De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 1 september 2008.

Cultuurmaandag, 1 september 2008

Een avondje opera met Viooltje als uitsmijter

De operaliefhebbers kwamen bij het Frysk Festival vrijdagavond aan hun trekken. Het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Concertkoor hadden een programma opgezet met diverse grote hits uit het operarepertoire. Vooral de Italiaanse opera’s van Puccini en Verdi waren ruim vertegenwoordigd. De tenor Albert Bonnema, aanwezig voor het derde gedeelte van deze avond, soleerde in twee aan het programma toegevoegde stukken. Echter, hoeveel aandacht er voor de pauze ook aan de muziek besteed werd, na de pauze, zo bleek na afloop van de avond, gebeurde het écht.

Cultuurmaandag, 1 september 2008

Unieke beelden in ‘Sware Grônd’

De aardappel is de belangrijkste voedselbron van de Nederlanders. In gekookte vorm, als patat frites of chips, worden aardappels van jong tot oud gegeten. Toch is de aardappel oorspronkelijk geen Nederlands product. Het gewas werd ontdekt door de Inca’s in Zuid-Amerika en is in de achttiende eeuw in het Bildt terecht gekomen. De Inca’s vereren de Pachamama, de godin van de aarde en vruchtbaarheid. Haar dochter is Axomama, oftewel de godin van de aardappel. De handmatige teelt van de aardappel moet dan ook zeer zorgvuldig gebeuren om haar te behagen. Nu, vijfhonderd jaar later, is die zorgvuldigheid gebleven op de akkers van het Bildt, maar de aardappelteelt is wel drastisch veranderd.

Cultuurmaandag, 1 september 2008

Bonte mix aan stijlen bij slotconcert in Harlingen

Het laatste orgelconcert in de Grote Kerk van Harlingen van dit seizoen verliep vrijdagavond heel anders dan in het programmaboekje stond aangekondigd. Orgelwerken zouden worden afgewisseld met werken voor trompet en orgel, maar helaas moest de trompetsolist enkele dagen voor het concert afzeggen. Gelukkig waren vier musici van het koperkwintet Fiifresombrass op het laatste moment bereid het ontstane gat in het programma op te vullen.

Economiemaandag, 1 september 2008

Tekort aan vaklui nekt klein bedrijf

Leeuwarden - De krapte op de Friese arbeidsmarkt neemt verder toe. Opvallend is dat de kleine, gespecialiseerde bedrijven in Fryslân geen vakkrachten meer kunnen vinden. Doordat vacatures niet ingevuld worden, vrezen bedrijven op termijn voor hun toekomst. Met name de metaal, scheeps- en jachtbouw, elektrotechniek en werktuigbouw kampen met een grote vraag naar jong personeel.

Hoofdartikelmaandag, 1 september 2008

Sport, holle retoriek...

Iedereen kent de beelden en de protserige taal die politici uiten als een Nederlander - of een Nederlandse ploeg - internationaal succes heeft gehaald. De Olympische Spelen vormden een goed decor voor dergelijke taferelen: ons land verzamelde een aantal gouden plakken - weliswaar niet zo veel, maar genoeg om ronkende taal te uiten over de trots op ons land, over het belang van de sport voor ons land, en over de noodzaak meer geld te steken in sportvoorzieningen.

Regiomaandag, 1 september 2008

Verbod in de maak op acties beton in zee

Harlingen/IJmuiden - De Nederlandse en Duitse ministers voor Visserij onderzoeken of er een verbod kan komen op de gevaarlijke acties van Greenpeace tegen de garnalenvissers in de Noord- en Waddenzee. De Nederlandse minister Verburg hekelde zaterdag de natuurorganisatie, die betonblokken in zee heeft gestort om de vissers in hun werk te belemmeren.

Regiomaandag, 1 september 2008

FPS voert kroonpredicaat in

Drachten - Friese stermerries kunnen tijdens de centrale merriekeuring, die op 17 en 18 oktober in het Fries Congrescentrum in Drachten wordt gehouden, het kroonpredicaat verwerven. Het is de eerste keer dat de koninklijke vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) dit predicaat uitreikt.

Regiomaandag, 1 september 2008

De zee zal altijd de zee blijven, ondanks alles

Harlingen - Tijdens de visserijdagen in Harlingen zou het om de vissers moeten draaien. Maar hoewel het overal in de havenstad bruist, is het onder de vissers niet altijd feest.

Regiomaandag, 1 september 2008

Even loeit, bromt en fluit het als vanouds in Sneek

Sneek - Decennialang bepaalde een stoomfluit van ongeveer een onderarm lang het dagelijks ritme in menig Fries dorp. Het geluid maakte duidelijk wanneer het werk in de melkfabriek of op de werf begon, wanneer het schaft was en wanneer de mannen weer thuis kwamen voor het eten.

Regiomaandag, 1 september 2008

Kennedymars: snelste binnen tien uur rond

Driesum/Wouterswoude - De Kennedymars vanuit Driesum/Wouterswoude heeft 485 deelnemers getrokken. Zij moesten tussen tien uur vrijdagavond en zes uur zaterdagmiddag, tachtig kilometer wandelen langs plaatsen als de Valom, Roodkerk, Triemen en Westergeest.

Regiomaandag, 1 september 2008

Hulpeloze Haďtianen aan de poort bij stichting

Port-au-Prince - Hulpeloze Haďtianen die getroffen zijn door de tropisch storm Gustav, kloppen aan bij de poort van Stichting Hart voor Haďti in Port-au-Prince, waar de Friezen Robert en Durkje de Vries werken. ,,In dit soort situaties komen er altijd mensen naar ons toe”, vertelt Robert de Vries. ,,Ze vragen om voedselhulp of opvang voor hun kinderen.”

Geloof & Kerkmaandag, 1 september 2008

Present Smallingerland voert eerste project uit

Drachten - Na veel vergaderen achter de bestuurstafel heeft het bestuur van stichting Present Smallingerland gisteren de handen uit de mouwen gestoken. Met het opknappen van een woning in Drachten is de stichting daadwerkelijk van start gegaan. Missie: een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.

Geloof & Kerkmaandag, 1 september 2008

Ouweneel: de Vader zoekt aanbidders

Leeuwarden - Aanbidding, het is een thema dat in christelijke kring steeds populairder begint te worden. Volgens prof. dr. Willem Ouweneel ,,moet ons hele leven aanbidding van God zijn’’. Dat hield hij dit weekend vierhonderd mensen voor op een tweedaagse conferentie in de Leeuwarder Salvatorkerk.

Geloof & Kerkmaandag, 1 september 2008

Vijftig doopjurken op exposite in kerk Menaldum

Menaldum - Tijdens de open kerkenroute Tsjerkepaad van komende zaterdag en volgende week zaterdag is er in de protestantse kerk van Menaldum een doopjurkententoonstelling.

Sportmaandag, 1 september 2008

Waar een klein land groot in kan zijn

België is een mooi land. Hier en daar wat rommelig, of eigenlijk overal, maar dat heeft zijn eigen merkwaardige charme.

Sportmaandag, 1 september 2008

Heerenveen grist zege weg uit Volendam

Volendam - Tijdens seizoensouvertures wordt traditiegetrouw weinig waarde gehecht aan mooi, goed en spectaculair voetbal. Om in de taal van wijlen trainer Ernst Happel te spreken: Es geht um die poen und die punkte. Die woorden vertelden gistermiddag in grote lijnen het verhaal van Volendam - Heerenveen. Nauwelijks verdiende gristen de Friezen aan de Dijk de eerste drie punten van het seizoen weg.

Sportmaandag, 1 september 2008

Mika Väyrynen keert terug bij Heerenveen

Heerenveen - SC Heerenveen heeft razendsnel gereageerd op het vertrek van de Amerikaanse middenvelder Michael Bradley naar Borussia Mönchengladbach en haalt Mika Väyrynen terug naar Fryslân. Als de Finse international vandaag medisch wordt goedgekeurd zal hij een contract ondertekenen voor drie jaar met een optie voor nog een seizoen.

Sportmaandag, 1 september 2008

ONS toont vechtlust, maar ligt wel uit de beker

Gendt - Alles gegeven, maar toch stond ONS zaterdag tegen De Bataven met lege handen. In het Gelderse Gendt versloeg de zondaghoofdklasser het Sneker team in een heuse thriller na strafschoppen. Zodoende kwam het landelijke KNVB-bekertoernooi voor de manschappen van Fred de Boer al in de eerste ronde tot een einde.

Sportmaandag, 1 september 2008

Strijd Suameer en V en V’68 is een papieren derby

Sumar - ,,Vroeger”, zegt Frans Dijkman van Suameer, ,,was er nog wel sprake van een echte derbysfeer als Suameer en V en V’68 tegen elkaar speelden. Tegenwoordig is dat wel anders. Het leeft in Suameer tenminste niet meer zo.” Misschien dat het in Garyp wel anders is. Dus de vraag gesteld aan grensrechter Geert van der Bij van V en V’68. ,,Derby? Nee, hear, der is hjir gjin sprake fan. De tiid fan libben en dea op it fjild is foarby. Der kinne de minsken elkoar te goed foar. It binne allergearre freonen op it fjild.”

Sportmaandag, 1 september 2008

Wierd wint in Drogeham op blote voeten

Drogeham - Wierd út ’e Polder heeft zaterdag in Drogeham de nationale titel in de ereklasse geprolongeerd. De Friese dekhengst liep met Frits de Jong uit Tjerkgaast in de sjees op ‘blote voeten’ voor de vier concurrenten in de kopgroep uit. ,,It is wer slagge. It wie in hurde striid, mar Wierd luts him dęr neat fan oan en dűnse der oer”, zei de gelukkige winnaar.

Sportmaandag, 1 september 2008

Van Lunzen breekt ban in Sneek-Bolsward-Sneek

Sneek - Het wordt tijd voor iets nieuws. Tot die conclusie kwam het bestuur van Horror en besloot bij de 39e editie van Sneek-Bolsward-Sneek de vrouwen eerder te laten vertrekken. Toch kwam een man, Remon van Lunzen, als eerste over de meet. De Leeuwarder atleet was in zijn nopjes, want hij won de klassieker nog nimmer.

Sportmaandag, 1 september 2008

Primeur in Sneek voor skeeleneur Mark Horsten

Sneek - Mark Horsten heeft zaterdag in de dertiende etappe van de World on Wheelscompetitie in Sneek zijn eerste zege gepakt als skeeleneur op de marathon. Het was een primeur voor de 21-jarige Haulerwijker, die alles en iedereen in de spurt te snel af was. Zijn oud-buurman en trainingsmaat, de tegenwoordig in Heerenveen wonende Durk Fabriek, maakte het Haulerwijkse feest compleet.

Sportmaandag, 1 september 2008

Eindelijk zege trio Berkepas

Leeuwarden - Het hele seizoen hikten Klaas Berkepas, Jan Willem van Beem en Daniël Iseger tegen de eerste vrijeformatiezege aan. Gisteren was het eindelijk zover voor het trio, dat al ‘de Joop Zoetemelk’ van het kaatspeloton werd genoemd. Op de thuisbasis werd in de finale het partuur van tweevoudig winnaar Taeke Triemstra onttroond.

Sportmaandag, 1 september 2008

Badmintondroom is springlevend in Gorredijk

Gorredijk - ‘Een internationaal aansprekend badmintontoernooi in Gorredijk organiseren’. De droom was er tien jaar geleden eentje om nooit meer uit wakker te worden. Anno 2008 is de droom waarheid geworden. De balans valt na de jubileumeditie van dit weekeinde positief uit. Het Friese Satellite-evenement zit aan zijn plafond met deelnemers uit hooggenoteerde Europese landen. Organisator Ab Bezembinder kreeg dan ook een pluim van aandachtig toeschouwer Rob Ridder, voorzitter van de Nederlandse Badminton Bond (NBB). ,,We kunnen dus meer dan een Elfstedentocht organiseren.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties