De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 10 januari 2005.

Bijschriftmaandag, 10 januari 2005

Hartig

De naam Nico betekent overwinnaar en Nicodemus wil zeggen: overwinnaar van het volk.

Cultuurmaandag, 10 januari 2005

Raadsel Tsjechov helaas niet ontrafeld

Wat is er toch met Tsjechov (1860-1904) aan de hand? Daar waar zijn stukken momenteel gespeeld worden, stroomt het theater vol en er verschijnen meer en meer artikelen en boeken over hem alsof hij een soort interpersoonlijke afgod is. En misschien is hij dat in zekere zin ook wel, want zijn stukken als Oom Wanja, Een Meeuw en Drie zusters getuigen stuk voor stuk van een uniek menselijk inzicht dat verder en dieper reikt dan wat je normaal ervaart onder toneelschrijvers. Of zoals Josée Ruiter dat in haar solostuk Vrouwen van Tsjechov zegt: ,,Door Tsjechov leer je een mens te begrijpen.’’

Cultuurmaandag, 10 januari 2005

Vijftig jaar oude jazz blijkt spannend

,,Zijn jullie met een toer bezig?”, Vroeg ik aan Tobias Delius, vóórdat het concert bij Hothouse Redbad begon. ,,Nee.” Meldde hij. ,,Het is een éénmalig concert. Zomaar ertussen door.” En met deze opmerking werd weer eens heel wrang aangegeven hoe de situatie voor jazzgroepen ligt in Nederland. Er zijn te weinig speelplaatsen om regelmatig te kunnen optreden. Groepen spelen slechts een periode van een paar maanden samen en de leden gaan dan weer op in andere groepen en projecten. Je vraagt je af of deze ploeg dit wel verdient, zo weinig op te treden. Nee, dus.

Cultuurmaandag, 10 januari 2005

Afwisselend concert Hosannah

In de sfeervolle grote zaal van het Post Plaza te Leeuwarden vond zaterdagavond het Nieuwjaarsconcert van de Chr. Brassband Hosannah plaats. Hosannah staat al jaren onder de bezielende leiding van Folkert Fennema. Naast Hosannah voerde het Vocaal ensemble Cantatrix uit Dokkum onder leiding van Geert Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen ook een aantal werken uit.

Dossiermaandag, 10 januari 2005

Vrije trap voor giro 555


Economiemaandag, 10 januari 2005

Distributie OPG Heerenveen blijft open

Heerenveen - In tegenstelling tot hetgeen enkele jaren geleden werd besloten, blijft het distributiecentrum van OPG Medico (een onderdeel van OPG Groep, die zich uitsluitend richt op de apotheekhoudende huisarts) in Heerenveen open. Bij dit distributiecentrum zijn circa 40 personen werkzaam. In 2002 besloot OPG Groep de logistieke opzet van OPG Groothandel te baseren op twee grote distributiecentra in Staphorst en Oss en twee ondersteunende servicecentra in Rotterdam en Amsterdam.

Hoofdartikelmaandag, 10 januari 2005

Abbas, Hamas en Sharon

Het is vooral het overwicht dat opmerkelijk is bij de verkiezing van Mahmud Abbas tot president van de Palestijnen. De kansen voor de voormalig medewerker van Arafat waren groot, maar dat hij zo overtuigend zou winnen, dat had niemand verwacht.

Regiomaandag, 10 januari 2005

Beetsterzwaag – De openbare basisscholen in Opsterland moeten drastisch reorganiseren en het onderwijs verbeteren. Na de onderwijscrisis die wethouder Duursma zijn portefeuille kostte, moeten nu de scholen er zelf aan geloven.Dit blijkt uit de adviezen die de ‘Commissie van Drie’ vanochtend aan de nieuwe onderwijswethouder De Boer presenteerde. Na het vernietigende rapport van de Onderwijsinspectie over het openbare basisonderwijs, dat eind oktober vorig jaar bekend werd, werd deze commissie-De Jong ingesteld om een onafhankelijk advies over de verbetering van het onderwijs uit te brengen. Onderwijswethouder Duursma moest zijn portefeuille al eerder inleveren. Nu is het de beurt aan het schoolbestuur en de scholen zelf om de consequenties te ondervinden.

Regiomaandag, 10 januari 2005

Maarssen/Drachten - De drogisterijen beginnen vandaag een voorlichtingscampagne over hoofdpijn die wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van pijnstillers. Klanten die veel en vaak kopen worden doorverwezen naar de huisarts aan om van hun afhankelijkheid van die middelen af te komen.

Regiomaandag, 10 januari 2005

Leeuwarden – De schippers en bemanningsleden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) halen een streep door een jarenlange traditie. Schippers die voortaan met een protestdoek over de finish gaan, zijn verplicht om het protest in te dienen bij de jury. Doen ze dat niet, dan riskeren ze drie extra niet aftrekbare wedstrijdpunten.

Regiomaandag, 10 januari 2005

Sint Jacobiparochie – Burgemeester Aucke van der Werff heeft één grote wens voor het komende jaar: een zevende dorp. Nij Altoenae zou ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van het dorp eindelijk de dorpsstatus moeten krijgen. Dit zei de burgemeester zaterdag bij de officiële start van de jubileumfestiviteiten in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Geloof & Kerkmaandag, 10 januari 2005

Armen: ‘waar zitten de kerken?’

Leeuwarden - Diaconieën en parochiële caritas instellingen die werk willen maken van materiële hulpverlening, kunnen zich daarop voorbereiden met het boekje Helpen onder protest , een handreiking voor kerkelijke, materiële hulpverlening. De brochure wordt uitgegeven door Kerkinactie en de Werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA.

Geloof & Kerkmaandag, 10 januari 2005

Slapen in de badkamer

Hong Kong - Het is in het Westen vrijwel onbekend: het enorme aantal vrouwelijke gastarbeiders dat in Azië onder erbarmelijke omstandigheden moet werken. Het eiland Hong Kong telt er op dit moment al 250.000. Kerkelijke organisaties bekommeren zich om het lot van deze vrouwen.

Geloof & Kerkmaandag, 10 januari 2005

Verblijfsvergunning vijftig voorgangers niet verlengd

Leeuwarden - De afgelopen vier jaar is één speciale verblijfsvergunning voor geestelijke voorgangers of godsdienstleraren ingetrokken. In 49 gevallen is de verlenging van een dergelijke vergunning geweigerd. Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de leden Dijsselbloem (PvdA) en Visser (VVD).

Sportmaandag, 10 januari 2005

KNKB: Meer revenuen en minder rompslomp

Franeker – De begroting voor 2005 kon de kaatsbond KNKB nog dekkend maken met een contributieverhoging. Bij die van 2006 is die optie er eigenlijk niet. Het hoofdbestuur is daarom nog druk bezig oplossingen te vinden voor het gat van 80.000 euro (10 procent begroting) dat ontstaat door het afschaffen van de subsidie van het ministerie van sport.

Sportmaandag, 10 januari 2005

Richard Koehoorn vindt zijn weg terug

Sneek - Misschien is het nog veel te vroeg om al te spreken van een echte come back , maar na de Friese winterkampioenschappen zwemmen in Sneek is wel duidelijk dat Richard Koehoorn de weg terug heeft gevonden en hij wint goud op de 100 meter rugslag.

Sportmaandag, 10 januari 2005

Friesland Cup blij gemaakt met dooie mus

Leeuwarden – Met een kleine honderd beoefenaars is shorttrack in Fryslân een sport in de marge. En toch, zo stelt Gerrit Seegers, bestuurslid technische zaken van het Gewest Friesland van de KNSB: ,,Ast it spultsje ien kear goed yn de gaten haste, dan wolst noait wer oars. Faak wint net de bêste, mar de slimste.’’

Sportmaandag, 10 januari 2005

Groenewold mogelijk niet naar WK allround

Heerenveen - Dat Anni Friesinger, Claudia Pechstein en Renate Groenewold niet opnieuw het podium vormden tijdens een Europees kampioeschap, lag dit weekeinde vooral aan de Nederlandse. Groenewold hield een wrange nasmaak over aan het EK. Ondanks dat ze titelverdedigster is, overweegt ze zelfs het WK in Moskou te laten schieten.

Sportmaandag, 10 januari 2005

Troetelkind van het schaatsen

Heerenveen - De insiders wisten het al langer. Ireen Wüst, achttien jaar en afkomstig uit het Brabantse Goirle, komt niet alleen sympathiek en spontaan over, maar ze kan nog ook eens hard schaatsen. De combinatie van die twee factoren maakt haar tot het nieuwe troetelkind van de sport. Eentje die op het EK in Thialf ‘ineens’ mee streed om een podiumplek.

Sportmaandag, 10 januari 2005

Kramer: ‘dit wie foar my echt it maksimale’

Heerenveen – Een juichende Sven Kramer. Het schaatspubliek is er inmiddels al aan gewend. Als de Friese schaatser (18) uit Jong Oranje finisht, gaat de bril af, gaan de handen omhoog en één been half de lucht in. Dat is het teken dat Kramer blij is. Zoals zondag, na zijn tien kilometer bij de Europese kampioenschappen in Heerenveen. En blij was-ie. Tweede van Europa. ,,Dit wie foar my it maksimale.”

Sportmaandag, 10 januari 2005

Kramer meldt zich op EK bij Europese top

Heerenveen - Niet Sven Kramer, maar Jochem Uytdehaage was zondag in Heerenveen de inzittende van de arrenslee. Het ritje kwam hem toe als nieuwe Europees kampioen allround. Toch was het bijna de jonge Fries geweest die na de Nederlandse ook nog de Europese titel opeiste. Dat lukte niet, maar hij plaatste zich als nummer twee wel voor het WK.

Weermaandag, 10 januari 2005

Erg zacht

Het blijft vandaag en morgen erg zacht met middagtemperaturen die liggen rond 10 à 11 graden. Het waait vandaag stormachtig aan zee en ook boven land is de wind krachtig. Morgen is het eerst rustiger maar later opnieuw harde wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties