De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 1 december 2004.

Agendawoensdag, 1 december 2004

De uitagenda van 2-9 december 2004

Burgum Onder leiding van Joop de Jong geeft het Christelijk Drachtster Kamerkoor zondag om 16.00 uur een concert in de Kruiskerk in Burgum. Er wordt een gevarieerd programma gebracht met onder andere Daar is uit ’s werelds duist’re wolken van Piet Post, Wiegelied van Jan Nieland, Pastorelle van Franz Seraph Aumann, The Lord is My Shepherd van Charles Villiers Stanford en Heilige Nacht van Joh. Friedrich Reichardt. Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen begeleidt het koor en speelt een tweetal orgelwerken.

Bijschriftwoensdag, 1 december 2004

Kroonjuweel

De paus noemde het celibaat ooit een ‘kroonjuweel van de kerk’. Maar de bijbel zegt dat ‘de waarde van een goede echtgenote juwelen ver te boven gaat’.

Economiewoensdag, 1 december 2004

Weer vertraging in uitbetaling mkz-fonds

Leeuwarden - De uitbetaling van de gelden uit het mkz-fonds aan niet geruimde agrarische bedrijven, die ten tijde van de mkz-crisis in 2001 schade hebben gehad, is weer vertraagd. Het wachten is op een aanpassing van de regelingen die Provinciale Staten (PS) naar verwachting op 15 december doorvoert. In het fonds zit nog 4,3 miljoen euro.

Expowoensdag, 1 december 2004

Anjum, Molen De Eendragt: fotoexpo ‘Kunst en vliegwerk‘, t/m 31 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 1 december 2004

Europa wil Oekraïne helpen…

In Oekraïne staat meer op het spel dan de verkiezing van een nieuwe president. De krachtmeting tussen de regering en de duizenden betogers, die menen dat met de verkiezingen is geknoeid, heeft ook gevolgen voor de relatie tussen Rusland en Europa.

Regiowoensdag, 1 december 2004

‘Nog weinig zicht op risico’s Waddenzee’

Leeuwarden – Er is te weinig zicht op de werkelijke risico’s voor de Waddenzee. Er zijn weliswaar allerlei risicoanalyses uitgevoerd, bijvoorbeeld studies naar de risico’s van scheepvaart en voor de kustveiligheid, maar tot nu toe is weinig gekeken naar de samenhang hiertussen.

Regiowoensdag, 1 december 2004

Poppenwier krijgt na 25 jaar nieuwe huizen

Poppenwier – Na een bouwstop van bijna een kwart eeuw kan Poppenwier weer rekenen op een aantal nieuwbouwhuizen. Er zijn plannen in voorbereiding om zes tot tien huizen te bouwen in het terpdorp in de Lege Geaen. ,,Er is al vrij lang vraag naar nieuwbouw in het dorp’’, zegt K. Herrema van Plaatselijk Belang Poppenwier. ,,Vooral onder de jeugd, en onder Poppenwiersters om útens.’’

Regiowoensdag, 1 december 2004

Gentiaanblauwtje verdwijnt

Oldeberkoop – Het gentiaanblauwtje komt nog maar weinig voor in Fryslân. In 1990 kwam de vlindersoort nog in zeventien Friese natuurgebieden voor, aldus de Vlinderstichting. De laatste tellingen uit 2003 wijzen uit dat het gentiaanblauwtje nog maar op vijf Friese plekken rondfladdert. En dat moet anders, vindt Landschapsbeheer Friesland. De club houdt morgen een werkdag op de Dellebuursterheide bij Oldeberkoop om het natuurgebied zo ‘gentiaanblauwtje-vriendelijk’ te maken. Later volgen meer natuurgebieden.

Regiowoensdag, 1 december 2004

BV Sport blijft vechten tegen btw

Leeuwarden - De BV Sport in Leeuwarden gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof die stelt dat de BV wel degelijk btw moet afdragen over de subsidie die de BV Sport van de gemeente Leeuwarden krijgt. Met die uitspraak in de hand kan de belastingdienst tot 4,8 miljoen euro claimen bij de BV Sport. Dit betekent het faillissement van de in 1999 verzelfstandigde dienst Sport en Recreatie van de gemeente Leeuwarden. Wethouder Hafkamp wilde gistermiddag tijdens een persgesprek niets zeggen over een mogelijke oplossingen die de gemeente in dat geval op tafel legt. ,,Het blijft in ieder geval zo dat de sportvoorzieningen in de stad niet spaak zullen lopen.” Inmiddels vordert de belastingdienst de naheffing over 1999 bij de BV Sport. Die heeft hiervoor uitstel gevraagd vanwege de cassatieprocedure, maar dat is afgewezen. Tegen die afwijzing loopt een bezwaarprocedure. Hierover verwacht het college voor de commissievergadering van 13 december uitsluitsel te hebben. Met de commissie wordt gesproken over mogelijke oplossing voor de financiële miskleun van de BV Sport. De gemeente heeft al wel te kennen gegeven niet financieel garant te willen staan voor de mogelijke naheffing over 1999. Volgens Leeuwarden heeft de BV voldoende geld. De belastingdienst is bij de verzelfstandiging van de dienst Sport en Recreatie in 1999 niet gevraagd of de BV belastingplichtig was. Ingeschakeld adviesbureau Moret Ernst en Young Management Consultants wist zeker dat de prestaties van de BV Sport niet met btw zouden worden belast. De gemeente Leeuwarden heeft daar nooit zelf navraag over gedaan bij de belastingdienst. Nu het subsidiecontract tussen de gemeente en de BV voor 2005 wordt opgesteld, laat de gemeente de inhoud ervan wel op die punten controleren door de belastingdienst. Ook daarover hopen B en W voor de commissievergadering duidelijkheid te hebben. De uitspraak van de Hoge Raad, die pas over een jaar wordt verwacht, kan grote gevolgen hebben voor de subsidieverhoudingen tussen gemeenten en bv’s die diensten leveren. Leeuwarden heeft de kwestie dus bij de VNG aangekaard. De gemeente vindt dat het ministerie van Financiën uitspraak moet doen. Bij een andere Nederlandse gemeente oordeelde de belastinginspecteur dat de BV niet btw-plichtig is. Belastingdiensten zijn in Nederland autonome organen.

Regiowoensdag, 1 december 2004

‘Zoensite’ wordt razendsnel populair

Wommels - Wat begon als een grap, lijkt uit te groeien tot een geslaagde hype. De Friese website tutsje.nl roept op tot liefde in plaats van onverdraagzaamheid. Op de site staan honderden foto’s van mensen die zoenen en plezier maken. Volgens de drie initiatiefnemers uit Wommels is de populariteit van de al langer bestaande site sinds de moord op cineast Theo van Gogh enorm gestegen. ,,Het is een soort tegenreactie op alle ellende die Nederland momenteel in zijn greep heeft’’, aldus Jaring Rispens. ,,Mensen hebben afleiding nodig en willen ook de leuke kanten van het leven blijven zien. Wij roepen op tot make love, not war . Geef elkaar een kus. Dat is het minste wat je kunt doen.’’ Dat motto komt terug in de honderden foto’s van zoenende mensen, zoenpoëzie en túttips.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 december 2004

‘Zie ginds komt de stoomboot’

Wybrich Bakker uit Ryptsjerk werkt een jaar als diaconaal vrijwilliger in een bejaardentehuis van de protestantse (Waldenser) kerk in het Noord-Italiaanse bergdorp Torre Pellice. In het Friesch Dagblad bericht ze regelmatig over haar ervaringen.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 december 2004

‘We hebben nieuwe ‘bumperteksten’ nodig’

Kampen - Heeft het protestantisme toekomst? En zo ja, welke? Hoe zou het moeten veranderen om te blijven wat het is geweest: een vitale factor in de - in elk geval - Europese cultuur en religie? Een analyse van Frits de Lange.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 december 2004

Sneek voorop met ‘kleine oecumene’

Leeuwarden – De ‘kleine oecumene’ bloeit in Sneek. De Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) van Sneek, die al jaren samenwerken, werken toe naar een federatie in 2007. Daarmee loopt Sneek in Fryslân voorop.

Sportwoensdag, 1 december 2004

Elfmerentocht weer proloog van Elfstedentocht

Sneek – De Elfmerentocht komt als wedstrijd terug op de natuurijskalender. Dat heeft het bestuur van de ijswegencentrale Sneek-Wymbritseradiel-IJlst dinsdagavond besloten. Volgens Jacob Reitsma, voorzitter van de ijswegencentrale, staat de schaatsenrijdersbond KNSB achter het plan.

Sportwoensdag, 1 december 2004

Mika Väyrynen is weer speelklaar

Heerenveen – Mika Väyrynen is woensdagmiddag met SC Heerenveen vanuit Eelde afgereisd naar Zagreb voor het UEFA Cupduel tegen Dinamo. De 22-jarige Finse middenvelder legde dinsdag middag de laatste test met goed gevolg af en is weer speelklaar.

Sportwoensdag, 1 december 2004

Branko Strupar: ‘Het voetbal in Kroatië stelt niet veel voor’

Zagreb – Branko Strupar keerde vorig seizoen, na avonturen bij Racing Genk en Derby County, terug op zijn geboortegrond en bij de club van zijn dromen. Zeven maanden was de 34-jarige Kroaat te bewonderen in het blauwe tricot van Dinamo Zagreb, de club waarmee hij dit voorjaar de beker won. Een mooi succes en voor Strupar het sein om een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Weerwoensdag, 1 december 2004

Regen

Vandaag is het tamelijk grijs met enige tijd regen, maar mogelijk ook enige natte sneeuw. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en wordt ongeveer 3 graden. Morgen is het droog, maar overwegend bewolkt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties