De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 oktober 2016.

Achtergrondzaterdag, 1 oktober 2016

Waddengebied kan niet zonder visserij

Visserij en Waddenzee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Visserij heeft er altijd bij gehoord, past prima in het menselijk medegebruik van een natuurgebied en kan en zal er dus altijd blijven.

Hoofdartikelzaterdag, 1 oktober 2016

Reformatie herdenken in oecumenische sfeer

De herdenking van 500 jaar Reformatie, in 2017, werpt haar schaduwen vooruit. In landen met een sterke lutherse traditie worden al bijeenkomsten gehouden, met name in Duitsland. Op veel van die bijeenkomsten en in documenten blijkt hoe de sfeer tussen de geloofstradities is veranderd. Een eeuw geleden was de Reformatie-herdenking vooral een onderwerp voor de eigen kring de lutheranen. In die kring werd de noodzaak van de Reformatie benadrukt en gezien als rechtvaardiging voor de herdenking. De Rooms-Katholieke Kerk werd daarbij niet zelden in een negatief daglicht gesteld. De komende herdenking draagt een ander karakter: ze is k een oecumenische aangelegenheid. Nota bene de paus komt naar Lund in Zweden om de officile herdenkingsbijeenkomst bij te wonen.

Regiozaterdag, 1 oktober 2016

Thialf zint op sportcampus en evenementen

Heerenveen - De ijshockeyhal in het vernieuwbouwde Thialf moet worden omgebouwd tot een evenementenlocatie en rond het ijsstadion zou een sportcampus moeten worden gebouwd. Plannen hiervoor worden momenteel uitgewerkt en later dit jaar gepresenteerd. Vooral de financiering is nog een heikel punt. Voor de ombouw van de ijshockeyhal is acht miljoen euro nodig. Aan het campus-plan zit nog geen prijskaartje vast.

Regiozaterdag, 1 oktober 2016

Gomarus College verhuist naar oude ambachtsschool in Drachten

Drachten - Het Gomarus College in Drachten verhuist naar de locatie van de voormalige ambachtsschool aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten. Dat heeft de gemeente Smallingerland afgesproken met het bestuur van de school voor gereformeerd voorgezet onderwijs.

Regiozaterdag, 1 oktober 2016

Remje - oplke - remje - draaie: oude weg was slijtageslag

Damwld - Geen haar op zijn hoofd die er aan denkt het familiebedrijf Tenten & Catering van Kammen te verplaatsen van Oosternijkerk naar een centraler gelegen plaats als Drachten of Heerenveen. Welnee. Het personeel -,,Minsken mei de goeie mentaliteit" - woont in de buurt. Het bedrijf is verbonden met de regio. Er is al genoeg weggegaan. Dus bleef Ale Siemen van Kammen, ook al was hij daarmee relatief duurder uit.

Sportzaterdag, 1 oktober 2016

Alarmfase n bij verliezend Cambuur

Maastricht - SC Cambuur is gisteravond tegen alweer de vierde nederlaag van het seizoen aangelopen. In Maastricht waren er geen excuses, de Leeuwarders brachten simpelweg te weinig tegen MVV en gingen terecht onderuit (2-1). Alarmfase n bij Cambuur.

Sportzaterdag, 1 oktober 2016

Wichers gaat op NK weer voor goud

Groningen - In 2013 werd judoka Jennifer Wichers Nederlands kampioen. Vandaag doet de geboren Burgumse in Topsportcentrum Almere opnieuw een gooi naar de nationale titel in de klasse tot 63 kilogram.

Sportzaterdag, 1 oktober 2016

Leeuwarden heeft nu Atje Keulen-Deelstra baan

Leeuwarden - Het is er uiteindelijk dan toch nog van gekomen. De 400-meterbaan van de Elfstedenhal is gistermiddag officieel gedoopt tot Atje Keulen-Deelstra baan. Genoemd naar de op 22 februari 2013 overleden legendarische Friese schaatsster uit Jirnsum. Die had in maart 1974 na haar vierde wereldtitel de toezegging gekregen dat de eerste ijsbaan die in Leeuwarden zou worden aangelegd haar naam zou dragen. Ruim 42 jaar later is het dan zo ver.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties