De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 5 december 2002

Gemeente Marum levert jeugd ‘overdekte hangplek’ in Boerakker
‘Hier is tien keer niks te beleven’
RUURD WALINGA
Boerakker – ,,Hier is nooit wat te beleven’’, vertelt de dertienjarige Mark Pikkert. Hij op de kruising tegenover de gereformeerde kerk aan de Hoofdweg in Boerakker. Al jaren is dit de plek van samenkomst van de jeugd van Boerakker. Simone van der Veen (15) vult aan: ,,Hier is tien keer niks te beleven.’’
Samen met Gerda de Bruin (13) en William (14), Ellen van der Veen (9) en Fenny Veenstra (17) staan Mark en Simone te wachten op de bus die in hun dorp dienst doet als verwarmde hangplek. De verbouwde vrachtwagen doet al zo’n twee jaar lang elke woensdagavond Boerakker aan, en staat dan van zeven tot tien uur ’s avonds op het parkeerterreintje achter de gereformeerde kerk. Op de andere avonden staat de ‘mobiele overdekte hangplek’ in De Wilp en in Marum.
Op de afgesproken woensdagavond is de bus erg laat. Vandaar dat de jongeren staan te kleumen onder de lantaarnpaal. Om tien over zeven komt jongerenwerker Klaas van der Veen aanrijden in zijn auto. Hij vertelt dat de bus die avond niet komt, omdat de chauffeur ziek is. ’s Middags moet de lokale contactpersoon zijn ingelicht. ,,Ja, mijn mobieltje ging wel, maar de batterij was leeg’’, reageert Fenny.
De aanwezige jongeren laten merken dat ze hiervan balen. Enkele gaan meteen naar huis. Klaas van der Veen voegt zich bij de jongeren die wel blijven. Simone zegt dat de bus wat haar betreft wel elke avond naar Boerakker mag komen. In de bus is het altijd gezellig. Er is gratis thee, koffie, chocolademelk of Rranja en de cola kost maar 35 cent. Verder worden er soms video’s gedraaid en worden er leuke spelletjes met elkaar gedaan. En het belangrijkste is: het is er gezellig en warm.
Na bijna een half uur blauw bekken op de hoek komt Jan Willem Bolwijn (17) aangelopen. Hij heeft verkering met Simone. ,,Geen bus?’’, roept hij verbaasd. Inmiddels is ook wethouder Boekema gearriveerd. Hij heeft die avond een vergadering in dorpshuis Oomkegast en op de agenda staat onder meer een plan voor het maken van een overdekte hangplek bij de gereformeerde kerk. Voorafgaand aan de vergadering wil hij van de jeugd graag horen wat ze van dat plan vinden. ,,We hebben liever een sta-caravan’’, reageert Jan Willem. ,,Ja, gewoon een eigen plek voor onszelf’’, roept iemand anders uit de groep.
In het 650 inwoners tellende Boerakker is voor de jeugd niks te beleven, laat de jeugd de wethouder weten. Op maandagavond is er gym in Oomkegast, op dinsdag- en donderdagavond is er voetbal en zaterdagavond is de kroeg open. ,,Maar daar is een drankje verplicht’’, weet iemand.
De jeugd is zeer te spreken over de mobytruck van de gemeente Marum, zoals de mobiele, overdekte en verwarmde hangplek officieel heet. Het knus ingerichte vrachtwagentje wordt elke avond goed bezocht. Wethouder Boekema is dan ook erg tevreden over het initiatief dat twee jaar geleden zijn primeur beleefde. Overal waar de bus komt, is de belangstelling van de kant van de jeugd prima. En klachten over overlast veroorzakende jeugd is er niet.
In Marum, waar de bus op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond in het centrum staat, trekt de bus een harde kern jongeren. Ze komen voor een deel echt uit verveling naar de ontmoetingsplek, zegt Klaas van der Veen, die in dienst is bij sociaal cultureel centrum Marreheem.
In Boerakker en De Wilp (op maandagavond) komt de jeugd bijna uit gewoonte en vooral voor de gezelligheid. Van de Veen: ,,In Marum fungeert de bus meer als jongerencentrum, omdat daar geen onderkomen voor de jeugd is. De gemeente is druk bezig om ergens een jongerencentrum te realiseren.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties