De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 1 februari 2007.

Achtergronddonderdag, 1 februari 2007

Hoe lang heeft de regering-Olmert nog?

President Moshe Katsav is niet de enige Israëlische hoogwaardigheidsbekleder tegen wie een justitieel onderzoek loopt. Maar hij staat wel symbool voor de leiderschapscrisis waarin Israël zich bevindt.

Analysedonderdag, 1 februari 2007

Grootmacht

Soennitsche leiders vrezen sjiitsche revolutie

Dossierdonderdag, 1 februari 2007

‘Cruiseschip verpest landschap’

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren, maar wie is de persoon achter de lijsttrekker. Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geďnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân. Deel 3: Annemarie van Gelder, Partij voor de Dieren.

Dossierdonderdag, 1 februari 2007

Meer VVD’ers steunen PvdA’er Anita Andriesen

Leeuwarden - PvdA-lijsttrekker Anita Andriesen heeft haar persoonlijke steunlijst voor haar campagne voor de Statenverkiezingen van 7 maart uitgebreid tot meer dan tweehonderd namen. Opvallend is dat opnieuw twee VVD-leden openlijk partij voor haar kiezen. Het betreft Herbert van der Veen, oud-wethouder van Dongeradeel en Puck van Ulzen, die zestien jaar in de gemeenteraad van Leeuwarden zat.

Economiedonderdag, 1 februari 2007

Sijtsma Feekes wijzigt naam

Leeuwarden Architectenbureau Sijtsma Feekes wijzigt zijn de naam in Johan Sijtsma Architectenteam. Dat maakte directeur Johan Sijtsma bekend. Sijtsma kiest voor naamsverandering, omdat architect Feekes al negentien jaar niet meer in het bedrijf zit. De toevoeging Architectenteam slaat op de medewerkers. ,,Omdat ik het zonder hen niet kan”, aldus Sijtsma. Dit voorjaar verhuist het bureau van de Spanjaardslaan in Leeuwarden naar een monumentaal pand aan de Harlingerstraatweg. Het pand, dat Sijtsma zelf gerestaureerd heeft, was een drinkwaterpompgebouw. Het bedrijf van Sijtsma telt negen mensen.

Economiedonderdag, 1 februari 2007

Van der Eems naar bedrijvenpark Heerenveen

Easterein - Drukkerij Van der Eems gaat een nieuwe drukkerij met kantoor neerzetten op bedrijvenpark IBF in Heerenveen. Het plan is om een bedrijfspand neer te zetten met een oppervlakte van 1500 vierkante meter. De totale kavel is vijfduizend vierkante meter groot. De nieuwbouw wordt zes meter hoog.

Economiedonderdag, 1 februari 2007

Vier ton voor economie Westergo

Leeuwarden - De provincie Fryslân en de gemeenten Harlingen, Leeuwarden, Menaldumadeel en Franekeradeel steken samen bijna vierhonderdduizend euro in de economische ontwikkeling van de Westergozone. Dat maakte de provincie gisteren bekend.

Hoofdartikeldonderdag, 1 februari 2007

ChristenUnie in de regering...

Zo langzamerhand is de vraag niet meer of, maar hoe de ChristenUnie zal gaan deelnemen in het nieuwe kabinet. De vraag of de sterk principieel georiënteerde partij zich tot regeringsdeelname zou mogen laten bewegen, is feitelijk in 2003 al beantwoord. Toen mocht ze kortstondig aanschuiven bij de onderhandelaars van CDA en VVD, alvorens zonder opgaaf van redenen te worden ingeruild voor het pragmatisch-soepele cement van D66. Nauwelijks iemand binnen de achterban maakte destijds bezwaar tegen het feit dat Rouvoet cs de deur hadden geopend om met de marktgelovige VVD in één kabinet te gaan zitten.

Regiodonderdag, 1 februari 2007

Veel meer ‘knalkids’ naar Halt

Leeuwarden - De politie heeft in december en januari aanzienlijk meer jongeren dan vorig jaar betrapt op het te vroeg in bezit hebben of afsteken van vuurwerk. In heel Nederland werden 4936 minderjarigen voor een taakstraf naar bureau Halt verwezen, een stijging van 27 procent. In Fryslân moesten 78 jongeren vuurwerkresten komen vegen, tegen 36 vorig jaar.

Regiodonderdag, 1 februari 2007

Blijven wachten op hulp

Leeuwarden - Met het wegwerken van wachtlijsten voor de Friese jeugdzorg is maar een deel van de problemen van de jeugdhulp opgelost: verderop in het hulpverleningstraject zijn nog wél wachtlijsten. Van ongeveer de helft van alle Friese jeugd die hulp nodig heeft, is niet bekend of ze die op tijd krijgen, en de werkdruk in de branche is hoog.

Regiodonderdag, 1 februari 2007

Huis over rijkdom van Europa

Brussel - In Leeuwarden moet een Huis voor Europa worden gevestigd. Dat vindt gedeputeerde Anita Andriesen. Ze zei dat gisteravond in Brussel tijdens een informele bijeenkomst van de PvdA- eurodelegatie en een groep PvdA’ers, die in de voorbereiding van de campagne voor de komende statenverkiezingen op 7 maart op bezoek was in het Europees Parlement.

Regiodonderdag, 1 februari 2007

Corporaties voelen zich in hoek gezet

Drachten - Friese woningcorporaties volgen met gemengde gevoelens de onderhandelingen die brancheorganisatie Aedes voert met het Rijk, over een miljardeninvestering in onder meer probleemwijken. Een mooi initiatief, vinden ze, maar ook één die een verkeerd signaal kan afgeven.

Regiodonderdag, 1 februari 2007

Foute metingen in plan gedempt tij Lauwersmeer

Leeuwarden - De invoering van het gedempt tij - een lichte schommeling van eb en vloed - in het Lauwersmeer kan veel goedkoper dan nu is berekend. Bij het onderzoek naar de invoering van gedempt tij zijn namelijk verkeerde meetgegevens gebruikt. De hoogte van de platen en de kweldergronden wordt soms 40 centimeter of meer te hoog weergegeven, met grote gevolgen voor de verdere uitwerking van de plannen voor het nationale park.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 februari 2007

‘Kijk naar nieuwe ethische kwesties’

Leeuwarden - De ChristenUnie kan zich bij de kabinetsformatie maar beter richten op nieuwe ethische kwesties. Dat advies geeft dr. J.G. Schenderling de partij mee in het blad Confessioneel, tweewekelijkse uitgave van de Confessionele Vereniging. ,,Het lijkt mij niet opportuun om de reeds geregelde kwesties (met name de abortus- en euthanasiewetgeving) opnieuw integraal op de politieke agenda te zetten. De politieke realiteit is dat er een stabiele meerderheid van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer liberaal denkt over ethische zaken. De maatschappelijke realiteit is dat de Nederlanders in meerderheid tevreden zijn over het functioneren van de abortus- en euthanasiewetgeving.”

Geloof & Kerkdonderdag, 1 februari 2007

Kerken Meppel ruilen van gebouw

Meppel - De rooms-katholieke Stephanusparochie in Meppel heeft een nieuw onderkomen gevonden in de voormalige vrijgemaakt-gereformeerde Opstandingskerk in hetzelfde dorp. Het eigen kerkgebouw is verkocht aan een woningbedrijf en zal waarschijnlijk worden gesloopt. De verhuizing vindt in de loop van dit jaar plaats.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 februari 2007

Solidariteit onder druk

Leeuwarden - De solidariteit gaat gebukt onder een prijscode. De betaalbaarheid van de solidariteit die door middel van het stelsel van sociale zekerheid gerealiseerd wordt, heerst over de inhoud van diezelfde solidariteit. Dat zei dr. Trinus Hoekstra gisteravond op de bijeenkomst over Armoede en Economie van de Werkgroep Arme Kant Friesland.

Sportdonderdag, 1 februari 2007

St. Annaparochie bekert door

St. Annaparochie - Zondag derdeklasser heeft zich gisteravond op het kunstgrasveld van Zeerobben in Harlingen geplaatst voor de vierde ronde van het bekertoernooi. De ploeg van trainer Johnny Nota won met 3-1 van zaterdag derdeklasser IJVC. In de volgende ronde neemt St. Annaparochie het op in en tegen Tollebeek.

Sportdonderdag, 1 februari 2007

Logan wil vooral het goede voorbeeld geven

Leeuwarden - In augustus 2004 zette Dallas Logan voor het eerst voet op Europese bodem. De 1.93 meter lange Amerikaan ging voor het avontuur en basketballen bij Woon!Aris. Een gok, omdat de Leeuwarders debuteerden in de eredivisie. Maar de Friezen verrastten met spectaculair basketbal. Nu, anderhalf jaar later, is de uit Detroit afkomstige Amerikaan terug bij de club waar hij zijn professionele carričre begon. Ouder, wijzer en nog beter. ,,Het is leuk om weer terug te zijn.”

Sportdonderdag, 1 februari 2007

Shields zit eindelijk lekker in zijn vel

Heerenveen - De ijshockeyers van de Vadeko Flyers uit Heerenveen zijn de laatste tijd behoorlijk op dreef. Van de laatste negen wedstrijden werden er acht gewonnen. ,,De sfeer is nu veel beter, er wordt weer gelachen en het zelfvertrouwen is heel groot”, zegt de 26-jarige Canadese goalie Kelly Shields. ,,We hebben laten zien dat we van iedereen kunnen winnen. We maken een goede kans om de play-offs te halen.”

Weerdonderdag, 1 februari 2007

Geleidelijk kouder

Net als vandaag is er morgen eerst ook een beetje neerslag te verwachten. Maar in de loop van de middag trekt de wind aan tot vrij krachtig aan zee en komen er vanuit het westen enkele opklaringen. Het kwik schommelt morgen rond 9 graden. Het wordt de komende dagen wat kouder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties