De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 1 december 2008.

Cultuurmaandag, 1 december 2008

Pianist Jochem le Cointre (14) wint Jazz Concours

Amsterdam - Pianist Jochem le Cointre (14) uit Leeuwarden heeft gisteren in Amsterdam de eerste prijs gewonnen op het Prinses Christina Jazz Concours 2008. Le Cointre won in de categorie voor twaalf- tot en met zestienjarigen. Afgelopen weekend namen 350 jonge jazzmuzikanten deel aan de voorrondes van het festival. Een jury koos acht finalisten in vier categorieën voor de finale gisteravond.

Cultuurmaandag, 1 december 2008

Pure Engelse kerkmuziek door Martini Jongenskoor

Het mag bekend zijn dat Sneek een bijzonder jongenskoor heeft, dat zingt onder zeer professionele randvoorwaarden. Onder kundige, pedagogische leiding worden jonge zangers sinds 1995 opgeleid voor de toekomst. De primaire doelstelling bij de oprichting was het uitvoeren van typische Engelse koormuziek; voornamelijk de liturgische kerkmuziek. Naar traditioneel voorbeeld is het ensemble samengesteld uit zo’n achttien jongenssopranen (trebles) en twaalf volwassen mannenstemmen. Het repertoire spitst zich toe op het zingen van Evensongs, waarin Anthems, Psalms en Hymnes een groot aandeel hebben. Traditioneel zingt het koor jaarlijks een Festival of Lessons and Carols for Advent in een van de grote Friese kerken. Gisteren was dat de sfeervolle, maar wel koude Martinikerk van Bolsward. Dirigent Rintje A. te Wies wist de ingeslagen weg naar hoogwaardige koorzang bestendig te volgen. Dat is pedagogische kunst en tegelijk groot vakmanschap. Dirk Donker paste zich op het monumentale orgel uitstekend aan aan de koorzangers. Hij registreerde kleurrijk en stimuleerde daarnaast de samenzang.

Cultuurmaandag, 1 december 2008

Noodlot en romantiek bij het NNO

Dingeman van Wijnen

Hoofdartikelmaandag, 1 december 2008

Over Anita Andriesen

Het was een verdrietig bericht, afgelopen zaterdag: de gezondheidstoestand van gedeputeerde Andriesen is ernstig achteruit gegaan. De behandeling is gestaakt.

Regiomaandag, 1 december 2008

Geen grote winnaar bij Wetterskip

Leeuwarden - De waterschapsverkiezingen hebben in Fryslân geen duidelijke winnaar naar voren gebracht. Water Natuurlijk heeft de meeste stemmen, maar krijgt met drie zetels in het algemeen bestuur niet meer zetels dan PvdA, CDA en Lagere Lasten Burger. ,,Der sil yn de takomst in soad diskusje węze by it Wetterskip.”

Regiomaandag, 1 december 2008

Tradities op platteland zijn springlevend

Leeuwarden - Op het Nederlandse platteland worden lokale tradities veel meer in stand gehouden dan in stedelijk gebied. Plaatselijke eetgewoonten, feesten, gebruiken en tradities zijn levendiger in dorpsgemeenschappen dan in de steden.

Regiomaandag, 1 december 2008

Smet op imago door chaos rond verkiezingen

Leeuwarden - Het rommelige verloop van de waterschapsverkiezingen is een smet op het imago van de waterschappen, vinden zowel lijsttrekkers als betrokken bestuurders. De verkiezingen zijn dit jaar voor het eerst landelijk georganiseerd. Het stemmen zou aanvankelijk ook via internet kunnen, maar de Tweede Kamer vond dat een te onbetrouwbare methode en stak er een stokje voor. Ook liet de uitslag twee dagen langer op zich wachten, omdat het bedrijf dat de stemmen moest tellen dat niet op tijd klaar kon hebben.

Regiomaandag, 1 december 2008

Rijnmond voorkomt Friese totaalhegemonie op NBK

Groningen - Brassband Rijnmond heeft afgelopen weekeinde weten te voorkomen dat de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) een Fries onderonsje werd. Voor het eerst in jaren stond er geen Friese band op het ereschavot in de hoogste divisie.

Geloof & Kerkmaandag, 1 december 2008

‘Geloven komt van boven, van God’

Groningen - Enkele kopstukken uit Groningen waren zondagavond bijeen in de Stadsparkkerk. Ze spraken bij de Vrije Baptisten Gemeente over sport, jongeren, leiderschap en geloof. ,,Al die verschillende religies in mijn team vind ik juist mooi”, aldus voetbaltrainer Ron Jans.

Geloof & Kerkmaandag, 1 december 2008

‘Taal van het kerklied moet diep zijn’

Leeuwarden - Hoe zou het toch komen dat veel kerkleden houden van liederen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen? Het was zaterdag een van de vragen tijdens het symposium ‘Liedboek 2012: trend en traditie?’ dat juist ging over de criteria voor liederen in het nieuwe Liedboek. Door Hanneke Goudappel.

Geloof & Kerkmaandag, 1 december 2008

Ds. Henk Poot in dienst bij Christenen voor Israël

Nijkerk - Ds. Henk Poot treedt in vaste dienst van de stichting Christenen voor Israël in Nijkerk. Poot was al bestuurslid van de organisatie.

Sportmaandag, 1 december 2008

Dubbel gevoel Heerenveen na gelijkspel tegen PSV

Heerenveen - De gezichten van de spelers van sc Heerenveen stonden op onweer na het duel tegen PSV. Daarin liet de Friese ploeg zich van de goede kant zien, maar verspeelde in de laatste tien minuten met opnieuw twee tegentreffers een zekere zege. Dat zorgde voor een dubbel gevoel bij de ploeg van Trond Sollied.

Sportmaandag, 1 december 2008

Elke dag een Romário bij je thuis

Al maanden voer ik thuis een kansloze strijd tegen de aanschaf van een abonnement op Eredivisie Live. Niet dat ik niet het hele weekend voetbal zou willen kijken, maar ik ben nog zo ouderwets dat ik uit principe niet voor voetbal op tv wil betalen. Bovendien vind ik dat kinderen af en toe nog aan iets anders moeten denken dan aan voetbal. Maar beide standpunten vinden mijn kinderen onzin, dus de vraag is slechts hoe lang ik mijn verzet nog kan volhouden.

Sportmaandag, 1 december 2008

Macieja wint Remco Heite toernooi met neuslengte

Wolvega - Als er sprake was van een dissonant tijdens het Remco Heite-schaaktoernooi, dan was het dat er op zondagochtend een hoempapaorkest een sinterklaasfeest luister bijzette in de lobby van Hotel Wolvega. Daar waren de topschakers tijdens hun vierde ronde niet van gediend. Voor het overige viel er geen wanklank en was de tweede editie van het ter ere van de oud-burgemeester van Weststellingwerf in het leven geroepen toernooi geslaagd. Met een budget van 90.000 euro, waarvan een derde voor rekening komt van de beide Stellingwerven, mocht dat ook wel.

Sportmaandag, 1 december 2008

Karigheid troef bij koersen Wolvega

Wolvega - Dat een koersdag als die van afgelopen zaterdag op de Drafbaan in Wolvega beter niet verreden had kunnen worden, daarover waren de directe betrokkenen het zelfs voor aanvang al eens. Met 43 starters in slechts zeven koersen was het allemaal erg mager. Zo mager zelfs dat spontaan besloten werd om vrij entree te geven. ,,Voor zo’n programma durf ik de bezoekers niet te laten betalen”, aldus baanbestuurder Wiebe Hofstra.

Sportmaandag, 1 december 2008

‘Beppe’ kan VIOD geen kampioen maken

Driesum - De prestaties van VIOD zijn zo opvallend, dat menig voetballiefhebber zijn oordeel al snel klaar heeft. Een kampioenschap is welhaast vanzelfsprekend. Met tien gewonnen wedstrijden op rij lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn bij de Driesumer vijfdeklasser. Volgens trainer Jan Venema is het echter nog geen uitgemaakte zaak.

Sportmaandag, 1 december 2008

Oerterp sluit ‘minne moanne’ goed af

Ureterp - Koud terug in de derde klasse manifesteerde promovendus Oerterp zich in de maanden september en oktober nadrukkelijk als een ploeg met titelaspiraties. Met nederlagen tegen Warga (5-0), Franeker (2-0), Harlingen (5-2) en een remise tegen GAVC (2-2) trad in november het verval in, maar bij het scheiden van de markt vierde de ploeg van trainer Johan Wardenier gisteren alsnog een (bescheiden) feestje. Dankzij een klinkende zege op de Amelander lijstaanvoerder Geel Wit heroverden de Ureterpers de koppositie in de derde klasse A.

Sportmaandag, 1 december 2008

Dominerend Aris is weer niet uitgekookt genoeg

Leeuwarden - En wéér breken de laatste seconden de basketballers van Aris Friesland zaterdag op. De peperdure Amerikanen van Amsterdam hikken het overgrote deel van de wedstrijd tegen een achterstand aan, maar zijn de Leeuwarders uiteindelijk toch de baas. Het is opnieuw het verschil tussen goed en uitgekookt basketballen. En dat laatste aspect wil Aris zó graag onder de knie hebben.

Sportmaandag, 1 december 2008

Arjan Stroetinga haalt in Utrecht sportieve gram

Utrecht - Arjan Stroetinga heeft zaterdagavond in Utrecht de vijfde schaatsmarathon om de Essent-cup gewonnen. De 27-jarige automonteur uit Waskemeer nam zo op sportieve wijze revanche, omdat hij zich een week eerder nog bestolen voelde door de aankomstrechter. Coach Jillert Anema diende daarvoor namens zijn rijder van het BAM-team nog protest in, maar kreeg zaterdag te horen dat het bezwaar was afgewezen.

Sportmaandag, 1 december 2008

Eerste seizoenzege heren VC Sneek

Sneek - De volleyballers van VC Sneek hebben gisteren in de Sneker Sporthal de eerste seizoenzege behaald. De formatie van trainercoach Ruut de Wit en zijn assistent Patrick Koelemij versloeg in de B-League de Amsterdamse formatie van Hot Item US in drie straight sets (25-23, 25-16 en 25-19). Het damesteam van Derk de Saegher verloor zaterdag in een vijfsetter van Taurus.

Sportmaandag, 1 december 2008

Nominaties voor bobsleeër Jansma

Winterberg - De Friese bobsleeër Sybren Jansma heeft dit weekeinde bij de start van het wereldbekerseizoen in Winterberg twee nominaties voor de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 behaald. Het enige dat de Friese remmer in de twee- en viermansslee in het olympisch seizoen nog hoeft te doen, is een keer bij de eerste tien van een wereldbekerwedstrijd eindigen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties