De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 1 maart 2004.

Bijschriftmaandag, 1 maart 2004

Een climax van wonderen

De tijd van Jezus was er een, waarin mensen geconfronteerd werden met wreedheden en ontzettende ellende.

Cultuurmaandag, 1 maart 2004

Liflafjesprogramma van weinig niveau

Ze ziet er goed uit. Lekker zelfs, hoor ik om me heen. Nog wel. Ze is niet op haar mondje gevallen en is getalenteerd met een goede zangstem. Ze verschijnt met de regelmaat van de klok op de vaderlandse televisie bij de Vara in het programma Vara Laat en is op de radio voor diezelfde omroep te horen op 3FM. Dus aan populariteit heeft Claudia de Breij niet te klagen en dús aan belangstelling voor haar tweede cabaretvoorstelling Claudia zuigt evenmin.

Cultuurmaandag, 1 maart 2004

‘Musicals in Concert 2’ slechts entertainment

Musicals in Concert 2 laat evenals de vorige editie van dit programma een keur van songs uit verschillende oude en nieuwe musicals de revue passeren. Songs uit de eerste musical van een hele reeks die vrijdagavond in De Harmonie te Leeuwarden te horen waren kwamen uit de bekende Broadway musical Singing In the Rain van Nacio Herb Brown en Arthur Freed, zoals Gotta Dance en Make ’em Laugh .

Cultuurmaandag, 1 maart 2004

Na 33 jaar nog steeds in trek

Al sinds 1971 treedt het Deep River Quartet op. Onder het motto Klasse geen bezwaar brengen ze gospels, spirituals en slavesongs over het voetlicht. Van oudsher doen ze dat vierstemmig, met ritmetrio als begeleiding. Altijd met veel succes. Tegenwoordig wordt er ook moderner werk door het programma geweven.

Cultuurmaandag, 1 maart 2004

Preludes als naspel bij Roma

‘Maestro’ of ‘meesterpianist’, het zijn ouderwets klinkende woorden die de hiërarchische structuren van het muziekleven in de negentiende eeuw weerspiegelen. Dergelijke aanspreekvormen hebben de democratiseringsgolf van de jaren zestig en zeventig kennelijk overleefd want je ziet ze nog wel eens. Op de affiches van De Harmonie bijvoorbeeld.

Dossiermaandag, 1 maart 2004

Asielprocedure is onzorgvuldig

De 48-uurs procedure voor asielzoekers deugt niet, vindt de adviescommissie voor vreemdelingenzaken. De commissie schreef een uitvoerig rapport over deze kwestie voor minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). Hieronder een samenvatting.

Hoofdartikelmaandag, 1 maart 2004

De omslag van Aristide

Wat is er toch met die aardige man gebeurd, die mooi kon preken en mensen aan zich binden? Jean-Bertrand Aristide is weg uit Haïti en velen zijn blij met het vertrek van de wrede man die zo veel mensen heeft vermoord. Sommigen zeggen dat het in de Verenigde Staten is gebeurd; tijdens de driejarige ballingschap. Toen is de zachtaardige, vrome man die vurig de bevrijdingstheologie predikte, veranderd in een persoonlijkheid als van een dictator. Van een democratisch gezinde en sociaal bewogen man is hij een van de meest gehate leiders geworden van Haïti. Sommigen zeggen dat Aristide ziek in zijn hoofd is geworden in de loop van zijn leven, anders is de ommekeer niet verklaarbaar. Of misschien hebben in de loop van zijn leven de gebeurtenissen in zijn vroege leven hun tol geëist - zijn vader werd vermoord tijdens een lynchpartij.

Regiomaandag, 1 maart 2004

Meer geld voor inburgering in Noord-Fryslân

Sint Annaparochie – Het tekort van 80.000 euro dat vier gemeenten in Noordwest-Fryslân hebben voor inburgeringscursussen wordt door het ministerie aangevuld. De vier stellen hun rechtzaak vooralsnog uit.

Regiomaandag, 1 maart 2004

Oplossing rekening in zicht

Leeuwarden – Er komt binnen vier tot zes weken een oplossing voor alle huishoudens die in de problemen zijn gekomen na een torenhoge stroom- of gasrekening van Essent. Vele honderden gezinnen klaagden de afgelopen weken over extreem hoge afrekeningen. Vrijdag gaf het energiebedrijf toe dat die bedragen inderdaad niet kloppen.

Regiomaandag, 1 maart 2004

Vele schouders dragen de lasten van enkelen

Leeuwarden – De levensverwachting was 47 jaar. De dagelijkse maaltijd bestond hoofdzakelijk uit brood, aardappelen en wat vet. De huizen waren piepklein. Wie ziek was, maakte z’n weinige spaarcenten op en naar de dokter ging men pas als het eigenlijk al te laat was.

Geloof & Kerkmaandag, 1 maart 2004

Ontwikkeling begint met bewustwording

De organisaties Oikos en Wederzijds zetten ‘bewustwordingsreizen’ op touw voor westerlingen die op een niet-toeristische manier met de Derde Wereld willen kennismaken. Afgelopen maand reisden zes mensen door het dorre en arme Zuid-India. Een deelneemster doet verslag.

Geloof & Kerkmaandag, 1 maart 2004

Hervormd bestuur in open brief: blijf bij kerk

Leeuwarden – Het bestuur van de Hervormde Kerk heeft in een open brief leden van de Hervormde Kerk opgeroepen ,,het geheel van de kerk te blijven zoeken en elkaar vast te houden in de liefde van Christus.’’

Geloof & Kerkmaandag, 1 maart 2004

Jezus volgens Dingemans

In 2000 verscheen van de Groninger emeritus hoogleraar in de praktische theologie Gijs Dingemans een lijvig boek.

Weermaandag, 1 maart 2004

Zachter

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt met minimumtemperaturen rond 1 of 2 graden. Morgen is het zachter dan de afgelopen dagen met temperaturen rond 7 graden. Het is vrij zonnig; later op de dag kan het wat regenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties