De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 1 juli 2013.

Hoofdartikelmaandag, 1 juli 2013

Van de lach naar een grimas van de premier

Het kabinet staat steeds meer alleen. Die constatering viel vorige week in deze krant te lezen. Sociale partners, oppositie en burgers zijn het beu: het kabinet moddert voort met plannen die niet deugen, onhaalbaar, halfslachtig of strategisch onwenselijk.

Regiomaandag, 1 juli 2013

Fryslân komt in actie tegen ongeletterdheid

Sneek | Meer dan twintig Friese organisaties - waaronder gemeenten, scholen en bibliotheken - gaan hun best doen de laaggeletterdheid in de provincie terug te dringen. De organisaties ondertekenen vanmiddag een document waarin precies staat wat ze van plan zijn te ondernemen.

Regiomaandag, 1 juli 2013

Thuis trouwen: nu kan ook mem bij het huwelijk zijn

Friezin om utens Dieuwke Talma (57) uit Utrecht trouwde zaterdag met haar grote liefde Paulus Karskens (60) in haar ouderlijk huis in Rinsumageast. Speciaal voor de gelegenheid was de voormalige burgemeesterswoning aan de Tjaerdawei - Rinsumageast was vroeger de belangrijkste plaats van Dantumadiel - weer even een ‘huis der gemeente.’

Regiomaandag, 1 juli 2013

De Knipe knokt voor school met identiteit

De Knipe | Ze kan zich precies voor de geest halen waar de wc’s stonden, hoe je door de gang in de lokalen kwam en waar het plankje stond waar de klompen op konden staan. ,,Mar fierder ha ik der gjin oantinken mear fan”, zegt Roelie Johnson-Van der Mei (75) uit IJlst. Ze zat direct na de oorlog op de christelijke lagere school in De Knipe, waar zaterdag honderd jaar christelijk onderwijs werd gevierd.

Geloof & Kerkmaandag, 1 juli 2013

Tsjerkepaad: open zijn voor iedereen hoort bij de roeping van kerken

In Aldeboarn werd zaterdag het startschot voor de jubileumeditie van Tsjerkepaad gegeven. Meedoen aan Tsjerkepaad helpt kerken om hun plaats in de gehele gemeenschap weer in te nemen.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Het is voor Contador te hopen dat er een dag met veel regen komt

De Tour de France heeft zijn traditioneel hectische openingsweekeinde achter de rug en de Belg Jan Bakelants rijdt vandaag verrassend in de leiderstrui. Maar wie staat er over drie weken met het geel om de schouders voor de Arc de Triomphe?

Sportmaandag, 1 juli 2013

Rooie Marck

Zaterdag overleed ‘Rooie Marck’. In de dagen rond zijn overlijden is een filmpje op YouTube over zijn laatste bezoek aan een eerste training van Feyenoord op woensdag ruim 30.000 keer bekeken.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Nieuw begin Cambuur, nieuw elan

Op nij begoun. Het is de naam van ONB, de club waartegen Cambuur zaterdag in de voorbereiding speelde. Hoe toepasselijk: beiden hebben een nieuwe trainer, een nieuw veld en nieuwe spelers. Een nieuw seizoen is aanstaande, met nieuw elan.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Beachsoccer heeft nog een wereld te winnen

Leeuwarden | Beachsoccer; dat is zon, zee en strand. Blauwe luchten, korte broek, zonnebril en wie weet zelfs een cocktail. Toch? Als dat in Nederland de werkelijkheid was, zou het waarschijnlijk de populairste sport van ons land zijn. Maar onbekend maakt onbemind. Ook in Fryslân. En dat terwijl een van de beste beachsoccer-scheidsrechters ter wereld een geboren en getogen Leeuwarder is: George Postma (37). Hij ziet potentie in en perspectief voor meer beachsoccer, een sport die dit weekeinde de Friese hoofdstad aandeed met onder meer duels tussen de landelijke eredivisieploegen.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Trio Van den Bos bevrijd van recordlast

Het koningspartuur Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger ontdeed zich gisteren in Harlingen op gracieuze wijze van een loden recordlast. Met de 42e overwinning is het partuur het meest succesvolle ooit in de vrije formatie.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Franeker wint overtuigend tiende Jong Famme-partij

Mantgum | Franeker heeft zaterdag met grote overmacht de tiende editie van de Jong Famme-partij in Mantgum gewonnen. Het was de derde keer dat Iris van der Veen, Nicole Hempenius en Manon Scheepstra namens kaatsvereniging Jan Bogtstra de klassieker, de damesvariant van de Jong Nederland, op hun naam schreven. Daarmee kwam Franeker, dat alleen de laatste vijf keer meedeed en in 2009 en 2011 won, op gelijke hoogte met Ee.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Schansrecord Helmholt, Galama is ziedend

Buitenpost | Eén keer klonk zaterdag in Buitenpost de welbekende oerkeet van fierljepper Bart Helmholt na een sprong van formaat. De Burgumer verzilverde zijn tweede finalesprong met een schansrecord van 20,86 meter en had dus reden voor een klein feestje. Met de nadruk op klein, want de vreugde was gezien zijn verder kleurloze wedstrijd niet van dien aard dat Helmholt met een grote glimlach huiswaarts keerde. Collega-topklasser Ysbrand Galama verliet de schansen zelfs met een gezicht op onweer, maar dat had dan weer een heel andere reden.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Triatlon van Stiens mooie prooi voor Brabander Musters

Stiens | Rob Musters (31) uit het Brabantse Oud Gastel zegevierde zaterdag bij de noordelijke kampioenschappen kwart triatlon in Stiens. De lokale favoriet Stefan van der Pal uit Leeuwarden behield zijn titel als beste van het noorden door als tweede te eindigen, met een minuut achterstand op de Brabander. Lange tijd zag het er naar uit dat Van der Pal de winst opnieuw zou opeisen in ‘zijn’ Stiens. Voor aanvang van het laatste onderdeel, viermaal 2,6 kilometer hardlopen, had de Leeuwarder een flinke voorsprong opgebouwd, zeker op Musters, die vierde lag na het fietsonderdeel.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Zilver voor Meekma, De Wolff en Reinsma op NK

Eindhoven | Afgelopen weekeinde kwamen op het Eef Kamerbeek atletiekcomplex de beste Nederlandse junioren op atletiekgebied in actie. Onder hen enkele Friezen die meestreden om de ereplaatsen. Meest opvallende prestatie kwam op naam van Markus Meekma van het Drachtster Impala. Hij stond bij het verspringen aanvankelijk zevende op de plaatsinglijst, maar wist zichzelf te overtreffen en nam verrassend een zilveren medaille mee naar huis.

Sportmaandag, 1 juli 2013

Victoria Park voorbeeld voor heel Nederland

Wolvega | Op de drafbaan Victoria Park in Wolvega werd zaterdag de laatste meeting voor de zomerpauze verreden. Net als vorig jaar sluit de Friese baan twee maanden de poorten. De vele dravers die de afgelopen maanden de live in Frankrijk uitgezonden koersdagen vulden krijgen de tijd om even bij te komen. Op zondag 1 september moeten ze er weer staan, dan dendert het Franse circus in een nog hoger tempo voort.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties