De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van donderdag, 1 december 2005.

Agendadonderdag, 1 december 2005

Orgel

Orgel Organist Martin Mans geeft vrijdag om 20.00 uur een concert op het Vermeulen-orgel van de Koepelkerk in Leeuwarden. Het concert staat in het teken van het einde van het kerkelijk jaar en advent. Zaterdag speelt Martin Mans op het orgel van de christelijk gereformeerde kerk te Drogeham. Ook dit orgelconcert begint om 20.00 uur.

Bijschriftdonderdag, 1 december 2005

Hij maakt bij ons zijn woning

Paulus is ervan overtuigd dat de nacht haast ten einde is en de morgen niet meer ver.

Economiedonderdag, 1 december 2005

Boeren moeten meer van hun bedrijf af

Boeren moeten volgens minister Veerman vaker van hun bedrijf af. Zonder contact is er geen perspectief voor de sector. ,,De landbouw heeft toekomst, het is een andere dan we gewend zijn, maar alleen wanneer de binding met de maatschappij wordt versterkt’’, zei de minister gisteravond tegen agrarische jongeren van de noordelijke provincies in Marum. Het was volgens de minister ook een van de meest opmerkelijke conclusies uit de duurzaamheidsscan die de organisatie zelf onder de jongeren had laten uitvoeren. ,,Het stelt me teleur dat er zo weinig contacten zijn met de maatschappij. We hebben de tijd nog maar jullie moeten meer van het bedrijf af.’’

Economiedonderdag, 1 december 2005

Dooper wil werken om scherp te blijven

Rijs – Stoppen met werken was voor oud-melkveehouder Siep Dooper (67) uit Rijs geen optie om te genieten van zijn pensioenleeftijd. Toch is de melkveehouderij al negen jaar geleden afgestoten. ,,Belangrijkste argument daarvan was, dat het zoveel tijd en energie kostte. Het werd steeds zwaarder en daarbij hadden we geen opvolger.”

Expodonderdag, 1 december 2005

Aldeboarn, Aldheidskeamer: tent. Bonny Hiemstra, t/m eind dec.

Hoofdartikeldonderdag, 1 december 2005

Nederland is niet arm...

Nederland telt meer mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen dan een paar jaar geleden. In iets meer dan tweehonderd pagina’s schetst het Sociaal en Cultureel Planbureau hoe het ervoor staat aan onderkant van de samenleving. De optimisten en de schouderophalers zullen zeggen: mooie cijfers. Het gaat dan wel ietsje slechter maar ach, we hebben het over een verslechtering van minder dan 1 procent: 8,8 procent armen in 2002; naar verwachting 9,7 procent armen in 2006. Dat is niks om je zorgen over te maken, want een vergelijking met 2002 is niet eerlijk. Dat was een historisch laagterecord. Als je naar de lange termijn kijkt gaat het véél beter met Nederland dan eind jaren negentig (16 procent van de huishoudens had een laag inkomen) of in de droeve jaren tachtig (22 procent). En kijk ook eens over de grens: op Europese schaal zit Nederland boven de middenmoot (zesde plaats op de ranglijst van vijftien landen).

Regiodonderdag, 1 december 2005

Jeugdhulp wil snel af van imagoprobleem

Leeuwarden - Een mooi koppie en een vlotte babbel kunnen het imago van de jeugdhulpverlening in Nederland een heel andere, lees positieve, draai geven. Het wordt tijd dat de jeugdhulpverlening met één gezicht, één woordvoerder, naar buiten treedt als zich nog eens een familiedrama afspeelt in ons land.

Regiodonderdag, 1 december 2005

‘Sinterklaasdoos’ in noodopvang

Witmarsum - ,,Het is typisch doopsgezind om te delen wat je ontvangt”, zegt N. Weidema uit Drachten. Vier van haar mede-kerkgangers overhandigden gisteren achttien boodschappenpakketten bij de noodopvang voor asielzoekers in Witmarsum. Bij elkaar gespaard met een zegeltjesactie van C1000, zegt Weidema trots. ,,De gemeenteleden hebben alle kassabonnen bij elkaar gelegd om zoveel mogelijk pakketten ter waarde van veertig euro te kunnen krijgen. Daarnaast hebben we er zelf nog wat pepernoten bij gedaan voor de kinderen.”

Regiodonderdag, 1 december 2005

Onderzoek naar rechten Friese volk

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten moeten serieus onderzoeken of het mogelijk is dat Nederlandse staatsburgers vrijwillig een Friese nationaliteit aannemen en deze op hun paspoort of identiteitsbewijs laten vermelden. Die opdracht hebben GS gisteren meegekregen van een meerderheid van Provinciale Staten. Het college moet een breed juridisch onderzoek doen naar de rechtendie het vorig jaar ondertekende ‘Europees Kaderverdrag van Nationale Minderheden’ het Friese volk biedt. Dat stelde CDA-statenlid G. Benedictus gisteren voor, en het kreeg steun van een politieke meerderheid van Gemeentebelangen Friesland, FNP, SP, GrienLinks en ChristenUnie/SGP.

Regiodonderdag, 1 december 2005

Uitstel plan Hornstermeer

Joure - Er komt vooralsnog geen nieuw meer in de Haskerveenpolder bij Joure. De gemeenteraad van Skarsterlân heeft het Hornstermeer en de bijbehorende vaarverbinding uit de toekomstplannen van de gemeente geschrapt, in afwachting van een onderzoek.

Regiodonderdag, 1 december 2005

Gruttoboer helpt de grutto nauwelijks

Baarn/Gerkesklooster - Het fenomeen gruttoboer heeft het aantal grutto’s in Nederland de afgelopen drie jaar niet of amper doen groeien. Van de zes proefprojecten scoorde alleen Gerkesklooster een voldoende.Bij de overige vijf projecten (Delfstrahuizen, Aldeboarn, Alblasserwaard, Midden-Delfland, en Amstelveen) overleefden net zo weinig gruttokuikens als in landen waar geen extra beschermende maatregelen werden genomen. De kuikens worden vooral opgevreten door roofvogels en –dieren.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 december 2005

‘Nieuwe wegen inslaan’

Leeuwarden – Een tournee door Nederland maakte het bestuur van de Protestantse Kerk (PKN) de afgelopen maanden. In liefst dertig bijeenkomsten ging het bestuur in gesprek met ambtsdragers in de provincies. Leeuwarden was woensdag de laatste ‘etappeplaats’. Synodevoorzitter ds Jan-Gerd Heetderks deed de oproep om als plaatselijke kerken nieuwe wegen in te slaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 december 2005

‘Moeilijk tot nieuw Liedboek te komen’

Leeuwarden – Synodevoorzitter ds Jan-Gerd Heetderks van de Protestantse Kerk heeft woensdag zijn twijfels geuit of er wel een opvolger voor het Liedboek voor de Kerken zal komen. ,,Lukt het nog wel om een verantwoord liedboek samen te stellen?’’, zei hij in Leeuwarden op een bijeenkomst van Friese ambtsdragers.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 december 2005

Arabische christelijke programma’s op tv

Leeuwarden - Vanaf vrijdag worden in Groningen, Fryslân en Drenthe dagelijks Arabische christelijke televisieprogramma’s uitgezonden als onderdeel van het digitale pakket van kabelexploitant Essent.

Sportdonderdag, 1 december 2005

Hotze Schuil krijgt standbeeld in Harlingen

Goutum – De vrijdag overleden oud-topkaatser Hotze Schuil (81) krijgt in Harlingen, de plaats waar hij zijn leven lang woonde, een standbeeld. Dat heeft de loco-Loco burgemeester van Harlingen Piet Waaijer woensdag bekend gemaakt tijdens de crematieplechtigheid.

Sportdonderdag, 1 december 2005

Op reis met een stukje Sjűkelân

Franeker – Zo gewoon en tegelijk bijzonder de kaatser van de eeuw bij leven was, zo gewoon en tegelijk bijzonder is z’n laatste reis. Op ’t Sjűkelân is een perkje uitgelegd, er staat een telegraaf en in het midden van het veld staat onder een tentzeil de baar van Hotze Schuil.

Sportdonderdag, 1 december 2005

Flyers zet Tilburg simpel aan de kant

Heerenveen - Vadeko Flyers heeft woensdagavond de eerste plaats in de bekercompetitie veiliggesteld en daarmee thuisvoordeel in de volgende ronde. De ijshockeyers uit Heerenveen koppelen goede resultaten aan steeds beter spel. De wedstrijd tegen Destil Trappers Tilburg was daar woensdagavond in Thialf het bewijs van. Met liefst 8-1 (2-0, 3-0, 3-1) zette Vadeko Flyers de Tilburgers van oud-Flyerscoach Dave Hyrsky aan de kant.

Sportdonderdag, 1 december 2005

Knieblessure van Huntelaar valt mee

Heerenveen - De knieblessure van Klaas Jan Huntelaar blijkt mee te vallen. Van het gewricht van de spits van SC Heerenveen werd woensdag in het ziekenhuis een MRI-scan gemaakt. Die wees uit dat er geen sprake is van ernstig letsel. De aanvaller kan vermoedelijk binnen twee á drie weken weer in actie komen, maar hij mist nu wellicht wel het laatste UEFA Cup-duel van de Friezen. Dat is op 14 december, thuis tegen Levski Sofia.

Sportdonderdag, 1 december 2005

Cambuur even uit de zorgen

Leeuwarden – Een groep van onbekende geldschieters heeft Cambuur Leeuwarden van de ondergang gered. Dat heeft interim-directeur Harjan van Dam donderdagochtend bekend gemaakt. De geldschieters zullen vandaag nog 350.000 euro op de bankrekening van de club storten.

Weerdonderdag, 1 december 2005

Koude wind


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties