De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 1 november 2010.

Cultuurmaandag, 1 november 2010

Hennie Broers wint eerste Cultuur Ondernemersprijs

Leeuwarden - Kunstenares Hennie Broers uit Leeuwarden heeft met haar edelmetaalatelier Nyello de eerste Cultuur Ondernemersprijs van het Noorden gewonnen. De prijs is een initiatief van Cultuur-Ondernemen (voorheen Kunstenaars & Co en Kunst & Zaken), een organisatie die kunstenaars en creatieve ondernemingen ondersteunt. Broers, die sieraden maakt van duurzaam zilver, werd gekozen uit vier finalisten. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een coachingstraject om haar atelier verder uit te bouwen. Aan de wedstrijd konden kunstenaars en culturele ondernemers uit Fryslân, Groningen en Drenthe meedoen.

Cultuurmaandag, 1 november 2010

Claudy Jongstra maakt kunstwerk voor Michaëlschool

Leeuwarden - Ontwerpster Claudy Jongstra uit Spannum heeft een kunstwerk ontworpen voor de Michaëlschool in Leeuwarden. Voor de centrale hal van de antroposofische basisschool maakte ze een creatie van vilt en zijde met daarin een labyrint waarin de verschillende levensfasen van een kind tot uitdrukking komen.

Economiemaandag, 1 november 2010

Rabo in Noordoost Fryslân verstrekt fors meer krediet

Damwâld - De Rabobank in Noordoost Fryslân heeft vorig jaar ruim honderd miljoen euro meer aan kredieten verstrekt dan een jaar eerder. ,,Ondanks slechte economische omstandigheden was 2009 voor Rabobank Noordoost Friesland een goed jaar”, zegt algemeen directeur Tjerk Soet.

Hoofdartikelmaandag, 1 november 2010

Krimp, hypotheken...

De Rabobank in de krimpgebieden in Groningen wil niet langer een aflossingsvrije, honderdprocentshypotheek verstrekken op huizen. Wie een huis koopt voor 150.000 euro moet een deel van dat bedrag plus de overdrachtskosten zelf ter beschikking hebben. In de praktijk betekent deze maatregel dat vooral starters - jonge mensen meestal zonder eigen geld - niet meer een huis kunnen kopen in de krimpgebieden.

Regiomaandag, 1 november 2010

Harlingen: vier ton is limiet

Harlingen - De Tall Ships Race gaat Harlingen niet meer dan vier ton kosten, belooft het college van B en W. Als er onverhoeds andere tegenvallers zijn in de begroting, wordt het programma aangepast. De organisatie zal de gemeente niet vragen om meer geld.

Regiomaandag, 1 november 2010

Oh’s en ah’s klinken op een duistere Waddenzee

Harlingen - De motoren van de Regina-Andrea stoppen, het gebonk van de diesel verstomt. Ook de generatoren vallen stil. Alle lampen aan boord doven. Het wordt donker, heel donker.

Regiomaandag, 1 november 2010

Regen en kou houden toerist binnenshuis

Leeuwarden - Het weer van de afgelopen week heeft Friese buitenattracties danig parten gespeeld. De kou en de regen waren niet direct een uitnodiging voor ouders om met hun kinderen - die wegens de herfstvakantie vrij waren - van de buitenlucht te genieten. Binnenattracties deden het logischerwijs wel goed.

Regiomaandag, 1 november 2010

Terherne is welkom in Skarsterlân

Joure - Meer dan tweehonderd inwoners van Terherne hebben zich zaterdag laten ‘inschrijven’ bij de gemeente Skarsterlân. Niet officieel, maar als ludiek protest tegen de plannen van de gemeente Boarnsterhim waar het dorp nu nog bijhoort. Bij de voorgenomen herindeling komt Terherne bij Heerenveen.

Geloof & Kerkmaandag, 1 november 2010

‘Duizenden ontdekten de orthodoxie bij ons’

Hemelum - Het Russisch-Orthodox H. Nicolaasklooster in Hemelum bestaat tien jaar. Dat werd zaterdag feestelijk gevierd in Hemelum. Vader Jewsewy blikt terug op het afgelopen decennium. ,,God zij dank is het begrip orthodox voor sommigen in Fryslân niet langer meer alleen rechtzinnigheid.”

Geloof & Kerkmaandag, 1 november 2010

Café Jorwert afgeladen vol bij presentatie van Nijkleaster

Jorwert - De presentatie van de plannen voor een nieuwe kloostergemeenschap bij Jorwert heeft gistermiddag zeer veel mensen getrokken. Het café in Jorwert was afgeladen vol. Hinne Wagenaar van het project Nijkleaster schat dat er zo’n tweehonderd mensen waren. ,,Oerweldigjend. Ek de tsjerke wie hielendal fol by de ôfslútende fiering.”

Sportmaandag, 1 november 2010

Het rammelt nog aan alle kant bij Heerenveen

Rotterdam - Er is op het spel van sc Heerenveen van alles aan te merken. Het moet nog zoveel beter als de Friezen willen meedoen voor een plek in de top vijf. Maar de winst zaterdag tegen Excelsior gaf het nodige vertrouwen na een week waarin werd verloren van Ajax en de financiële zorgen naar buiten kwamen.

Sportmaandag, 1 november 2010

Assaidi geeft visitekaartje af op de ‘10’

Rotterdam - Op een formuliertje mocht Oussama Assaidi aan het begin van het seizoen aangeven waar hij het liefst wil spelen. Hij gaf Ron Jans te kennen dat zijn favoriete plek achter de spitsen was. Toch posteerde de trainer van sc Heerenveen hem dit seizoen tot de 63e minuut tegen Excelsior op de linkerflank. Nadat Jans Mika Väyrynen zaterdag naar de kant had gehaald, werd Assaidi de diepste middenvelder. ,,Oussi, je wilt toch zo graag de 10 spelen”, riep de trainer. ,,Laat het maar zien. Succes.”

Sportmaandag, 1 november 2010

Genoeg is genoeg

Dat je beter tien keer met 1-0 kunt winnen dan één keer met 10-0, heeft FC Twente vorig jaar al laten zien. Sobere gelijkmatigheid is een nuttige kwaliteit voor wie kampioen wil worden. De punten blijven binnenstromen. Voor de rest erg heeft in je superioriteit, is je voorsprong haast onoverbrugbaar. En wat misschien nog het belangrijkste is: je laat je er niet op voorstaan dat je de beste bent. Je laat je tegenstanders in hun waarde en laat ze denken dat ze bijna net zo goed zijn. Dat ze zelfs onterecht hebben verloren. Dat vinden ze natuurlijk ook niet leuk, maar het is stukken prettiger dan vernederd worden.

Sportmaandag, 1 november 2010

‘Het hoeft niet altijd maar Bassie en Adriaan te zijn’

Of Henk de Jong nu per 1 januari of vanaf volgend seizoen aan de slag gaat bij SC Cambuur: een opvolger voor de succesvolle oefenmeester moet er sowieso komen bij Harkemase Boys. Wie moet er volgens u volgend jaar aan het roer staan op De Bosk?

Sportmaandag, 1 november 2010

Glibberen, glijden, bibberen en bikkelen

Als triatlon een maaltijd is, zijn zwemmen, fietsen en hardlopen de ingrediënten. Maar vervang zwemmen door schaatsen, stop het in een denkbeeldige mixer en het resultaat is een zogeheten wintertriatlon. Het Friesch Dagblad proefde zaterdag in Assen de sfeer bij de 27e editie van ’s lands best georganiseerde wintertriatlon. Over glibberen, glijden, bibberen en bikkelen. En over zanger Syb van der Ploeg en z’n diskwalificatie.

Sportmaandag, 1 november 2010

ONS tankt zelfvertrouwen

Sneek - ONS Sneek heeft zaterdag de tweede plaats in de hoofdklasse C ingenomen. Zelf hadden de Waterpoorters aan twee sterke fasen genoeg tegen het andere Oranje Nassau, de Groningse hekkensluiter, terwijl de concurrentie punten morste. En dus lijkt ONS klaar voor de topper tegen SDC Putten.

Sportmaandag, 1 november 2010

Rode lantaarn hangt nog in Jirnsum

Jirnsum - De rode lantaarn, die naast de ingang van de kantine in Jirnsum hing, vormde gistermiddag de inzet van het duel tussen Irnsum en SC Franeker. Een aardig initiatief van shirtwinkel halvegaren.nl in het kader van de degradatiekraker in de derde klasse A. Na 45 minuten spelen leek het kleinood bij een 3-0 voorsprong van de thuisclub te gaan verhuizen naar de voormalige universiteitsstad, maar in de extra tijd trokken de gasten de zaken weer gelijk (3-3), waardoor de rode lantaarn in Jirnsum bleef hangen.

Sportmaandag, 1 november 2010

Voor Aris ziet wereld er na een week heel anders uit

Leeuwarden - De meeste mensen zullen het nummer wel kennen. En zeker Amerikanen, zoals coach Pete Miller en zijn basketballers van De Friesland Aris. Namelijk: What a difference a day makes van Dana Washington. Het is op Aris van toepassing, maar dan in de zin van één week in plaats van één dag. Waar vorige week zaterdag de ploeg en Miller nog in mineur waren na de derde onnodige nederlaag op rij, zag de wereld er zaterdag na een zeer overtuigende zege 995-73) op het zwakke Rotterdam namelijk heel anders uit.

Sportmaandag, 1 november 2010

Crebas de ster tijdens eigen Brennels dag

Wolvega - Het kan raar lopen. Frank Crebas was tien jaar geleden leerlingpikeur in de drafsport, hij werkte voor zijn oom Bas Crebas. Zaterdag sponsorde diezelfde Frank Crebas de gehele koersmeeting op Victoria Park in Wolvega. Hij is inmiddels miljonair, heeft twintig eigen dravers en oom Bas is bij hem als trainer in loondienst.

Sportmaandag, 1 november 2010

VC Sneek komt weer net te kort

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdagavond opnieuw een goede kans op een eerste overwinning laten liggen. Tegen Pollux kon de ploeg van trainer Rob Spaanstra in de meeste facetten van het spel gelijke tred houden, maar op de beslissende momenten ging het weer mis.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties