De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportdonderdag, 5 december 2002

Sijtze de Jong (77): Schaker en clubmens in hart en nieren
Heerenveen - Vlak voor het winterseizoen is Sijtze de Jong gehuldigd als erelid van Schaakclub Heerenveen. Trots toont de 77-jarige Heerenvener de oorkonde van de club en een speld van de Friese Schaakbond.
BRAM BURUMA
Sijtze de Jong is trots op dit soort dingen. Hij is niet alleen een schaker, hij is vooral ook een clubmens in hart en nieren. Hij werd veertien keer clubkampioen, was acht jaar penningmeester van de club, acht jaar competitieleider, twee jaar voorzitter en vijftien jaar penningmeester van de Friese schaakbond.
Tussendoor was hij nog de initiator en tien jaar lang organisator van het districtstoernooi en vice-kampioen bij de veteranen van Nederland en speelde hij promotiedivisie met zijn club. Een rekensommetje leert dat De Jong zeker drieduizend officiële partijen heeft gespeeld. Ook nu is De Jong nog steeds een lastige tegenstander, al is dat voor Schaakclub Heerenveen de laatste jaren niet meer achter het eerste bord in de hoogste afdeling.
,,Toen ik vijfenzeventig jaar werd, vond ik het tijd om bewust een stapje terug te doen. Ik speel nu in de tweede afdeling. Maar ik stap nu nog iedere maandagavond met even veel plezier op de fiets naar de clubwedstrijden. En als de partij vroeg afgelopen is, dan doe ik nog graag even een vluggertje. Alleen als we door de week ook nog een wedstrijd hebben, laat ik de clubavond schieten en blijf ik mooi thuis.”
Maar het liefst slaat De Jong geen avond over. ,,Het verschil is dat ik vroeger alles wilde winnen wat er te winnen was en ik nu alleen nog schaak voor het genoegen. Bovendien heb ik de afgelopen jaren bekers genoeg gewonnen, daar hoef ik het dus ook al niet meer voor te doen.’’
In een gesprek met Sijtze de Jong gaan de herinneringen al gauw terug naar zestig jaar geleden, toen hij zich in de oorlogsjaren aanmeldde bij de plaatselijke schaakclub. ,,Ik was nog maar vijftien jaar, maar ik kon me al echt verdiepen in het schaken. Wiskunde is in de jaren daarna altijd mijn sterke punt geweest en dat komt bij schaken heel goed van pas. Schaken vind ik daarom ook zoveel mooier dan dammen. Je hebt zoveel meer mogelijkheden, je moet alles vooruit berekenen en je hebt eigenlijk nooit dezelfde stelling.”
Onderschatting is hem niet vreemd. ,, Het is altijd mijn zwakke kant geweest dat ik met een tegenstander van wie ik dacht dat ik gemakkelijk kon winnen, de teugels liet vieren. Ik heb vaak de neiging gehad dat ik dan met teveel show wilde spelen of dat ik overmoedig werd. Dat is me verschillende keren raar opgebroken. Ik ben gewoon nog steeds op mijn best als ik een sterke tegenstander heb.’’

Veteranenkampioen

Sijtze de Jong werd veteranenkampioen van Fryslân in 1987 en 1988. Deelname aan het kampioenschap van Nederland liet de Heerenvener in 1987 schieten omdat hij een bezoek aan zijn broer in Canada had gepland.
Een jaar later kwam De Jong een half punt tekort om zich de beste veteraan van Nederland te mogen noemen. Zelf noemt Sijtze de Jong die finalepartij in Oosterbeek nog altijd het hoogtepunt van zijn carrière. ,,Ik won twee partijen en speelde drie keer remise. Het kampioenschap duurde vijf dagen, met uit iedere provincie een veteranenkampioen. Als je dan niet verliest en uiteindelijk een half punt tekort komt voor het kampioenschap, heb je het volgens mij niet slecht gedaan.’’

‘Zwervend bestaan’

De Jong heeft met de schaakclub in het Friese Haagje een zwervend bestaan geleid. ,,Voor de clubavond zaten we onder meer in verschillende lunchrooms en snackbars, een schoollokaal van de hbs, de foyer van de schouwburg, de cafézaal van het Posthuis, kerkgebouwen, de kantine van Batavus en nu al weer een paar jaar in de kelderruimte van sporthal De Telle.’’
Dat De Jong niet alleen een goede schaker was, maar bovendien goed kon rekenen, leidde er al gauw toe dat hij werd gevraagd om penningmeester van de club te worden. Hij werd dat in 1958 en bleef dat acht jaar. Met hem besloot het bestuur in 1959 dat er de volgende vijf jaar steeds vijftig gulden opzij werd gelegd, zodat er met de viering van het vijftigjarig bestaan van de club in ieder geval een mooi potje was van 250 gulden. De Jong weet dat er van dat potje nooit iets terecht is gekomen, omdat het geld er gewoon niet was.
Met steun van de gemeente en kennelijk toch een goed uitgekiend programma van een week, werd de jubileumviering in 1964 een groot succes, met als absolute hoogtepunt van de dag een partij tussen de internationale grootmeesters Jan Hein Donner en Graaf O’Kelly op het voetbalveld van Heerenveen.
De Jong was tot 1996 voorzitter van Schaakclub Heerenveen. In 1989 was hij voorzitter en wedstrijdleider bij het vijfenzeventig jarig bestaan van de club, met als absolute hoogtepunt een simultaan met Nederlands kampioen Rini Kuyf. Het jubileum wordt in Heerenveen volgens De Jong gezien als promotie voor de schaaksport. Dat Sportclub Heerenveen dan ook nog promoveert naar de eredivisie, is alleen nog maar mooi meegenomen.
In 1990 nam De Jong afscheid als directeur van Schepenverzekering Noord-Nederland en hij kreeg bij zijn afscheid een schaakcomputer. ,,In het begin zat ik bijna iedere dag achter die computer. Ik wilde winnen natuurlijk. Maar ik ben er nu wel achter dat zoiets eigenlijk nooit lukt. Ik gebruik hem nu niet vaak meer, maar ik heb er wel heel veel plezier van gehad. En ik ben er zo wel achter gekomen dat je toch ook nog altijd wel weer nieuwe dingen kunt leren, ook al schaak je zelf al meer dan zestig jaar.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties