De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 januari 2003.

Achtergrondvrijdag, 10 januari 2003

Een niet-acute,dus moeilijke ramp

Stel je bent hulporganisatie en je moet geld inzamelen ter leniging van nood elders op de wereld. Dan kun je het beste een ramp hebben als, pakweg, een aardbeving zoals India die een paar jaar geleden had. Lekker overzichtelijk. Honger is moeilijk, want niet acuut en niet compact. De hulp die Nederland geeft is niet genoeg, concluderen de samenwerkende hulporganisaties

Achtergrondvrijdag, 10 januari 2003

De buikriem kan niet nóg strakker

Met een beetje geluk halen de samenwerkende hulporganisaties tien miljoen euro bij elkaar voorhongerend Afrika. Dat geldt als ‘niet slecht’ voor een die te boek staat als niet-mediageniek. Klinkt cru, zegt woordvoerder Jos de Voogd. En dat is het ook. Tien miljoen is niet genoeg.

Bijschriftvrijdag, 10 januari 2003

Melaats

Zie de man daar op z’n knieën liggen voor Jezus, deze melaatse!

Cultuurvrijdag, 10 januari 2003

Jan Tekstra nieuwe zanger van De Kast

Leeuwarden – Jan Tekstra is de nieuwe zanger van De Kast. De 38-jarige muzikant uit Heeg vervangt Syb van der Ploeg die in het najaar van 2002 samen met Nico Outhuyse uit de Friese popgroep stapte. De overige bandleden besloten door te gaan. De Kast zoekt nog wel een nieuwe drummer.

Cultuurvrijdag, 10 januari 2003

Groningen voor even op de Europese kaart

Er gaat niets boven Groningen. En zeker deze dagen niet. Want zo’n 130 bands op bijna dertig podia verspreid door de hele stad toveren de noordelijke stad drie dagen lang om tot dé pophoofdstad van Europa. Kortom, Eurosonic en Noorderslag, de eerste ‘echte’ festivals van het jaar, zijn weer begonnen.

Hoofdartikelvrijdag, 10 januari 2003

Politiek is geen televisiespel

De verkiezingsstrijd heeft Nederland in de ban, met name op de televisie. Ieder weet dat wat er op de buis te zien is, een flinke invloed op de uitslag heeft. Maar degenen die de beelden bepalen lijken te gaan zorgen voor een ernstige vervuiling van die uitslag. Zo dreigen zij effecten te veroorzaken die kunnen maken dat verkiezingen steeds minder voldoen aan het doel waartoe zij zijn ingesteld.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Asielzoekers nog steeds op Ameland

Ameland – Zo’n zeventig asielzoekers op Ameland blijven weigeren het eiland te verlaten. De drie locaties voor aanvullende opvang (avo’s) sluiten.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Zwalkende jeugd steeds jonger

Leeuwarden – Kinderen in Leeuwarden beginnen steeds jonger ’s avonds laat op straat rond te zwerven. Tegen middernacht hangen kinderen van twaalf jaar nog op straat rond. Een enkeling is zelfs nog jonger: tien of negen. De jongeren trekken van wijk naar wijk, op zoek naar contact en vertier. De stichting Wijkwerk maakt zich grote zorgen.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Tuchtcollege bekijkt zaak verslaafde arts

Den Haag - Het Centraal Tuchtcollege in Den Haag gaat uitmaken of een huisarts uit de gemeente Littenseradiel zijn vak ooit weer kan gaan uitoefenen.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Harlingse ’s werelds beste ‘line-dancer’

Harlingen – Harlingen is een wereldkampioen rijker. De dertigjarige Kathy Drijver werd vorige week uitgeroepen tot ’s werelds beste line-dancer. Dat gebeurde in Nashville, Tennessee in de Verenigde Staten, op het onderdeel Trio. Nashville is het thuis van de country & western muziek. Van de dans zou ze best haar vak willen maken. Dolgraag zelfs. Maar ja, de hobby is prijzig en kost tot nu toe alleen nog maar geld.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Keuring ‘Gouden formule’

Leeuwarden - Liefhebbers van Friese paarden komen dezer dagen volop aan hun trekken in het FEC in Leeuwarden. Tot en met zaterdag wordt daar de jaarlijkse hengstenkeuring gehouden. Het evenement is voor het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) een van de hoogtepunten van het jaar. ,,Een gouden formule ligt daaraan ten grondslag’’, zegt voorzitter Dick Smit van het FPS.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Klachten over oversteekplaats Leek

Leek – In Leek neemt het aantal klachten over de verkeersveiligheid op de Auwemalaan toe. De gemeente erkent dat de ‘verkeersdruppel’ die is aangelegd ter hoogte van de kruising Auwemalaan-Oldenoert niet werkt, omdat het autoverkeer niet langzamer gaat rijden.

Regiovrijdag, 10 januari 2003

Man ‘met gouden handen’ 100 jaar

Drachten – Steffen Dijkstra, de man met de gouden handen uit Surhuisterveen, is gisteren honderd jaar geworden. Dijkstra woont sinds 4,5 jaar in verpleeghuis Bertille in Drachten. Familie heeft de ongetrouwde Dijkstra niet. Zijn oud-buurman, Alle van der Werf van het Ketting, zoekt hem nog regelmatig op en regelt zijn administratie.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 januari 2003

Herdenken van watersnood

Goes – 31 januari is het precies vijftig jaar geleden dat Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant werden getroffen door de watersnoodramp. 1835 mensen kwamen om en 200.000 hectare land kwam onder water te staan. In de Grote Kerk in Goes wordt de ramp herdacht met de ‘Nacht van het verhaal’.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 januari 2003

ICCO en SoW-kerken praten over samenwerking

Leeuwarden – De Samen op Wegkerken en de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelings-samenwerking ICCO voeren besprekingen over samenwerking.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 januari 2003

Samen strijden voor meer respect

Pater Jildert van Balen, afkomstig uit Wytgaard, werkt sinds zo’n 35 jaar in Brazilië. Hij geeft leiding aan een parochie van een kleine 100.000 leden in de stad Belo Horizonte, 600 kilometer bij São Paolo vandaan. Regelmatig stuurt hij een ‘bericht’ naar Nederland.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 januari 2003

Dr IJsbrugt Feenstra: réréformé in Kameroen

Dinsdag overleed dr Ysbrugt Feenstra (89), voormalig gereformeerd predikant in Paesens en Augustinusga/Surhuizum. Hij werkte als docent in Belgisch Congo. Minder bekend is echter het pionierswerk dat hij verrichte aan de theologische school in Ndoungue (Kameroen).

Geloof & Kerkvrijdag, 10 januari 2003

‘RDC Fryslân moet in 2003 creativiteit tonen’

Leeuwarden – Het Regionaal Dienstencentrum Fryslân van de SoW-kerken zal ,,creatief moeten zijn en zich niet laten hinderen door zelf opgeroepen muren. Op financieel, organisatorisch en inhoudelijk gebied zullen we gemeenten en kerkleden helpen met de vragen hoe kerk te zijn in deze wereld.’’ Dat zei directeur Ben Hogeterp donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Sportvrijdag, 10 januari 2003

‘Als ik me ergens mee bemoei, dan zijn ze niet snel van me af’

,,Je leeft in een roes, denkt dat je leuk bezig bent. Ik ben eigenlijk te laat gestopt met dammen, had me op andere niveaus kunnen ontwikkelen, dat miste ik. Vandaar mijn stap in de politiek. Op mijn vierde werd al duidelijk dat ik een gigantisch talent had voor ingewikkelde structuren. Voor vele mensen is bijvoorbeeld puzzelen eerst één grote chaos, ik had de moeilijke in een mum van tijd in elkaar. Mijn vader leerde mij dammen toen ik negen was. Hij gaf me dan een voorsprong, vijf schijven meer op het bord. Dat werd steeds minder. Toen ik twaalf was, was ik al beter dan hij. In die tijd werd je niet gepest als je als jochie aan denksport deed. Je hebt het hier wel over de jaren zestig, de huiselijkheid was veel groter. Zoveel andere dingen waren er niet te doen. Denksport kreeg veel aandacht in de kranten, er werden toen nog regelmatig grote artikelen aan gewijd.’’

Sportvrijdag, 10 januari 2003

‘Alleen dankzij oudere broer leer je goed te voetballen’

,,Tijdens de algemene jaarlijkse ledenvergadering van 28 november is nagenoeg unaniem door alle leden (voornamelijk bestuursleden) besloten om de contributie met 34 euro voor alle NOK-leden te verhogen. Dit voorstel bleek noodzakelijk om onzinnige zaken binnen het SV NOK -gebeuren te bekostigen. De penningmeester heeft hierbij enige uitleg gegeven, waarna de vergadering bla bla bla,….’’ Dit citaat komt van voorzitter Coert Winkel die in NOK Nieuws eens flink uithaalt naar de overige leden, die het massaal lieten afweten tijdens de vergadering. Het verhaal was gefantaseerd, maar het besluit had genomen kunnen worden. Winkel wil dat de leden van de voetbalclub meer betrokkenheid tonen. ,,We moeten het met zijn allen doen.’’

Weervrijdag, 10 januari 2003

Vrij zonnig

Het zal vanavond en vannacht opklaren en afkoelen tot ongeveer -6 à -7 graden, bij een zwakke wind uit het oosten tot noordoosten. Morgen blijft het droog en vrij zonnig met temperaturen tussen nul en -2 graden. De wind is zwak Gisteravond zijn de temperaturen snel gezakt, voordat de bewolking toenam. De minimumtemperaturen in de Blesse bedroeg -11,2 graden. De laagste waarde werden bereikt in Twente met -14,7 graden! Sommige plaatsen in de provincie hebben afgelopen nacht nog wat sneeuw gehad. Zo viel er bij mij in Herbaijum bijna een centimeter sneeuw en Terschelling had even lichte sneeuw. De meeste neerslag is echter bij ons langs getrokken en boven zee gebleven. Zolang we nog de continentale wind houden, zal het vandaag en morgen nog koud blijven in de provincie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties