De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Hoofdartikelvrijdag, 27 april 2018

Geloofsgemeenschap is geen staatszaak
De Tweede Kamer wil de regering aan de tand voelen over de financiering van Nederlandse moskeeŽn vanuit de Golfstaten. Alle partijen steunen een verzoek om de verantwoordelijke ministers hierover naar de Tweede Kamer te halen.
Uit publicaties blijkt dat Nederland al langer weet van deze geldstromen. Minister Blok zei deze week het onverstandig te vinden om die gegevens openbaar te maken. Dan zal de informatiestroom opdrogen, zei hij. Partijen zijn eerder al op de hoogte gebracht van de situatie. Ook verschenen in de media jaren geleden al berichten over financiering vanuit Arabische landen. Partijen denken dat deze landen invloed willen kopen in Nederlandse moskeeŽn om ideeŽn te verspreiden die ingaan tegen de vrijheden in ons land. Het kabinet gaat nu bekijken hoe deze steun kan worden aangepakt.
Daarmee begeeft de regering zich op het glibberige pad van de scheiding tussen kerk en staat. Volgens geschreven en ongeschreven regels bemoeit de kerk zich niet met de staat en de overheid zich niet met de gang van zaken binnen geloofsgemeenschappen. Dit is een principe dat veel ellende voorkomt. Voor je het weet gaat de politiek zich bemoeien met wat wel en niet gepredikt mag worden, of willen geloofsgemeenschappen de staat naar hun inzichten inrichten.
Het zijn vooral de rijke Arabische landen zoals Saudi-ArabiŽ, Qatar, de Emiraten en Koeweit die wereldwijd moskeeŽn steunen met vele miljoenen euroís. Vooral het eerstgenoemde land probeert de, in het eigen land gevolgde, islamitische stroming van het wahabisme in andere landen te propageren. Saudi-ArabiŽ volgt op dit moment een charme-offensief naar het Westen toe in de strijd tegen aartsvijand Iran, dat sjiitisch is.
De staten laten zich tegelijkertijd weinig gelegen liggen aan het lot van bijvoorbeeld de Palestijnen en de opvang van Syrische vluchtelingen. Deze druk ligt vooral bij het godsdienstig gezien uiterst gemÍleerde Libanon en het relatief arme JordaniŽ. Dit zijn allerlei achtergronden die een rol spelen bij de vraag of er iets kan worden gedaan aan de invloed vanuit het Arabisch schiereiland op de gang van zaken in het Westen en specifiek in Nederland.
Zeker is wel dat de regering in deze zaak behoedzaam moet manoeuvreren. Populisten zullen de financiering van moskeeŽn maar wat graag aangrijpen om hun standpunten naar voren te brengen. Maar hier zijn principiŽle zaken in het geding. Als er geen aantoonbare concrete terroristische dreigingen zijn of aantastingen van de rechtsorde, dient de staat zich verre te houden van geloofsgemeenschappen. Dat is een groot goed voor iedereen, welk (on)geloof iemand ook aanhangt. PAdV

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties