De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van donderdag, 1 april 2010.

Cultuurdonderdag, 1 april 2010

Toenemende interesse in kunst uit Lauwersland

Leeuwarden - De Kunst aan Huisroute Lauwersland trekt meer serieus geďnteresseerde bezoekers dan voorheen. Dat zegt de organisatie van de kunstroute die plaatsvond op 13, 14, 20 en 21 maart.

Cultuurdonderdag, 1 april 2010

Theaterstuk voor jongeren over Anne Frank en de oorlog

Surhuisterveen - Jongeren uit Achtkarspelen en Kollumerland kunnen deze maand gaan kijken naar een moderne theatervoorstelling over Anne Frank. In Anne Frank en ik raakt een veertienjarig meisje in coma. Haar geest verplaatst zich naar de Tweede Wereldoorlog, waar ze op transport wordt gezet naar Auschwitz. Daar ontmoet ze Anne Frank.

Cultuurdonderdag, 1 april 2010

Hanneke de Jong wint Simke Kloosterman Prijs

Leeuwarden - De Franeker schrijfster Hanneke de Jong krijgt dit jaar de Simke Kloosterman Prijs. Ze ontvangt die voor haar boek Salsafamke uit 2008, over tienerzwangerschap. De Simke Kloosterman Prijs is een driejaarlijkse prijs voor Friestalige kinder- en jeugdboeken. Aan de prijs is een bedrag van 3000 euro verbonden.

Cultuurdonderdag, 1 april 2010

Nieuwe vaste presentatie Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden - Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden krijgt een nieuwe vaste presentatie. De huidige vaste expositie rond de thema’s water en weide voldoen niet meer. Dat heeft een woordvoerster van het museum gisteren gemeld. ,,Na vijf jaar is duidelijk geworden dat de bezoekers er niet echt geboeid door zijn en dat er te weinig natuurleuke informatie wordt verteld”, aldus een verklaring.

Economiedonderdag, 1 april 2010

Subsidie voor instrumentmaker melkvetmeter

Leeuwarden - Het bedrijf Lactotronic in Drachten heeft van het Fryslân Development Fonds (FDF) subsidie ontvangen om een apparaat om de grootte van vetbolletjes in de melk te meten, op de markt te brengen. Volgens directeur en eigenaar Bart Verburg gaat het om een bedrag van 150.000 euro. Hij heeft het instrument met Sietze Sietzema ontwikkeld. Met het geld wil het bedrijf een professionele verkoop- en serviceorganisatie opzetten.

Economiedonderdag, 1 april 2010

Meer mensen kopen fair trade

Amsterdam - Het aantal Nederlandse huishoudens dat producten met het keurmerk fair trade koopt, neemt toe. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van ontwikkelingsorganisatie NCDO in samenwerking met de stichting Max Havelaar en Fair Trade Original.

Hoofdartikeldonderdag, 1 april 2010

Vrouwen, werk...

,,Aan vrouwen de arbeidsmarkt opjagen doe ik niet.’’ Dat zei minister Rouvoet van Jeugd en Gezin toen hij deze week de rapportage van de Landelijke Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kreeg overhandigd. Twee conclusies sprongen eruit. Jonge vrouwen zijn steeds vaker hoger opgeleid dan mannelijke leeftijdsgenoten. Maar de goed geschoolde vrouwen zijn minder aan het werk dan jonge mannen met dezelfde diploma’s.

Regiodonderdag, 1 april 2010

‘Het klinkt misschien gek, maar ik deed dit graag’

Rinsumageast - Postbode, militair en drager bij de uitvaartvereniging. Reitse Pijper (81) uit Rinsumageast heeft in zijn leven verschillende uniformen gedragen. Binnenkort levert hij het dragerspak in.

Regiodonderdag, 1 april 2010

De zeesleper Holland kan de wereldzeeën weer op

Harlingen - Niets houdt de zeesleper Holland meer tegen om weer de wereldzeeën te bevaren. Nou ja: niets technisch. De monumentale tiencilindermotor is gereviseerd en kan weer tienduizenden draaiuren mee. Maar om echt grote reizen te kunnen maken moeten er wel betalende passagiers zijn. En die laten het in crisistijd afweten.

Regiodonderdag, 1 april 2010

Achter Kroes en Krol aan de rondweg rond

Leeuwarden - ,,It waait hurd, it is kâld, dat wy moatte fuort!” Oud-Elfstedentochtvoorzitter Henk Kroes is een pommerant van weinig woorden. Jammer voor hem dat hij sámen met wethouder Krol van Leeuwarden het startsein moet geven voor de Rondwegtoer, in het kader van Heel Nederland Fietst.

Regiodonderdag, 1 april 2010

Honderd kerken in Fryslân hopen op subsidie

Leeuwarden - De Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland (SBKGF) vraagt dit jaar voor honderd kerken en vijftien kerkelijke objecten, zoals klokkenstoelen, pastorieën en begraafplaatsen, subsidie aan voor restauratie en onderhoud. De stichting hoopt in totaal 5,5 miljoen euro via de Brim-regeling binnen te halen.

Regiodonderdag, 1 april 2010

Alleen SP en FNP nog voor schadefonds

Leeuwarden - Alleen de FNP en de SP houden vast aan de instelling van een schadefonds voor paalrot. Gisteren bleek er ineens geen meerderheid meer te zijn voor een dergelijk fonds. In Fryslân kampen momenteel vierhonderd woningen met funderingsproblemen, als gevolg van een laag waterpeil.

Sportdonderdag, 1 april 2010

Zonderland en Wammes voeren EK aan

Beekbergen - Epke Zondeland en Jeffrey Wammes voeren de Nederlandse turnploeg aan die eind april in het Engelse Birmingham strijdt om de medailles tijdens de Europese titelstrijd, eind april in Birmingham. Zonderland en Wammes worden vergezeld door Anthony van Assche, Bart Deurloo en Carlo van Minde.

Sportdonderdag, 1 april 2010

Ronde van Heerenveen afgelast

Heerenveen - De Ronde van Sportstad Heerenveen gaat niet door. De koers stond voor dinsdag 11 mei op de kalender, maar de organiserende Stichting Wielerpromotie Olympia krijgt de organisatie niet rond.

Sportdonderdag, 1 april 2010

Westra zakt in klassement

Sint-Idesbald - Lieuwe Westra kan de eindzege in de Driedaagse De Panne - Koksijde wel op zijn buik schrijven. De wielrenner uit Műnein, die de tweede etappe als nummer vier was ingegaan, kwam gisteren als twintigste op ruim drie minuten van winnaar Sebastien Turgot binnen. Daardoor zakte Westra, die net als vele renners bevangen was door de kou, naar de elfde plaats in het tussenklassement.

Sportdonderdag, 1 april 2010

Wind maakt van keepen écht gekkenwerk

Wirdum - Voetbalkeepers zijn gek, zo wordt wel eens beweerd. Er is zelfs een ‘Keepers-zijn-gek’-Hyvespagina. Met de harde wind over de velden is het ook letterlijk gekkenwerk. Dat bleek gistermiddag wel tijdens een keepersdag op de velden van WWS in Wirdum. Jonge, verwaaide doelverdedigers konden er de fijne kneepjes van het vak leren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties