De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 april 2005.

Bijschriftvrijdag, 1 april 2005

Woord van eer

Een koninklijke burcht werd op een berg gebouwd. Denkt u maar aan Massada of aan het Herodion.

Cultuurvrijdag, 1 april 2005

Jenny Arean is scherp, pittig maar wat milder

Nadat Jenny Arean de laatste jaren in musicals heeft gezongen en theatershows heeft gedaan met onder meer Willeke Alberti, staat ze dit jaar opnieuw solo op de planken. Een tour de chant waarvoor ze bij verschillende tekstschrijvers te rade is gegaan voor nieuw materiaal. Enkele bestaande liedjes erbij, omdat die haar zo na aan het hart liggen en zie hier, een nieuw programma is geboren. Muzikanten gevraagd en de zaak zit gebeiteld.

Cultuurvrijdag, 1 april 2005

Vrolijk gejodel vanaf de skipiste

Het mooiste moment van de wintersport, zo beweren de fervente wintersporters altijd, is de après-ski. Aangenaam moe van de koude skipiste zo naar het café waar glühwein en vooral de schnaps de innerlijk mens verwarmen. En onder genot van de vrolijke Tiroler dijenkletsers op de juiste temperatuur daarna lekker hossen en dauwtrappen.

Cultuurvrijdag, 1 april 2005

Pianoduo combineert sfeer met scherpte

Het contrast was groot voor de pauze bij het concert van pianoduo Niek van Oosterum en Bas Verheijden gisteravond in De Lawei. Thema was Les Ballets Russes , een rode draad door de kamermuziekprogrammering in Fryslân dit seizoen.

Dossiervrijdag, 1 april 2005

Leren sterk in je voetbalschoenen te staan

PSV heeft in Amsterdam met ruim verschil gewonnen van Ajax. De Eindhovense ploeg was technisch beter, tactisch volwassener en fysiek sterker. Maar belangrijker nog: het team had een groot mentaal overwicht. PSV presteert het hele seizoen al boven verwachting en kan niet stuk. Zit het eens tegen? Selecteert de bondscoach bijvoorbeeld liever Amsterdamse groentjes dan gevestigde PSV-cracks? De jongens uit Eindhoven putten er alleen maar kracht uit. Ajax zit al maanden in de neerwaartse spiraal, die trainer Koeman de kop heeft gekost. PSV kon dus niet verliezen in Amsterdam. Ajax kon niet winnen.

Dossiervrijdag, 1 april 2005

Herdenken blijft zolang het leed wordt gevoeld

Dokkum – Ze hadden apotheker Gunster opgepakt. De Duitsers wisten precies wie ze moesten hebben. De Dokkumer apotheker zat in het verzet en de kans was groot dat hij wat zou loslaten. ,,De vrees bestond dat de man ging doorslaan”, vertelt Dokkumer J. Blom (1934). Het was voor het verzet dus van levensbelang dat Gunster zou worden bevrijd. En dat gebeurde. In De Valom hadden verzetsmensen de brug opengezet, waardoor de Duitsers er niet langs konden met hun gijzelaar. Gunster kon ontsnappen en de twee Duitsers werden doodgeschoten. Represaille was onontkoombaar. De Sicherheitsdienst verzamelde willekeurig twintig gevangenen uit de Huizen van Bewaring in Leeuwarden en Groningen. Op 22 januari 1945 werden ze aan de Dokkumer Woudweg gefusilleerd.

Economievrijdag, 1 april 2005

Staking bij 22 Friese metaalbedrijven

Leeuwarden – In Fryslân liggen 22 metaalbedrijven helemaal plat door de staking die de bonden vandaag hebben uitgeroepen. In het Noorden staken medewerkers van 45 bedrijven. Daarbij zijn ongeveer zesduizend medewerkers betrokken. Dat maakten de bonden FNV en CNV vandaag bekend.

Economievrijdag, 1 april 2005

Hectaretoeslag voor biolandbouw

De Steeg – Het ministe rie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat biologische boeren vanaf 2006 een hectaretoeslag geven. Dat maakte Renée Bergkamp, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gisteren bekend tijdens het EKO-congres 2005. Daarmee zet het ministerie een nieuw wapen in, in de strijd om het aandeel van de biologische landbouw te vergroten. Bergkamp wilde niet aangeven hoe hoog de bedragen zullen zijn. ,,Duidelijk is wel dat het geld niet alleen uit Den Haag komt. Ook Brussel betaalt mee.’’

Economievrijdag, 1 april 2005

Banketbakker Modderman blijft vooruitkijken

Rotsterhaule - Minne Modderman (61) blijft vooruitkijken. Sinds hij bij zijn familiebedrijf, banketbakkerij Modderman, de scepter zwaait, groeit de onderneming gestaag. ,,In volume is het bedrijf sinds de jaren tachtig met een factor twintig gegroeid. In omzet wat minder, want de prijzen staan onder druk door de concurrentie.’’

Hoofdartikelvrijdag, 1 april 2005

D66 op de wip…

Het zijn merkwaardige weken in de Nederlandse politiek. Er gebeuren wonderlijke dingen gebeuren, die morgen wel eens hun dieptepunt zouden kunnen bereiken.

Regiovrijdag, 1 april 2005

Schoonheidsclub als hoeder van landschap

Leeuwarden – Fryslân is mooi, maar de sluipende verrommeling van het landschap moet tot stand worden gebracht. En dat kan, vindt de Friese Milieu Federatie. Samen met haar grote broer, Natuur en Milieu, pleit ze voor het instellen van een schoonheidscommissie.

Regiovrijdag, 1 april 2005

Megamolens in Dongeradeel

Dokkum - Dongeradeel krijgt mogelijk de hoogste windmolens van het land. Lokale boeren hebben plannen om 23 kleine molens te vervangen door vier megaturbines met een masthoogte van tachtig tot honderd meter. Om draagvlak onder de bevolking te krijgen, mogen burgers mee investeren en zo een graantje van de winst mee pikken.

Regiovrijdag, 1 april 2005

Bakkerspaar deelt 65 jaar lief en leed

Heerenveen – Het paar Bultema is vandaag niet gewoon 65 jaar getrouwd. Ze zijn ook nog eens beiden geboren in 1912, én jarig op dezelfde dag. En daar nog eens bovenop heeft het paar ook nog eens een tweeling. ,,Ik ben nog altijd wel ouder dan Coba’’, wil Cor Bultema even duidelijk hebben.

Regiovrijdag, 1 april 2005

Lokale politici tevreden met Paasakkoord

Leeuwarden – Friese CDA-bestuurders zijn ingenomen met het Paasakkoord. Het kabinet is voorlopig gered, en de direct gekozen burgemeester is doorgeschoven naar 2010. Elders in Nederland kan het Paasakkoord van CDA en VVD met D66 op weinig lokale steun rekenen.

Regiovrijdag, 1 april 2005

‘Iemand met dezelfde stoornis begrijpt je’

Leeuwarden – Je hebt psychiatrische klachten en kunt er inmiddels aardig mee leven, of hebt ze achter de rug. Daarover praten met lotgenoten blijkt steeds meer een goede aanvulling op de reguliere hulpverlening en kan voorkomen dat een voormalig patiënt terugvalt. Maar hoe kom je met ze in contact? Dat valt niet mee. Daarom heeft de stichting cliëntgerichte projecten het Steunpunt Zelfhulp Friesland opgericht. Het steunpunt wordt gerund door vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond en helpt die mensen zelfhulpgroepen op te richten of lotgenoten met elkaar in contact te brengen.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 april 2005

Catechese als feest voor tieners

Harderwijk - Veel kerken hebben moeite om het evangelie aansprekend te presenteren voor tieners. Catechese wordt door de jeugd vaak helemaal als saai ervaren. De Protestantse Gemeente Harderwijk ging daarom te rade bij Youth for Christ. In de gemeente werken ze nu vol enthousiasme met de methoden Rock Solid en het net ontwikkelde Rock Steady.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 april 2005

PKN ondertekent convenant biologica

De Steeg - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) was donderdag een van de ondertekenaars van het deelconvenant voor maatschappelijke organisaties dat de afzet van biologische producten wil bevorderen. Namens de kerk werd de hand-tekening gezet door scriba dr B. Plaisier.

Sportvrijdag, 1 april 2005

Schulting: fitte selectie en vertrouwen bestuur

Leeuwarden – Cambuur-trainer Jan Schulting gaat vrijdagavond met extra veel vertrouwen richting Apeldoorn om daar met zijn ploeg AGOVV te ontmoeten. ‘Extra’, omdat de coach beschikt over een nagenoeg fitte selectie - alleen de lang geblesseerden Ronnie Venema en Stefhan van Hoving ontbreken - en omdat hij deze week in een gesprek met het bestuur het door hem gewenste vertrouwen voor het komende seizoen kreeg: ,,Voor het bestuur ben ik de eerste en enige kandidaat om assistent van Roy Wesseling te worden.”

Sportvrijdag, 1 april 2005

‘Ook wij houden van het voetbal, dat wordt soms vergeten’

Leeuwarden – Mensen die woensdagavond op SBS6 de weersverwachting van Piet Paulusma aan hoorden, maakten al kennis met ze: enkele van de leden van de LSV (Leeuwarder Scheidsrechters Vereninging). De weerman was niet zonder reden op visite bij de arbiters, want de scheidsrechtersvereniging uit de Friese hoofdstad bestaat 75 jaar. Qua leeftijd is het een begrip in de voetbalwereld. En toch weten maar weinig voetballiefhebbers waar een scheidsrechtersvereniging precies voor staat.

Weervrijdag, 1 april 2005

Zonovergoten

Vandaag is een zonovergoten dag waarbij de oost tot zuidoostenwind overwegend matig is en de temperatuur oploopt naar ongeveer 15 graden. Vannacht is er kans op lichte grondvorst. Ook het weekend verloopt stralend zonnig bij een temperatuur van 18 graden!


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties