De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 februari 2011.

Cultuurdinsdag, 1 februari 2011

Weer extra voorstellingen ‘Tetman State’

Leeuwarden - Opnieuw zijn er extra voorstellingen ingepland voor de theaterproductie Tetman State van BUOG. De zeven geplande voorstellingen waren zo snel uitverkocht, dat BUOG eerder al besloot drie extra voorstellingen in te plannen. Omdat die ook zijn verkocht, zijn er opnieuw extra voorstellingen toegevoegd. Deze zijn op 19, 20, 25 en 26 maart te zien in het WTC-hotel in Leeuwarden.

Cultuurdinsdag, 1 februari 2011

Nieuwe manager Jopie Huisman Museum

Workum - Zwier Kroese uit Nes (B.) is per 1 maart benoemd tot museummanager van het Jopie Huisman Museum. Hij volgt Jan Stedehouder op, die met pensioen gaat.

Cultuurdinsdag, 1 februari 2011

Designprijs 2010 voor dekbedhoes van Sneker Melissa

Leeuwarden - Melissa de Vrij (1992) uit Sneek heeft de Philips Jongeren Designprijs 2010 gewonnen met het dekbedontwerp Zip On. Zip On is een dekbedhoes met een rits waardoor het opmaken van je bed gemakkelijker wordt. Bovendien zorgt de rits er volgens de ontwerpster voor dat het dekbed er in de nacht niet uitschuift.

Economiedinsdag, 1 februari 2011

Boer kan heel wat doen aan lichthinder

Goutum - Gedeputeerde Konst wil een gedragscode voor de uitstoot van licht bij veestallen. Via vergunningen valt volgens Konst niet veel te winnen. De milieuwetgeving moet bij gemeenten blijven. Uit een rapport in opdracht van LTO Noord bleek gisteren dat de uitstoot makkelijk te verminderen is. Door Simon Talsma.

Economiedinsdag, 1 februari 2011

Frisian Egg legt fabriek stil

Drachten - Frisian Egg uit Drachten heeft de productie bij de fabriek in Egypte stilgelegd en een kantoor in Caďro gesloten. Bij de fabriek voor eierproducten werken veertig mensen. Door de onrust in het land had het bedrijf bijna geen orders meer. Over de schade voor de omzet maakt directeur Jappie Stuiver zich niet druk.

Economiedinsdag, 1 februari 2011

Directeur Lensink vertrekt bij NDC mediagroep

Leeuwarden - Directeur Gijs Lensink vertrekt per vandaag bij NDC mediagroep. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren bekendgemaakt. NDC mediagroep, het krantenbedrijf van NDC/VBK uitgevers dat onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad voor het Noorden uitgeeft, is bezig met een reorganisatie. Het bestuur wordt teruggebracht van twee directeuren naar één.

Hoofdartikeldinsdag, 1 februari 2011

De Auschwitz-herdenking...

Het Auschwitz Comité wil dat de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers in het vernietigingskamp Auschwitz een landelijke herdenking wordt. De herdenking, dit jaar op 30 januari, wordt sinds tientallen jaren in Amsterdam gehouden.

Regiodinsdag, 1 februari 2011

Strenge eisen Energiepark Leeuwarden

Leeuwarden - De gemeenteraad van Leeuwarden geeft groen licht voor de plannen van Nieuw Stroomland. Ze stelt wel strenge eisen aan de komst van het Energiepark op het Schenkenschanseiland. Zo hoopt ze de bezwaren van de raden van Menameradiel en Littenseradiel weg te nemen.

Regiodinsdag, 1 februari 2011

Oproep actie Friese scholen

Leeuwarden - CNV Onderwijs roept Friese scholen en ouders op zich te verzetten tegen bezuinigingsplannen van minister Van Bijsterveldt op passend onderwijs. Een actiecomité bezoekt deze week katholieke en protestants-christelijke basisscholen in de provincie.

Regiodinsdag, 1 februari 2011

Huisbezoek Drachten voor hulp met regeltjes

Drachten - Veertig vrijwilligers brengen in maart huisbezoeken aan minima in Drachten om ze te wijzen op de mogelijkheden van inkomensondersteuning in Smallingerland.

Regiodinsdag, 1 februari 2011

Zelfs beste boeken zijn slaapverwekkend

Leeuwarden - Met de beste boeken van 2010 maak je scholieren niet enthousiast voor literatuur. Leerlingen van csg het Comenius in Leeuwarden lazen drie bekroonde werken en dat leidde vooral tot matte reacties.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 februari 2011

‘Friesch Dagblad’ volgt kerkvernieuwing Oudega

Oudega (W) - Het Friesch Dagblad gaat het komende half jaar in beeld brengen hoe een kerkvernieuwingsproces in een traditionele Friese dorpsgemeente verloopt. Het gaat om de Protestantse Gemeente Oudega (W) in Súdwest Fryslân.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 februari 2011

Maanden wandelen voor Drachtster Grote Kerk

Drachten - Het wordt een megaproject waarmee Aukje de Bildt (57) waarschijnlijk twee jaar zoet is. De kerkelijk werker van de Protestantse Gemeente Drachten, gaat een sponsorwandeltocht maken langs 77 Grote Kerken in Nederland. Doel: 25.000 euro inzamelen voor restauratie van de Drachtster Grote Kerk.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Ontevreden Dost blijft bij Heerenveen

Heerenveen - Aanvaller Bas Dost blijft tot het eind van het seizoen bij sc Heerenveen. De 21-jarige aanvaller had zijn zinnen gezet op een transfer naar Ajax, maar de Amsterdamse club weigerde de hoofdprijs te betalen. Er werd door beide partijen tot middernacht onderhandeld, maar de mogelijke deal ketste af op 750.000 euro.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Roorda op huurbasis naar Excelsior

Heerenveen Geert-Arend Roorda speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Excelsior.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Papadopulos naar Rusland

Heerenveen - Aanvaller Michal Papadopulos verruilt sc Heerenveen voor het Russische FC Zjemtsjoezjina Sotsji. Na medische goedkeuring ondertekent de 25-jarige Tsjech een contract voor 3,5 jaar bij zijn nieuwe club.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Van der Laan: ’t is een eer voor Cambuur te spelen

Veendam - Gistermiddag reisde Martijn van der Laan nog af met Veendam naar Deventer om de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (0-0) te zien, vanochtend stond hij al op het trainingsveld bij SC Cambuur. Inderdaad, het kan snel gaan in de voetballerij. Van der Laan wilde gisteren dan ook even op gepaste afscheid nemen van zijn collega's. ,,Het was vanmiddag nogal hectisch allemaal, vlak voor vertrek kwam het pas allemaal rond.”

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Maachi en Jeroen Drost naar FC Zwolle

Leeuwarden - Kort voor het sluiten van de transferwindow heeft SC Cambuur Nassir Maachi gisteravond tot en met het eind van het seizoen aan FC Zwolle verhuurd.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Bradley op huurbasis naar Aston Villa

Birmingham - Michael Bradley is door zijn huidige werkgever Borussia Mönchengladbach voor komende halfjaar verhuurd aan Aston Villa.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Beloftes Heerenveen niet langs Heracles

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen is er gisteravond niet in geslaagd zich te ontdoen van Heracles Almelo. Op sportpark Skoatterwâld werd het 2-2.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Blauw Wit’34 - Harkemase Boys in beker

Heerenveen - Op het districtskantoor van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) in Heerenveen is gisteren de loting verricht van de tweede knock-outronde van de noordelijke districtsbeker. De loting zorgde voor enkel interessante duels. Zo neemt Harkemase Boys het in Leeuwarden op tegen Blauw Wit’34, stuit BCV uit Burgum in Emmeloord op topklasser Flevo Boys en spelen Broekster Boys en Buitenpost in Damwâld tegen elkaar. De duels worden in de eerste week van maart gespeeld.

Sportdinsdag, 1 februari 2011

Veertigste boek van Smeets doet naam eer aan: top

Wie een televisieprogramma is, al decennialang een bekende kop op tv, heeft vrienden en vijanden. Fans en tegenstanders. Vraag dat maar aan Mart Smeets: de anchorman van de vaderlandse sporttelevisie weet er alles van. Wakker zal hij er al lang niet meer van liggen. Daar heeft-ie ook geen tijd voor, want Smeets is immers veel meer dan alleen radio-/tv-presentator en -commentator. Smeets’ hart ligt bij muziek, maar zéker ook bij schrijven. Dat deed-ie al veel en vaak. En hij houdt maar niet op. Gelukkig maar, want met TOP heeft Smeets weer een werkje afgeleverd waar de gemiddelde sportliefhebber erg vrolijk van zal worden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties