De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 januari 2009.

Cultuurzaterdag, 10 januari 2009

‘De opgedane contacten, zo waardevol!’

Op een leeftijd waarop menigeen het rustiger aan gaat doen, begon Gonnie Kooij-Ezerman een galerie in Dokkum. Nu, twintig jaar later, vindt de inmiddels 84-jarige Dokkumse het tijd om pas op de plaats te maken. Morgen draagt ze galerie Ezerman officieel over aan Hesam Kakay.

Cultuurzaterdag, 10 januari 2009

Schuilplaats voor bezoekers van Opera Nijetrijne

Nijetrijne - Bezoekers van Opera Nijetrijne kunnen bij slecht weer voortaan schuilen in een nieuw gebouw. De organiserende stichting heeft in de tuin van het zomerverblijf in natuurgebied Rottige Meente, waar jaarlijks een opera wordt opgevoerd, een coconvormig bouwwerk neergezet dat dient als toiletgebouw, bergruimte en schuilplek. Het pand is ontworpen door Jelle de Jong architecten in Lemmer.

Economiezaterdag, 10 januari 2009

Afvalverwerker Visser in Harlingen is overgenomen

Harlingen –Visser Afvalverwerking Transport en Recycling in Harlingen is overgenomen door branchegenoot GP Groot en samenwerkingsverband Sortiva. De 35 medewerkers zetten hun activiteiten voort onder de nieuwe eigenaar. Het Harlinger bedrijf is zestig jaar actief op het gebied van afvalverwerking. Visser ATR behoudt haar eigen identiteit. GP Groot is een Noord-Hollands familiebedrijf met ruim zeshonderd mensen in dienst. Het bedrijf is opgericht in 1917 en werkt vanuit meerdere locaties in Noord-Nederland. Sortiva is het samenwerkingsverband van ruim vijftig gemeenten en GP Groot.

Economiezaterdag, 10 januari 2009

Van der Bles neemt Koudum Tours in Koudum over

Makkum – De touringcaractiviteiten van Koudum Tours zijn overgenomen door Taxicentrale Van der Bles uit Koudum. Dat hebben de bedrijven deze week bekend gemaakt. Bij Koudum Tours werken in totaal tien mensen. Verschillende chauffeurs hebben te kennen gegegen mee te gaan naar de nieuwe eigenaar. De voormalige eigenaar van Koudum Tours gaat zich toeleggen op andere activiteiten buiten het touringcarvervoer. Bij Taxicentrale Van der Bles werken in totaal tussen de 30 en 35 mensen.

Hoofdartikelzaterdag, 10 januari 2009

Na kerst...

Ze liggen al weer een paar weken achter ons, de dagen van de hoge verwachtingen van advent en kerst. We hebben gezien hoe Zacharias in het Lucas-evangelie vervuld werd van de Geest en tot een loflied kwam waarin eigenlijk alles wordt gezegd wat er te zeggen is over God, mens en aarde, over de zwaarte van verleden en heden. En over de lichtheid van de toekomst: dan ‘zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan (...) zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede’.

Regiozaterdag, 10 januari 2009

Jorritsma wil Bilbao aan de Afsluitdijk

Leeuwarden - Heel Nederland zindert momenteel van een mogelijke Elfstedentocht: ,,Een betere reclame voor Fryslân is er niet.” Dat zei Commissaris der Koningin Jorritsma gisteren bij de nieuwjaarsreceptie van de provincie Fryslân in het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden.

Regiozaterdag, 10 januari 2009

Alle hoop is gevestigd op een tweede vorstperiode

Hurdegaryp - ,,Doe’t ik in heal jier lyn sei dat wy wol wer ris winter krije soene, waard ik útgniisd. Mar it is wol hiel bysűnder dat wy yn it jier fan it jubileum wer op it iis steane. It kin dochs.”

Regiozaterdag, 10 januari 2009

Natuur vangt bodemdaling zelf deels op

Ameland - De bodemdaling als gevolg van gaswinning op Ameland is voor twee derde gecompenseerd door opslibbing. Dat heeft onderzoeker Pieter Slim van de Wageningen Universiteit aangetoond. Hij denkt dat de natuur ook zelf zeespiegelstijging kan pareren.

Regiozaterdag, 10 januari 2009

Minder geld voor Friese hulp daklozen

Leeuwarden - Honderden Friese dak- en thuislozen kunnen na volgend jaar mogelijk niet meer geholpen worden door opvanginstellingen. Het rijk wil 3,7 miljoen euro bezuinigen op de sector in Fryslân. Dat geld gaat naar opvang in de Randstad. Van alle Nederlandse gemeenten wordt Leeuwarden het meest gekort.

Geloof & Kerkzaterdag, 10 januari 2009

Samen open en transparant kerk zijn in vernieuwde kerk

Sneek - Het Witte kerkje in Sneek, zoals de kerk van de christelijke gereformeerden in Sneek in de volksmond heet, is het afgelopen jaar opgeknapt en uitgebreid. Het is de kroon op het eenwordingsproces met de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) van Sneek-Koudum.

Geloof & Kerkzaterdag, 10 januari 2009

‘De leegte in hun ogen zal ik nooit vergeten’

Bolsward - Als ambassadeur van de veertigdagentijdcampagne van Kerk in Actie was Helga Wijnja (18) de afgelopen twee weken met zeven andere jongeren in Sierra Leone. Ze blikt terug op de reis.

Geloof & Kerkzaterdag, 10 januari 2009

Federatie voor kerken in Grijpskerk

Grijpskerk - De Gereformeerde kerk Grijpskerk en de Hervormde Gemeente Grijpskerk en omstreken vormen per 1 januari officieel een federatie. Morgen wordt een een dienst gehouden om dat te vieren.

Geloof & Kerkzaterdag, 10 januari 2009

Al zestig jaar lid van de mannenclub in Oosthem

Oosthem - Feike Kramer (86) uit Nijezijl was compleet verrast toen hem donderdagavond een wandbord werd aangeboden. Hij was onlangs zestig jaar lid van de Christelijke Mannenclub ‘Kennis en leven’ van de Protestantse Gemeente in Oosthem.

Sportzaterdag, 10 januari 2009

Veteranen willen samen

Drachten - De veteranen van VV Drachten doen een oproep aan voetballende leeftijdgenoten bij andere noordelijke clubs, om gezamenlijk een gelijkwaardige competitie op te zetten. Het ‘zevende’ van de Drachtster vereniging - gemiddelde leeftijd 53 jaar - heeft er genoeg van om seizoen na seizoen tegen spelers uit te komen die wat leeftijd betreft hun kinderen zouden kunnen zijn. Herhaalde verzoeken aan de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) om wat zorgvuldiger te kijken naar de samenstelling van de competitie halen niets uit. ,,Het wedstrijdsecretariaat van de KNVB negeert ons al jaren’’, zegt aanvoerder Minne Jellema over de aanleiding van de actie.

Sportzaterdag, 10 januari 2009

Kuipers Fries kampioen kortebaan

Balk Mayon Kuipers is gisteravond in Balk de nieuwe Fries kampioen op de kortebaan geworden. De Heerenveense, hersteld nadat ze vanwege ziekte het NK eerder deze week moest laten lopen, won in de finale alle drie wedstrijden over 140 meter. Ze was bovendien de snelste. Kuipers rijdt voor het Gewest Fryslân en dat leverde alles prijswinnaars. Tweede werd Jorien Kranenborg, voor Frederika Buwalda en Rianne de Vries. Thijsje Oenema, de kersverse nationaal kampioene op de kortebaan mocht van haar ploeg VPZ maar een keer op natuurijs rijden. Ze ontbrak dus in Balk, waar elf rijdsters op de lijst stonden. De kortebaanwedstrijd voor jongens tot en met zestien jaar in Stiens werd gewonnen door Rik Slootweg uit Makkum. Hij won voor Teake Heida (De Blesse) en Lars Haijma (Britsum). Alle 21 deelnemers kregen van de organiserende Koninklijke IJsclub Stiens een ‘onkostenvergoeding’ om ze te stimuleren kortebaanwedstrijden te rijden.

Sportzaterdag, 10 januari 2009

Voor Elma de Vries telt het EK, natuurijs of niet

Heerenveen - Natuurijs. Het woord was onvermijdelijk tijdens de persconferentie van de Nederlandse schaatsers voorafgaand aan het EK allround. Helemaal tijdens het gesprek met Elma de Vries. Ze moest de voor het eerst sinds 1996 gehouden NK marathon op natuurijs door haar EK-deelname, dat vandaag voor de dames begint, aan zich voorbij laten gaan. ,,Maar het was niet te combineren en het EK is belangrijk”, sprak de tegenwoordig in Meppel woonachtige Friezin. Met pijn in het hart, dat wel.

Sportzaterdag, 10 januari 2009

Bousema: liever knokken dan makkelijk winnen

Sport. Van iedereen, voor iedereen. Het Friesch Dagblad zoekt de komende tijd bekende Friezen op en laat ze verhalen over hun favoriete sport. Vandaag deel 3: AVRO-presentator Sipke Jan Bousema (32), basketballegende in Damwâld.

Sportzaterdag, 10 januari 2009

Kramer op EK al met één been in de arrenslee

Heerenveen - Wat Sven Kramer vandaag en morgen in Heerenveen moet doen om zijn derde Europese titel te winnen? Het antwoord op die vraag na dag één van het EK allround: niet vallen en niet gediskwalificeerd worden. De toernooizege kan de Fries nauwelijks nog ontgaan, nadat de concurrenten in de fout gingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties