De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 april 2008.

Cultuurdinsdag, 1 april 2008

Tryater komt met late night-productie

Leeuwarden - Tryater komt met een late night-voorstelling voor jongeren. Het gaat om het stuk Discopigs van de Ierse schrijfster Enda Walsh, dat in het Liwadders wordt gebracht. De volgens Tryater ,,grillige, zinderende undergroundvoorstelling’’ wordt gemaakt samen met studenten van de academie voor Popcultuur. Dat heeft het Fries theatergezelschap bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 1 april 2008

Biomassa wordt nog inefficiënt gebruikt

Earnewâld - Het gebruik van biomassa als alternatief voor fossiele brandstoffen leek lange tijd dé oplossing om de CO2-uitstoot terug te dringen. Toch is dat niet zo simpel als het lijkt, zegt professor Johan Sanders van de vakgroep Agrotechnologie en voedingswetenschappen van de universiteit in Wageningen. ,,De biomassa wordt vaak zelfs inefficiënt gebruikt”, zei hij gisteren op het symposium Landbouw en Energie in Earnewâld.

Economiedinsdag, 1 april 2008

Soepeler controle bij keuren veetransport

Den Haag – Minister Verburg heeft de regeling voor soepeler keuring bij veetransport goedgekeurd. Veetransporteurs die voldoen aan het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer hoeven bij ieder transport geen klepkeuring meer uit te laten voeren. De stalkeuring blijft. Dat betekent minder intensieve keuringen en dus minder kosten. De transporteurs die goedgekeurd zijn voor het kwaliteitssysteem voldoen aan landelijke en Europese regels voor veetransport. Het transport is voor de dieren welzijnsvriendelijker dan de wetgeving stelt.

Hoofdartikeldinsdag, 1 april 2008

Leiders in de politiek...

Het leiderschap blijft een van meest interessante aspecten van het politiek bedrijf. Hoe democratisch, autonoom, mondig of volwassen de kiezer ook is, steeds blijkt dat een leider nodig is om bijvoorbeeld een partij in moeilijkheden, vlot te trekken. Het kenmerk van een leider die dat kan, is dat die het vertrouwen geniet.

Regiodinsdag, 1 april 2008

Gevaar van tekenbeet onderschat

Bilthoven/Leeuwarden - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat flink waarschuwen tegen tekenbeten. Mensen die de natuur ingaan of in de tuin werken, moeten zich goed controleren op het spinachtige beestje. De kans op de ziekte van Lyme, die veroorzaakt kan worden door een tekenbeet, blijkt namelijk groter dan gedacht.

Regiodinsdag, 1 april 2008

‘Klein deel Lauwersmeer brak maken’

Leeuwarden - Het Lauwersmeer helemaal omvormen tot een zoet-zouteovergang is kansloos. Wanneer de dijk bij het Vierhuizergat wordt doorbroken, kan er wel een kleinschalig brakwatergebied ontstaan in het Nieuwe Robbengat, in de noordoosthoek van het gebied, stelt de Raad voor de Wadden in een advies aan minister Verburg van LNV.

Regiodinsdag, 1 april 2008

Drachten schudt Calimero-hoedje van zich af

Aan de Vogelzang in Drachten zouden een ondergrondse parkeergarage van driehonderd plaatsen, negenduizend vierkante meter winkeloppervlak, en een 45 meter hoge woontoren met tachtig appartementen komen.

Regiodinsdag, 1 april 2008

Drukke dag voor de Oranjes

Makkum/Franeker - De koningin en haar familie krijgen bij hun visite aan Fryslân op Koninginnedag een mix van educatieve en feestelijke activiteiten voorgeschoteld. Makkum en Franeker volgen bij het feest op 30 april zoveel mogelijk hun vaste programma - zoals de koningin dat ook graag wil - maar voegen uiteraard wel de nodige extra’s in.

Regiodinsdag, 1 april 2008

‘Die spanning van het thuiskomen’

Franeker - Deze week wordt het nieuwe postduivenseizoen geopend. Net als duizenden andere duivenmelkers ziet Henk Bloemsma uit Franeker ernaar uit. ,,De betere helft van het jaar begint weer voor ons.”

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2008

Te veel vraag naar donderpreken

Zwolle - Mensen missen de donderpreek. Misschien niet overal. Maar toch wel in het ‘veranderde’ vrijgemaakte klimaat. Dat stelt ds. Bas Luiten in De Reformatie, weekblad binnen de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt).

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2008

Symposium over toekomst kerkgebouwen

Leeuwarden - In de Rooms-Katholieke Kerk van Veenhuizen wordt op woensdag 16 april het symposium ‘Kerk te koop?!’ gehouden over de toekomst van kerkgebouwen in Noord-Nederland. ,,Doel met het symposium is meer aandacht te krijgen voor wat religieus erfgoed voor ons betekent en hoe we er samen voor zouden kunnen zorgen dat het religieus erfgoed in het noorden een duurzame toekomst tegemoet gaat”, aldus Stichting Oude Groninger Kerken, een van de organisators.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Dode schenen en stuiterende medicijnballen

Lange tijd is K-1 afgeschilderd als een sport voor barbaren, zo stelt Mabel van den Dungen in de intro van haar boek over Remy Bonjasky. ’Een vechtsport waar grote mannen, die nog het meest op neanderthalers lijken, elkaar op een dierlijke manier alle hoeken van de ring laten zien. Wilde beesten, die alle regels van beschaafde martial arts als kung-fu, taekwondo en Jeet Kune Do aan hun laars lappen en er maar in het wilde weg op los rossen.’

Sportdinsdag, 1 april 2008

Zes spelers weg bij Heerenveen

Heerenveen Sportclub Heerenveen neemt aan het eind van het seizoen afscheid van een zestal spelers. De contracten van Sebastiaan Steur, Robbert Maruanaya, Age Hains Boersma, Maciej Wilusz, Rawley Rozendaal en Tom Siwe worden niet verlengd.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Heerenveen 2 verspeelt zege

Heerenveen Het belofteteam van sc Heerenveen heeft gisteravond nagelaten koploper FC Twente op een nederlaag te trakteren.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Jong SC Cambuur wint

Leeuwarden De beloften van SC Cambuur-Leeuwarden hebben gisteravond met 1-0 gewonnen van AGOVV. Het enige doelpunt werd halverwege de eerste helft vanaf elf meter gemaakt door Erik Wegh. Vlak voor de pauze kreeg een speler van AGOVV een rode kaart, waardoor de Friezen de gehele tweede helft een numerieke meerderheid kenden. Knulligheid en onkunde waren de oorzaak dat het bij die ene treffer bleef.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Hansson goed op weg met Rennes

Monaco Petter Hansson heeft gisteravond met Stade Rennes een belangrijke stap gezet richting Europees voetbal. In het koninkrijk Monaco versloeg de ploeg van de oud-Heerenveenspeler AS Monaco met 1-2. Hansson maakte de openingstreffer. Het was de tweede keer dit seizoen dat de 31-jarige Zweed scoorde.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Grasbaanraces Balkbrug op 12 april

Balkbrug De grasbaanraces die op paasmaandag werden afgelast in Balkbrug worden op zaterdag 12 april ingehaald. De wedstrijd die op 16 maart in Vries werd afgelast, wordt niet meer ingehaald. Dat zegt Hans Leenstra, namens motorsportbond KNMV betrokken bij de baansport. Toprijder Jannick de Jong (Gorredijk) zal in Balkbrug vermoedelijk ontbreken, omdat hij een belangrijke speedwaytraining in het Duitse Moorwinkelsdamm heeft.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Korfbalcoach Schiphorst stapt op

Leeuwarden Janco Schiphorst is per direct gestopt als hoofdtrainer van de korfbalvereniging DFD. Schiphorst kan door familie-omstandigheden zijn taak als trainer/coach niet langer naar wens vervullen. Jan Yde Heeg uit Oentsjerk zal tot het einde van het veldseizoen de trainingen en coaching waarnemen.

Sportdinsdag, 1 april 2008

Werle tegen Kramnik in Enschede

Enschede De Friese grootmeester Jan Werle neemt het morgen in Enschede op tegen Vladimir Kramnik. De strijd tussen de 24-jarige schaker uit Beetsterzwaag en de oud-wereldkampioen is onderdeel van een simultaanpartij. De Rus speelt tegelijkertijd tegen de Française Marie Sebag (21).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties