De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Hoofdartikeldonderdag, 26 april 2018

Overheid moet weg blijven van nieuws
De Europese Commissie wil de verspreiding van nepnieuws via internet harder aanpakken. Nepnieuws ondermijnt de democratie, zeggen de autoriteiten in Brussel. Daarom moet er een gedragscode worden gemaakt voor onder meer Facebook, Google en Twitter. Al eerder heeft Europa laten weten dat een commissie moet onderzoeken wat wel en niet waar is.
De eerste resultaten van een ingestelde commissie waren overigens niet een heel groot succes: berichten in verschillende media werden als nepnieuws getypeerd terwijl dat gewone journalistieke producties waren waarin mensen aan het woord kwamen die meningen ventileerden waar Europa blijkbaar geen behoefte aan had. Bijvoorbeeld uitspraken van Russen dat ze niets te maken hadden met beďnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Gewoon een kwestie van wederhoor op beschuldigingen die eerder waren geuit. De commissie werd gedwongen haar bevindingen in te trekken.
Ook moeten er lessen op alle scholen komen om kinderen bewust te maken van nepnieuws en er moeten mensen worden aangesteld die feiten checken.
De vrees dat Brussel zich met nieuwsvoorziening gaat bezig houden, is volgens de Europese Commisie ongegrond. Alleen aantoonbaar valse, bewust schadelijke en misleidende informatie wordt aangepakt. Satire en partijpolitieke berichtgeving worden uitgesloten van maatregelen.
Hier zit natuurlijk de angel. Wat is aantoonbaar valse, schadelijke of misleidende informatie? Wie toont dat hoe aan? En waar ligt precies de scheiding tussen nepnieuws en satire? Is nepnieuws uit het kamp van Poetin geen ‘partijpolitieke berichtgeving’ De Europese Commissie begeeft zich in een enorm moeras van overheidsbemoeienis over vrije nieuwsgaring en de breidel van meningen die over actuele gebeurtenissen kunnen worden gegeven. Dat is verwerpelijk.
Er is weinig mis met het leren van mensen (vooral jongeren) hoe ze nepnieuws kunnen herkennen en hoe ze ware gegevens kunnen achterhalen, maar een bureau dat in dienst van de overheid feiten gaat checken is absurd. De kans is groot dat alleen voor Europa welgevallig nieuws als ‘echte feiten’ worden beschouwd.
Bovendien: waarom moet nepnieuws nu opeens worden bestreden? Desinformatie bestaat al sinds mensen begonnen te spreken, begonnen te schrijven en later de boekdrukkunst uitvonden. De komst van sociale media heeft alleen de verspreidingsmogelijkheden vergroot. Leugens of nepnieuws horen bij het menselijke bestaan en zullen niet worden weggenomen door een kantoortje in Brussel. Kennis is het beste wapen tegen de leugen. Daarom is het beter om meer geld te investeren in goed onderwijs. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties