De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 1 mei 2014.

Economiedonderdag, 1 mei 2014

Orde scheppen in het woud van regionale vacatures

Exloo | Noord-Nederland heeft er weer een vacaturesite bij. Met een actueel overzicht van enkel regionale banen en gemak bij gebruik wil noordnederlandvacature.nl zich onderscheiden.

Economiedonderdag, 1 mei 2014

Oudega verloor in vijftig jaar tijd veel ondernemers

Oudega (S) | Twee derde minder winkels en horecagelegenheden, een halvering van het aantal productiebedrijven en een teruggang in het aantal boerenbedrijven van 121 naar slechts twintig. In de afgelopen zestig jaar is het aantal kleine middenstanders in Oudega (S) flink minder geworden. Inwoner Henk Herder zette de cijfermatige ontwikkeling van het dorp tussen 1950 en 2010 op een rijtje en stelde een boek samen met verhalen, foto’s en oude artikelen. Vandaag wordt het boek Efkes Nijprate, over de middenstand in Oudega vanaf de vijftiger jaren gepresenteerd.

Hoofdartikeldonderdag, 1 mei 2014

Lokale democratie en de gemeente als bedrijf

Het is een terugkerend thema: de controle op de lokale en regionale democratie. Die zou in de knel komen door afnemende betrokkenheid van lokale en regionale media op het democratische proces. De kwestie wordt samengevat in de uitroep: ‘We zien bij een gemeenteraadsvergadering ook nooit meer een journalist op de perstribune’.

Regiodonderdag, 1 mei 2014

Zwembad in Gorredijk blijft voorlopig dicht

Gorredijk | Het openluchtzwembad in Gorredijk blijft voorlopig gesloten. Uitbater Edward de Leeuw heeft de opening, die de laatste jaren plaatsvond op de eerste zaterdag van mei, uitgesteld. Hij wil eerst afspraken maken met de gemeente Opsterland over een extra financiële vergoeding.

Regiodonderdag, 1 mei 2014

Oude Badweg moet van de vergetelheid gered worden

Leeuwarden | ,,En hier stond een hek en daarachter had je weilanden.” Piet van der Wal staat aan het einde van de voormalige Badweg, in de ‘oksel’ van het Drachtsterplein. Vijftig meter lang, maximaal, dat is alles wat er nog rest van de weg. ,,En hier links, bij het water, stond Villa Abbinga, en daar een eindje verderop de stroopfabriek met de autosloperij. En daar bij de Aldlânsdyk lag vroeger het openluchtzwembad.”

Regiodonderdag, 1 mei 2014

In Fryslân door een onverwachte oorlogsliefde

Leeuwarden | Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde de Russische Katya Emeljanova de Fries Geert Damstra kennen in het Duitse Dessau. Ze trouwden en vluchtten later naar het bevrijde Westen.

Regiodonderdag, 1 mei 2014

Neuriënd ken je de Internationale nog wel

Leeuwarden | ,,Ontwaakt verworpenen der aarde, ontwaakt verdoemd’ in hongers sfeer. Na nana na naa na.” Neuriënd vervolgt Jannie Soepboer de Internationale. ,,Nee, de tekst ken ik niet meer helemaal”, erkent het voormalige PvdA-raadslid tijdens de jaarlijkse 1 meibijeenkomst in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 1 mei 2014

Slachtoffers van WO II worden niet vergeten in Tjerkwerd

Tjerkwerd | ,,Wij mogen dit nooit meer vergeten. We moeten onszelf geestelijk bewapenen zodat dit niet weer kan gebeuren”, verklaart de 78-jarige Hylke Feenstra. De Tjerkwerder nam zo’n vier jaar geleden het initiatief voor een oorlogsmonument voor de vier slachtoffers die in Tjerkwerd vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Joodse onderduiker Justin Gerstner, verzetsmannen Philip Willem Pander en Folkert Wierda en dorpsbewoner Leo Flapper, die vlees vervoerde naar tehuizen in Noord-Holland. Zondag wordt het monument onthuld op het kerkhof in het dorp.

Regiodonderdag, 1 mei 2014

Triatlon als voorbeeld voor patiënten

Harlingen | ,,Veel mensen vinden het volstrekt belachelijk. En misschien is het ook wel volstrekt belachelijk wat we doen.” De drie Harlinger huisartsen Jan Waling Huisman (52 jaar), Martin Treub (58) en Reinier Ingwersen (50) doen op 29 juni gezamenlijk mee aan de triatlon Ironman Race in het Franse Nice. ,,We willen laten zien dat het kan.”

Regiodonderdag, 1 mei 2014

Oudere kan op Vlieland blijven wonen

Vlieland | Ouderen zonder al te hoge zorgbehoefte kunnen op Vlieland blijven wonen. De Leeuwarder zorggroep Palet neemt de Stichting Huisvesting Ouderen Vlieland over. Een voorgenomen besluit tot samenwerking is deze week ondertekend.

Regiodonderdag, 1 mei 2014

PvdA herwint macht in Friese gemeenten

Leeuwarden | De PvdA was met de VVD en GroenLinks in Fryslân de grote verliezer bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Aan de onderhandelingstafel komen de sociaaldemocraten echter wel als beste uit de bus. Dat blijkt uit een analyse van de te vormen colleges van burgemeester en wethouders. De FNP en D66 hebben ook goede zaken gedaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 mei 2014

Nederlandse dogmatiek naar Zuid-Korea en VS

De nieuwe Christelijke dogmatiek van Kees van der Kooi en Gijsbert van den Brink doet het in Nederland opvallend goed. En ook in het buitenland is belangstelling voor Nederlandse dogmatiek.

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Hulshoff naar de cursus coach betaald voetbal

Leeuwarden | Trainer Sipke Hulshoff is ook toegelaten tot de cursus coach betaald voetbal. De Leeuwarder was aanvankelijk reserve, maar mag alsnog instromen, omdat er iemand is afgevallen. De cursus, waaraan ook Tieme Klompe meedoet, begint op 23 mei. Hulshoff was laatstelijk ruim een jaar actief in West-Afrika, als hoofdtrainer van de voetbalclub Red Bull Ghana in Sagakope. Hij bevestigde in ieder geval geen kandidaat te zijn om assistent-trainer te worden bij SC Cambuur.

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Drogeham trapt af met de eerste wielerklassieker

Leeuwarden | De komende drie weekeinden vormt Fryslân het decor voor een drietal wielerklassiekers. In Drogeham wordt zaterdag met de Ronde van de Kerspelen de eerste klassieker van dit seizoen verreden. Nadat de Wouden Klassieker medio april nog moest worden afgeblazen vanwege financiële tekorten, ondervinden de andere drie Friese klassiekers daar vooralsnog geen hinder van.

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Heerenveen: ontslaggolf is noodzakelijk

Heerenveen | Voor teammanager Herman van Dijk en sociaal-maatschappelijk begeleider Pieter Busscher is na dit seizoen geen plaats meer bij sc Heerenveen. Dat kregen zij gisteren te horen, nadat maandag vier andere personeelsleden al de wacht was aangezegd. Eerder werden ook vier leden van de technische staf en een clubarts bedankt voor bewezen diensten.

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Jubileumserie - De peetvader van Cambuur heeft een naam: Sietse Westra

In juni is het vijftig jaar geleden dat SC Cambuur werd opgericht. De komende tijd kijkt het Friesch Dagblad elke vrijdag terug op een van de vijf decennia. Vandaag deel 1, 1964-1974: over Cambuurs ‘peetvader’ Sietse Westra (Sytze Westra Kzn.)

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Column Lieuwe Westra: Valpartij om moe van te worden

Als wielrenner kun je intens moe zijn. Na een slopende bergetappe voel je de uitputting tot in het diepst van je vezels. Voorgaande seizoenen was de vermoeidheid rond deze tijd van het jaar al in mijn lichaam geslopen. Langzaamaan ging het kaarsje dan uit. Langzaamaan kreeg je ook kritische opmerkingen naar je hoofd, terwijl je in het voorjaar na mooie prestaties nog de gevierde man was. Nergens gaat het spreekwoord zo op als in het wielrennen. Als je wint heb je vrienden, maar als het minder gaat...

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Komst van Van de Streek bewijst status Cambuur

Leeuwarden | Een nieuwe assistent-trainer en enkele uren later ook al de eerste nieuwe speler. Nadat SC Cambuur gisterochtend bevestigde dat Arne Slot toegevoegd wordt aan de staf, maakte de club uit Leeuwarden kort daarna ook al de naam van de eerste aanwinst voor komend seizoen bekend. Met dank aan de nieuwe technisch manager Marcel Keizer. ,,Want uit diens koker komt Sander van de Streek”, vertelde algemeen directeur Gerald van den Belt desgevraagd.

Sportdonderdag, 1 mei 2014

Heerenveen-selectie betreurt ontslagen

Heerenveen | De spelersgroep van sc Heerenveen heeft gisteren z’n ongenoegen geuit over het ontslag dat de club deze week voor zes medewerkers aanvroeg. De selectie baalt vooral van het feit dat teammanager Herman van Dijk en sociaal-maatschappelijk begeleider Pieter Busscher na het seizoen moeten vertrekken. ,,We hopen dat het wordt teruggedraaid”, aldus Hakim Ziyech.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties