De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 oktober 2010.

Cultuurvrijdag, 1 oktober 2010

Dirigent Folkert Fennema (72) overleden

Goutum - Dirigent Folkert Fennema uit Goutum is eergisteren op 72-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan kanker. In augustus werd hij nog onderscheiden met de nationale Buma Brass Award vanwege zijn verdiensten voor met name de brassbandwereld.

Cultuurvrijdag, 1 oktober 2010

Kunsthuis Syb viert tiende verjaardag met symposium

Beetsterzwaag - Kunsthuis Syb in Beetsterzwaag bestaat tien jaar en viert dat met een symposium en feest op 23 oktober. Het symposium Our House in the Middle of the Street wordt gehouden aan de hand van zes thema’s die kenmerkend zijn voor het kunsthuis. Zes gastsprekers uit diverse disciplines gaan in op deze thema’s. Tijdens het feest ’s avonds treden kunstenaars op die recent in SYB te gast waren.

Cultuurvrijdag, 1 oktober 2010

Frans Duijts annuleert concert in Leeuwarden

Leeuwarden - Het concert dat zanger Frans Duijts volgende week zou geven in muziekcentrum Schaaf in Leeuwarden, gaat niet door. De 31-jarige volkszanger kampt met een virus, zo werd eerder deze week bekend. Ging hij er toen nog vanuit dat hij slechts enkele optredens moest afzeggen, zijn arts heeft hem nu langer rust voorgeschreven. Duijts heeft zijn optredens tot en met zondag moeten annuleren, zo meldt hij op zijn website. Voor het concert in Schaaf komt voorlopig geen nieuwe datum. Opgehaalde kaarten kunnen bij Schaaf worden ingeleverd.

Economievrijdag, 1 oktober 2010

Damstra Driezum, honderd jaar pompen

Driezum - Van de eerste activiteiten van installatiebedrijf Damstra in Driezum in 1908 is geen bewijs. De koop van een pand in 1910 voor de wagenmakerij van grondlegger Sietse van der Wiel is wel in geschriften vastgelegd. Het bedrijf Damstra viert daarom dit jaar het honderdjarig bestaan. ,,Mijn opa was al wel werkzaam als wagenmaker, maar hij had nog geen echt bedrijf in de beginjaren”, legt oud-directeur Thymen Damstra (60) uit. Damstra viert vandaag feest en krijgt daarbij het predicaat Koninklijk uitgereikt.

Economievrijdag, 1 oktober 2010

Bouwer SHP Grou overgenomen door bedrijf in Rijssen

Grou - Het bouwbedrijf SHP met vestigingen in Grou, Wijnjewoude en Groningen is overgenomen door branchegenoot De Vastbouw Holding in Rijssen. De aandelen van de bouwonderneming zijn per vandaag overgekocht.

Economievrijdag, 1 oktober 2010

‘Bezuinigingen kabinet Rutte zijn boterzacht’

Leeuwarden - Het kabinet Rutte voert niet de noodzakelijke hervormingen door die de economie sterker moeten maken. De bezuinigingen die in het regeerakkoord staan zijn bovendien ,,boterzacht”. Dat zegt Lans Bovenberg, econoom aan de universiteit van Tilburg.

Hoofdartikelvrijdag, 1 oktober 2010

Het congres...

Iedereen kijkt naar het CDA-congres van morgen; de leden van de partij zijn mede beslissend of de drie vrolijke heren van gisteren daadwerkelijk aan de slag kunnen. De vraag die de leden morgen moeten beantwoorden is tweeërlei. De eerste is of het CDA onder de klem van de PVV wil regeren, de tweede is of het regeerakkoord voldoende CDA-gehalte heeft.

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

Meer taken uitvoeren met minder geld

Leeuwarden - Gemeenten en provincies maken zich zorgen over de vele verantwoordelijkheden die ze erbij krijgen van het kabinet. Zo krijgen gemeenten de zeggenschap over jeugdzorg en wordt de provincie de baas over de Dienst Landelijk Gebied. Onduidelijk is of ze ook het geld dat nodig is voor de uitvoering erbij krijgen.

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

CDA’ers stemmen individueel over akkoorden

Leeuwarden - De Friese CDA-leden discussiëren vanavond in Drachten over het regeer- en gedoogakkoord. Gestemd wordt er niet, en standpunten worden er ook niet ingenomen. Althans als het aan voorzitter Douwe Tamminga van de Friese afdeling van het CDA ligt.

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

Regeltjes blokkeren natuurvorming

Feanwâlden - De provincie Fryslân wil de komende maanden een bureau opzetten dat boeren moet helpen bij de omschakeling naar particulier natuurbeheer. Door Erik Betten.

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

De Sionsberg woedend op CZ

Dokkum - Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is kwaad op zorgverzekeraar CZ. Die heeft het kleinste hospitaal van Nederland met vijf andere ziekenhuizen de wacht aangezegd voor de behandeling van borstkanker. Volgens internist Hilde Royen is dat onterecht en heeft de borstkankerzorg in Dokkum gewoon het predicaat ‘goed’.

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

Koele en regenachtige september: een vroege herfst

Leeuwarden - Met regen en wind, weinig zon en koel weer heeft september zich dit jaar als een herfstmaand laten zien. In Kollum telde Jaap Hoogsteen slechts vijf droge dagen en in Wommels overschreed de temperatuur op vijf dagen de grens van twintig graden.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 oktober 2010

‘Bethel moet verhuizen naar Drachtsterstrip’

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten kan het beste verhuizen naar een nieuw te vormen gebied in Drachten, de zogenaamde Drachtsterstrip.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 oktober 2010

‘Heb vertrouwen, sla geen haattaal uit’

Leeuwarden - De Raad van Kerken in Friesland heeft zorgen over de koers die met het nieuwe kabinet Rutte, met gedoogsteun van de PVV, wordt ingezet.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 oktober 2010

Orthodoxe viering in Karmelklooster in Drachten

Drachten - In het Karmelklooster in Drachten vindt zondag voor het eerst een orthodoxe viering plaats van de Orthodoxe Kerk van de Heilige Panteleimon uit Kollumerpomp.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 oktober 2010

Earnewâld heeft na 102 jaar weer eigen predikant

Earnewâld - De Hervormde Gemeente Earnewâld krijgt zondag na 102 jaar weer een eigen dominee. Dr. Rienk Klooster uit Leeuwarden wordt voor een derde aan de kerkelijke gemeente verbonden. Klooster is al 27 jaar betrokken bij de kerk- en geloofsgemeenschap van Earnewâld, maar dat krijgt nu een officiële status. ,,Ik fyn it prachtich dat dit bart.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties