De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 5 december 2002

Joure dwingt Groningse profs tot het uiterste
Joure - Het bekeravontuur van stuntploeg SC Joure is ten einde. Na zeges op onder meer Cambuur Leeuwarden en Jong Vitesse bleek FC Groningen woensdagvond net een maatje te groot. Toch kwam de zondag eersteklasser als morele winnaar uit de strijd, want de duur betaalde profs moesten tot op de bodem om de Friese amateurs op de knieën te krijgen.
GOOS BIES
,,Joure bedankt”, zongen de vierduizend toeschouwers eensgezind na het laatste fluitsignaal. De kater van de winnende Groningse treffer vier minuten voor tijd was gauw vergeten. De stemming bleef na een bloedstollende wedstrijd opperbest.

SC Joure – Groningen 2-3

Zelfs Groningen-aanvaller Martin Drent bleef na afloop nog een poos op het door de supporters in bezit genomen veld. ,,Dit is de charme van bekervoetbal. We waren gewaarschuwd, de media waren vol lof over Joure, maar ik had nooit verwacht dat we het zo moeilijk zouden krijgen”, zei Drent, die met twee rake kopballen Groningen na rust voorbij Joure knikte. ,,Voor ons is het een blamage, ook al hebben we gewonnen.”
In de kleedkamer vierde de selectie van Joure de nederlaag tegen Groningen als een overwinning. Dat de amateurs op het randje van een regelrechte stunt hadden gestaan, maalde vrijwel niemand meer om. Alleen trainer Bert Hollander gaf toe ook een beetje teleurgesteld te zijn. Hij doelde op de kans die Arnold Haanstra na rust door de assistent-scheidsrechter werd ontnomen door onterecht voor buitenspel te vlaggen. ,,Als we toen 3-1 hadden kunnen maken, dan was de wedstrijd gelopen geweest”, sprak de oud-prof uit ervaring.
Het machtige Groningen had derhalve de hulp van het arbitrale trio nodig om overeind te blijven, maar Groningen-trainer Ron Jans wees erop dat ook aan de andere kant een scheidsrechterlijke dwaling had plaatsgevonden. Het tweede doelpunt van Joure had volgens hem wegens buitenspel afgekeurd moeten worden.
Jans gaf ruiterlijk toe ,,best opgelucht” te zijn met de ontsnapping. Hij had nog zo gewaarschuwd voor Joure. ,,Wij zijn als profs sneller, conditioneel sterker, technisch vaardiger en tactisch rijper, maar als de mentaliteit van de tegenstander beter is, kunnen we het nog moeilijk krijgen. En we hebben het moeilijk gehad.”
Normaal had Joure gezien het verschil van liefst drie klassen geen kans mogen krijgen tegen FC Groningen. ,,Als we met Emmen tegen Appingedam moesten werd het altijd 0-6 of 0-7, en dat was een eerste divisieclub tegen een hoofdklasser”, zo schetste Drent.
Hoe het dan toch kon dat de muis de kat voortdurend in het nauw bracht? Een verschil in beleving, dacht Hollander. Waar hij en de spelers van Joure na afloop genoten van een biertje, daar moesten Jans en zijn manschappen het doen met een sportdrankje. ,,In het betaald voetbal is tegenwoordig alles aan regeltjes gebonden. Voetbal is voor hen werk, het is plichtmatig”, zei Hollander. ,,Laat ze toch een biertje nemen. Ik ben ook prof geweest, wij zaten nog gerust tot één uur ’s nachts in het spelershome, maar de volgende ochtend stonden we ook weer om half tien op het veld.”
Het verschil tussen profs en amateurs betekende echter ook een verschil in voorbereiding. Waar de spelers van Groningen in alle rust naar het treffen konden toeleven, daar moest het gros van Joure eerst naar school of werk. Zo moest verdediger Geert Jelle de Vries zijn vader nog helpen ‘boeren’, hij verscheen daardoor later dan de rest op het Jouster sportpark. ,,Bij een profclub had hij er om die reden naast gestaan”, wist Hollander.
Joure was Groningen gisteren op brutale wijze tegemoet getreden. Niet met de kont in de krib hangen, maar gewoon de gehele wedstrijd een op een spelen. De tegenstander bleek daardoor overdonderd. ,,Hun strijdwijze brak ons de eerste helft op. Op alle linies waren zij scherper”, erkende Groningen-verdediger Kurt Elshot, die onder de indruk was van de sfeer rondom het veld. ,,Petje af.”

Euforie

Het leidde ertoe dat Joure in de 22ste minuut zowaar de leiding nam door een prachtige treffer van Johnny de Jonge. Sportpark Hege Simmerdyk, een waardige accommodatie met ingehuurde lichtmasten en inderhaast gebouwde noodtribunes, trilde op haar grondvesten. Toen dezelfde De Jonge er acht minuten voor rust 2-0 van maakte, bereikte de euforie in Skarsterlân een hoogtepunt. Hardop werd al gedacht aan de volgende tegenstanders in de Amstel Cup: eerst Haarlem thuis en dan met z’n allen naar de Arena (Ajax uit). Dat bleek wat voorbarig. Kort op de 2-0 zorgde Sander van Gessel van dichtbij voor een 2-1 ruststand.
,,Volkomen terecht”, noemde ook Jans, die al na vijf minuten Ignacio Tuhuteru geblesseerd had zien uitvallen en al in de eerste helft een extra aanvaller (Glen Salmon) had moeten inbrengen, de voorsprong voor Joure bij rust. Na de hervatting was Groningen wel de betere ploeg. Ondanks dat Drent al tien minuten na rust Groningen op gelijke hoogte bracht, bleef Joure tot het eind uitzicht op een bekervervolg houden. Johnny Dölle kreeg na rust de beste kans voor de thuisclub, maar Roy Beukenkamp keerde diens inzet acht minuten voor tijd. Enkele minuten later kopte Drent de winnende treffer aan de andere kant binnen.
,,We hebben gevochten als leeuwen, maar op een gegeven moment bereik je het punt dat Groningen door fysieke fitheid doordrukt”, vond De Jonge. De 22-jarige Sneker stond gisteravond tegenover spelers van wie hij vroeger nog plakplaatjes moet hebben verzameld, zoals de 36-jarige Claus Boekweg, al zei die naam De Jonge helemaal niets. ,,Boekweg, wie is dat? Oh, heb ik daar net tegen gespeeld. Weet je wat het is, de voetballers van Groningen zijn ook maar mensen, ze trainen alleen wat vaker”, zo gaf De Jonge aan hoe de Jousters zich mentaal op het bekertreffen hadden voorbereid.
Van teleurstelling over de uitschakeling was in Joure nauwelijks iets zichtbaar. ,,Promotie voor de voetbalsport”, jubelde Joure-voorzitter Ynte Kuindersma in de bestuurskamer. ,,Geweldig, wat een sfeer. Dit is mooi”, glunderde Jelle ten Rouwelaar, de reservedoelman van PSV die even uit Eindhoven was overgewipt om zijn oude ploegje aan het werk te zien.
Er klonk slechts één wanklank. Groningen-supporters konden het niet laten na afloop nog een reclamebord in tweeën te trappen. Ook dat is een verschil tussen prof- en amateurvoetbal.
SC Joure – FC Groningen 2-3 (2-1). 23. Johnny de Jonge 1-0, 38. De Jonge 2-0, 41. Sander van Gessel 2-1, 56. Martin Drent 2-2, 86. Drent 2-3. Scheidsrechter: Van Dongen. Geel: Iwan de Jong, Klaas de Jong (beiden Joure), Glen Salmon en Van Gessel (beiden Groningen). Toeschouwers: 4000.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties