De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Bijschriftdonderdag, 5 december 2002

Vol verwachting klopt ons hart
Vandaag kloppen vele kinderharten sneller dan gewoonlijk.
Ik zal uw naam verwachten – want die is goed
Psalm 52: 11
Vandaag kloppen vele kinderharten sneller dan gewoonlijk. Er staat iets te gebeuren – en ze weten niet precies wat. Vol verwachting klopt hun hart, vooral als het avond wordt. Dan valt de omgeving niet meer zo goed te controleren en uit elke hoek kan een zwarte Piet opduiken of de zware basstem van Sinterklaas. Het is een samenspel van spanning én gezelligheid. Al mag Sinterklaas dan een goedheilig man zijn, hij is toch omringd door griezeligheid en onverwachte gebeurtenissen.
Wordt er in veel Sinterklaasliedjes een tegenstelling gemaakt tussen stoute kinderen en brave kinderen; in de psalmen is de tegenstelling tussen geweldenaars en rechtvaardigen niet zo moralistisch gekleurd. Want de laatsten zijn geen zoete, lieve mensen, maar mensen die hun verwachting hebben gesteld op God.
Rechtvaardigen weten wat God van hén verwacht en wat zij van Gód mogen verwachten. Wie de naam van God verwacht, verwacht God zélf. De naam is immers het wezen, de kern van iemand. ‘God is goed’ – dat is een heel eenvoudige zin, maar een zin die past bij veel psalmen.
Zoals het brood goed is voor ons lichaam en de zon goed voor ons humeur, zo is God goed voor lichaam én ziel, voor heel de mens, die zonder het goede moet verkommeren. God is goed: wat valt er nog meer te zeggen?
Kinderen overleven de spanningen van Sinterklaasavond, als zij omringd zijn door een lieve vader en moeder. Hun aanwezigheid schept veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. Kinderen kunnen heel veel aan, als de ouders maar bij hen zijn. Kinderen van God mogen weten, dat zij in voor- en tegenspoed omringd zijn door de nabijheid van de goede God. En die nabijheid is het grootste geschenk, dat wij kunnen ontvangen.
Grote Gever van alle goede gaven,
in de spanningen van het leven blijven wij uitzien naar U.
Wees Gij onze hulp en onze redding;
altijd weer zien onze ogen naar U.
Thijs Weerstra
(Uit: ‘Lichtval’, uitg. Kok)

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties