De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van donderdag, 10 januari 2008.

Economiedonderdag, 10 januari 2008

Eind ‘bankentruc’ kan klant juist geld kosten

Leeuwarden - Rente betalen zonder rood te staan. Nederlandse banken passen al jaren een slinkse manier toe om klanten ongezien te laten betalen voor hun betaalrekeningen: de valutering. Onder druk van Europa wordt deze eind 2009 afgeschaft. Maar de consument wordt er misschien alleen maar minder van. Banken moeten hun geld toch ergens verdienen. Een scenario met flinke prijsverhogingen ligt op de loer, zoals de horeca deed bij de invoering van de euro.

Hoofdartikeldonderdag, 10 januari 2008

Erfgoed is geen glazen stolp...

Hamburg is bevreesd voor een rem op zijn economische ontwikkeling. De deelstaat in Duitsland heeft daarom besloten voorlopig niet in te stemmen met een voordracht van de Waddenzee bij de VN-organisatie Unesco. Hamburg is een van de drie Duitse deelstaten die samen met Nederland zo’n pleidooi moet steunen, wil de Waddenzee kans maken op de status van werelderfgoed.

Regiodonderdag, 10 januari 2008

Het rijbewijs sneller kwijt na asogedrag

Leeuwarden - Asociaal rijgedrag of het rijden onder invloed van drugs moet harder worden aangepakt. Dat vindt het CDA-Kamerlid Sander de Rouwe uit Bolsward. Hij wil dat beide punten worden meegenomen bij de invoering van het puntenrijbewijs, waarover de Tweede Kamer volgende week praat.

Regiodonderdag, 10 januari 2008

‘It koe minder’: ’n D66-vrouw uit de Randstad

Beetsterzwaag - Het heeft een dikke zeshonderd jaar geduurd, maar sinds gisteren heeft Opsterland dan eindelijk een vrouw als eerste burger. In de annalen van de gemeente duikt de naam Upstaraland al in 1395 op, maar die van Francisca Ravestein pas in 2008. Loco-burgemeester Henk Hoen memoreerde dit feit gisteren tijdens de buitengewone raadsvergadering op het gemeentehuis, waarin Ravestein werd beëdigd als opvolger van Sicko Heldoorn en waarnemer Ton Baas. ,,Al die tijd hebben we het met mannen moeten doen, maar nu is het de beurt aan een vrouw”, aldus Hoen.

Regiodonderdag, 10 januari 2008

Monderman geloofde niet in verkeersregels

Ureterp - Een profeet wordt in eigen land niet geëerd. Die zegswijze gaat ook een beetje op voor de maandag overleden verkeersfilosoof Hans Monderman uit Ureterp. Zijn filosofie dat het verkeer veiliger wordt als er veel minder regels zijn, trekt de aandacht uit heel de wereld. Op de vrije internetencyclopedie Wikipedia zijn pagina’s over hem en zijn ideeën in het Engels, Frans en Duits. Een pagina in het Nederlands is er echter niet.

Regiodonderdag, 10 januari 2008

Zorgcampus in Drachten

Drachten - Aan het Schuttersveld in Drachten wordt een zorgcampus gebouwd met een school voor voortgezet speciaal onderwijs en een logeerhuis. De drie bestaande scholen voor speciaal onderwijs in Drachten, De Rank, De Poarte en de Gerritsmaschool, gaan er deels in op. Het plan is, het gebouw in 2009 in gebruik te nemen.

Regiodonderdag, 10 januari 2008

Duitsers: pas op met nominatie

Hamburg - Nederland moet er niet te hard op rekenen dat de Duitse deelstaat Hamburg alsnog instemt met de nominatie van de Waddenzee als Werelderfgoed bij de Unesco. De Duitsers hebben in Keulen en Dresden ervaren dat de erfgoedstatus en economische ontwikkeling niet samen gaan. Hamburg kiest liever voor het laatste.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 januari 2008

Een kathedraal in een heidense wereld

Doorn - Een huis-aan-huis-krant die gewijd is aan Halloween met adviezen van een wicca (heksje) en televisieprogramma’s waarin een ex-kerklid met tranen in de ogen vertelt dat hij zich meer thuis voelt bij het heidendom dan bij de kerk. Het is het moderne heidendom anno 2008. Het wordt tijd dat kerken zich niet meer verschuilen voor die situatie, betoogt drs. Wim Dekker, studiesecretaris van de IZB.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 januari 2008

Inkomsten kerken groeien minder dan inflatie

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland en het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap in Nederland hebben in 2006 hun inkomsten uit Kerkbalans zien toenemen, maar de toename bleef achter bij de inflatie. De inkomsten van de 1425 rooms-katholieke parochies stegen met gemiddeld 0,7 procent, die van de protestantse gemeenten met gemiddeld 1,4 procent.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 januari 2008

5 kerken: 776.000 kerkgangers

Utrecht - Van de vijf kerkgenootschappen die meedoen aan de geldverwingsactie Kerkbalans, bezoeken 776.000 mensen in het weekend een kerkdienst. Vorig jaar waren dat er nog zo’n 811.000. Dat blijkt uit de kerncijfers van de kerkgenootschappen die deelnemen aan de actie ‘Kerkbalans 2008’.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 januari 2008

Kerkbalans Award voor Sneker

Vorig jaar heeft de Actie Kerkbalans een award ingesteld voor mensen of groepen die op lokaal niveau in parochies en gemeenten bijzondere initiatieven ontwikkelen op het gebied van geldwerving. De Award is, als onderdeel van Kerkbalans Nieuwe Stijl, bedoeld als stimuleringsprijs. Een van de vijf winnaars was dit jaar Irma Brunsman-Pieksma uit Sneek. Ze is lid van het kerkbestuur van de Sint Martinusparochie in Sneek, lid van de bloemschikgroep ‘Flora pro Deo’ en betrokken bij de kinderwoorddiensten.

Sportdonderdag, 10 januari 2008

Nys lachend naar winst in Centrumcross

Surhuisterveen - Tussen de Centrumcross van 30 december 1999 en 9 januari 2008 zit acht jaar en tien dagen. Voor het eerst in al die tijd was de Belgische topcoureur Sven Nys er gisteren in Surhuisterveen ook weer bij. De voornaamste overeenkomst met zijn laatste keer in het Friese wielerdorp? Dat hij ook nu weer de terechte winnaar werd.

Sportdonderdag, 10 januari 2008

Heerenveen in de greep van Alves-stêdetocht

Heerenveen - Ook als Afonso Alves er niet is, dan is de 26-jarige Braziliaanse topscorer van sc Heerenveen gespreksonderwerp nummer één. Misschien juist daardoor wel, want dat leert het afgelopen jaar 2007 wel. Hij vormde gisteravond in elk geval wel de rode draad in de nieuwjaarstoespraak van Yme Kuiper, woordvoerder van de directie van sc Heerenveen. Zijn eerste rede voor de zakelijke achterban van de club en Kuiper slaagde met glans.

Sportdonderdag, 10 januari 2008

Sleijfer niet gerust op toekomst Cambuur

Leeuwarden - Hoop doet leven voor SC Cambuur. Bestuursvoorzitter Wim Sleijfer liet daarover in zijn nieuwjaarsrede geen twijfel bestaan. De route naar een gezonde bedrijfsvoering is echter nog maar halverwege en de volgende obstakels dienen zich al weer aan. Sportief gaat het allesbehalve voor de wind en financieel dreigt 2007 ook al geen florissant jaar te worden.

Sportdonderdag, 10 januari 2008

Flyers pakt eerste thuiszege tegen ‘angstgegner’ HIJS

Heerenveen - De ijshockeyers van Vadeko Flyers hebben gisteravond, vier dagen na het onnodige puntverlies tegen Amstel Tijgers, voor eigen publiek revanche genomen tegen ‘angstgegner’ HIJS Den Haag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties