De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 juni 2010.

Cultuurdinsdag, 1 juni 2010

Friese studenten organiseren creatieve ruilmarkt

Leeuwarden - Studenten van de Popacademie in Leeuwarden organiseren een creatieve ruilmarkt die een impuls moet geven aan Leeuwarden als cultuurstad. Bovendien willen de studenten met het ruilprincipe een positieve draai geven aan de economische crisis.

Cultuurdinsdag, 1 juni 2010

Steven de Jong zoekt paarden en pony’s op Ameland

Hollum - Regisseur Steven de Jong is op zoek naar Amelander figuranten voor zijn nieuwste film Penny’s Shadow. Op 9 juni vindt op het Waddeneiland een castingdag plaats voor paarden en pony’s.

Cultuurdinsdag, 1 juni 2010

Oerol verandert speellocatie vanwege broedende ransuil

Terschelling - Een broedende ransuil heeft ervoor gezorgd dat Oerol de speellocatie Geitenpark op Terschelling anders heeft ingedeeld. De backstage, aggregaten en bekabeling worden verplaatst en de route van het publiek verandert. Zo kan de uil ongestoord blijven broeden, meldt de organisatie van Oerol. Op het Geitenpark speelt de voorstelling MirrorMirror van Stalker Theatre Company.

Economiedinsdag, 1 juni 2010

Deutsche Bank twee jaar druk met ombouw ABN

Leeuwarden - Het duurt nog twee jaar voordat de integratie van de overgenomen delen van de ABN Amro in Nederland door Deutsche Bank volledig is uitgevoerd. De migratie van de delen van de zakenbankactiviteiten van vooral producten en systemen zullen naar verwachting zolang duren. Dat zei topman Leonhard Degle van de handelsbank gisteren op een bijeenkomst in het WTC Expo in Leeuwarden.

Economiedinsdag, 1 juni 2010

Campagne in bouw om tekort mensen aan te pakken

Leeuwarden - De bouwbranche en Friese opleidingsinstituten zijn begonnen met een campagne om de komende jaren meer personeel in de branche aan het werk te krijgen. Volgens berekeningen van de branche zullen er de komende jaren, na het einde van de problemen in de bouw, landelijk vijftigduizend banen ontstaan. De opleidingsinstituten stellen dat nieuwe leerlingen straks gegarandeerd een baan kunnen krijgen. Al vanaf 2013 zijn er veel vaklieden nodig die nu opgeleid moeten worden, wil er geen tekort ontstaan, zeggen de gezamenlijk opleiders. Zij maken zich ernstig zorgen over het geringe aantal aanmeldingen voor hun bouwopleidingen.

Hoofdartikeldinsdag, 1 juni 2010

Werkloosheid, jongeren...

Werkloosheid is een van de grote maatschappelijke schrikbeelden. Wie niet werkt, heeft minder geld en dreigt aan de zijlijn terecht te komen. Werkloosheid leidt niet zelden tot grote spanningen in het privé-leven - met partner en/of kinderen - en vooral bij de betrokkenen zelf. Mensen ontlenen veel meer status en zelfbewustzijn aan meedoen in de samenleving dan velen ooit hebben gedacht. Wie geen werk heeft, moet ‘bedenken’ wat zijn betekenis is in de samenleving; voor wie werkt is dat een vanzelfsprekendheid. Wie geen werk heeft, voelt zich op straat bekeken: wat doet die man of vrouw midden op de dag op straat? Wie werk heeft en een vrije dag, voelt zich midden op de dag op straat een blijde uitzondering.

Regiodinsdag, 1 juni 2010

Heerenveners willen geen nieuw Thialf

Heerenveen - Een grote meerderheid van Heerenveners wil liever dat het huidige Thialf-stadion wordt verbouwd, dan dat er nieuwbouw komt naast het Abe Lenstrastadion. Dat staat in een rapport dat gisteravond aan de gemeente is gepresenteerd.

Regiodinsdag, 1 juni 2010

Slimste klas-verkiezing voor Fryslân

Leeuwarden - Groepen 7 en 8 van alle Friese basisscholen mogen komend schooljaar meedoen aan de Slimste klas van Fryslân verkiezing. De wedstrijd is bedoeld om kinderen te leren hun talent te benutten in een samenwerkingsproject met de hele klas.

Regiodinsdag, 1 juni 2010

‘Begin je net te wennen, zijn de examens al voorbij’

De eindexamens zitten er bijna op voor 9230 Friese scholieren. Het Friesch Dagblad volgde vijf van hen. Vandaag: Andries Louw Wolthuizen (18) uit Sneek. Hij gaat wat eerder naar school om klasgenoten te helpen met de laatste vragen, voor het examen begint.

Regiodinsdag, 1 juni 2010

Brugwachter moet twee bruggen doen in Warten

Warten - De provinciale brug buiten Warten en de gemeentelijke midden in het dorp, worden vanaf vandaag door één gemeentelijke brugwachter bediend. Dat is het gevolg van bezuinigingen door Boarnsterhim. Bootjevaarders die door beide bruggen willen, zullen dus moeten wachten tot de functionaris naar het andere bedieningshokje is gelopen.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 juni 2010

Grimmige sfeer op bijeenkomst over Leeuwarder kerksluiting

Leeuwarden - Het blijft nog uiterst spannend welke kerkgebouwen dichtgaan van de Protestantse Gemeente (in wording) in Leeuwarden. Honderden gemeenteleden van de zeven Leeuwarder wijkkerken lieten gisteren op twee bijeenkomsten in kerkgebouw de Fenix weten dat ze het totaal niet eens zijn met wat op tafel ligt.

Sportdinsdag, 1 juni 2010

Beslissingsduel van Wykels in Harkema

Harkema - De beslissingswedstrijd tussen Wykels Hallum en Loppersum zal op zaterdag 5 juni in Harkema worden gespeeld. Op sportpark De Bosk van Harkemase Boys zullen beide ploegen om half drie aantreden met als inzet promotie naar de tweede klasse. Wykels Hallum eindigde dit seizoen als vijfde in de derde klasse B, terwijl Loppersum zesde werd in 6C. De Groningse formatie rekende in de barrage af met herkanser Middelstum.

Sportdinsdag, 1 juni 2010

PKC’83 plaatst zich voor landelijk bekertoernooi

Groningen - PKC’83 heeft zich gisteravond in Groningen verzekerd van deelname aan het KNVB bekertoernooi. Op eigen veld verzekerde de zaterdaghoofdklasser, die een ronde eerder Harkemase Boys versloeg, zich van een ticket door WKE met 3-1 te verslaan.

Sportdinsdag, 1 juni 2010

Mooie Afrikaanse voetbalverhalen in sociale context

De keuze van de FIFA voor Zuid-Afrika als gastland voor het wereldkampioenschap van 2010 is van onschatbare waarde voor niet alleen de gastheer, maar ook voor Afrika als werelddeel. Het continent hoopt via het toernooi mee te liften op een storm van positivisme. Dat het WK het begin van het einde is van armoede en conflicten in Afrika. Dat was de hoop die de Zuid-Afrikaanse president Mbeki uitsprak. ,,Wij willen laten zien dat Afrika’s tijd gekomen is.”

Sportdinsdag, 1 juni 2010

Historische promotie golfers Groene Ster

Glimmen - Voor het eerste in de historie speelt volgend seizoen een team uit Fryslân in de eerste divisie van de golfssport.

Sportdinsdag, 1 juni 2010

Bij de Leij wint derde snookertoernooi

Utrecht - Gerrit bij de Leij heeft zondag in Utrecht het derde toernooi om de Dutch Snooker Cup op zijn naam geschreven. In de finale versloeg de uit Appelscha afkomstige Bij de Leij (nu Noordwijkerhout) zijn tegenstander Simon Reuter uit Purmerend overtuigend met 3-0.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties