De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 10 februari 2003.

Bijschriftmaandag, 10 februari 2003

Buitengesloten

Misschien kent u ze ook in uw omgeving, mensen die zich altijd buitengesloten voelen.

Cultuurmaandag, 10 februari 2003

Muziek van ‘Ergens’ hoort overal thuis

Ergens is de naam van het tweede Nederlandstalige programma van Di Gojim. Ze spelen het al ongeveer anderhalf jaar en treden er nog een half jaar mee op door het land.

Cultuurmaandag, 10 februari 2003

Spanner smaakt nog een beetje vreemd

Het contrast met vroeger was groot. Syb van der Ploeg speelde vrijdag met Spanner in De Harmonie en waar de Friese zanger met De Kast voor dolenthousiaste toeschouwers optrad, reageerde het publiek nu lauwtjes op de hernieuwde kennismaking.

Cultuurmaandag, 10 februari 2003

Atsma roept korpsen en koren op subsidie aan te vragen

Leeuwarden – Joop Atsma heeft de korpsen en koren aangespoord om meer subsidies bij het rijk aan te vragen. Het CDA-Kamerlid deed die oproep zaterdag tijdens de jaarvergadering van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen Friesland (CBMF).

Hoofdartikelmaandag, 10 februari 2003

Verantwoordelijkheid, schuld…

Het zijn bijzondere dagen: de wereld leeft in spanning over wat er met Irak gaat gebeuren. De dreiging van een oorlog wordt alsmaar groter. Wie zich realiseert wat een oorlog teweeg kan brengen, ervaart steeds meer onrust. Over het aantal doden dat tijdens de oorlog zal vallen onder de bevolking van Irak en onder de Koerden - de eerste doelgroep van Husseins wraak op een aanval op zijn land.

Regiomaandag, 10 februari 2003

Haaksman treedt af als burgemeester Delfzijl

Delfzijl – Ed Haaksman is afgetreden als burgemeester van de gemeente Delfzijl. Dat heeft de Groningse Commissaris van de Koningin Alders bekendgemaakt. Annemarie Jorritsma uit Bolsward is gevraagd de post tijdelijk waar te nemen.

Regiomaandag, 10 februari 2003

Vrolijker koken in de keuken in Terherne

Terherne - Een vrolijke boel was het altijd al in Kookpunt ‘De Vrolijke Braadpan’ van Frou Vrolijk. Maar sinds de verbouwing van de keuken van het Kameleon Ervarium in Terherne kan er nog vrolijker worden gekookt. De oude fabriekstegeltjes zijn vervangen door nieuwe warmbruine tegels en fornuizen en werkbladen zijn nu van roestvrij staal. Daarnaast is er door de verbouwing ook meer werkruimte gekomen.

Regiomaandag, 10 februari 2003

Aula Gorredijk met lichte uitstraling

Gorredijk – Ruim twintig jaar geleden, toen aan de Hegedyk in Gorredijk een nieuwe aula werd gebouwd, was het een degelijk, somber gebouw. Na een ingrijpende verbouwing en restyling heropende burgemeester Heldoorn van Opsterland afgelopen zaterdag de vernieuwde aula.

Regiomaandag, 10 februari 2003

Waterberging bij Boerakker

Boerakker/Leek – De polder De Dijken bij Boerakker wordt een waterbergingsgebied. De provincie Groningen heeft de polder samen met nog veertien andere polders in de provincie aangewezen om bij wateroverlast te fungeren als opvanggebied. De polder De Oude Riet bij Leek is definitief uit beeld bij de provincie.

Regiomaandag, 10 februari 2003

Harmsmaschool voor 3,6 miljoen verbouwd

Gorredijk – De openbare scholengemeenschap Burgemeester Harmsmaschool (vmbo) in Gorredijk wordt voor ruim 3,6 miljoen euro verbouwd.

Regiomaandag, 10 februari 2003

GrienLinks: sta kleine bedrijven toe op IBF

Heerenveen – De statenfractie van GrienLinks wil 20 procent van de ruimte op het megapark bij Heerenveen uitgeven aan het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Regiomaandag, 10 februari 2003

Mogelijk nog een brug op Slachteroute

Franeker - Bij Franeker komt wellicht een tweede brug voor de wandelaars van de Slachtemarathon. Dat is een wens van de organisatie van de populaire wandeltocht. De oversteek over de snelweg A31 is een van de gevaarlijke punten van de route, aldus de organisatie.

Regiomaandag, 10 februari 2003

Werkloosheid neemt toe in hoog tempo

Leeuwarden – Het aantal werklozen in Nederland neemt extreem snel toe. De Centra voor Werk in Inkomen (CWI’s) maken overuren voor het inschrijven van nieuwe werklozen. In één maand tijd steeg het aantal geregistreerde werklozen met 29.000. Sinds begin jaren tachtig is er niet zo’n negatieve ontwikkeling geweest.

Geloof & Kerkmaandag, 10 februari 2003

New Age is aanklacht en kans

Vaticaanstad - New Age is een cultureel verschijnsel en de belangstelling voor dit verschijnsel is voor de Rooms-Katholieke Kerk een kans om de juiste christelijke leer naar voren te brengen.

Geloof & Kerkmaandag, 10 februari 2003

Thema-avond in doopsgezinde kerk Joure over Irak

Joure – In de doopsgezinde kerk in Joure (Midstraat 72) vindt 18 februari een thema-avond plaats over de dreigende oorlog in Irak. Thema is: ‘Ik heb familie in Irak’. Op de informatieavond spreekt vredesactiviste José Höhne-Sparborth.

Geloof & Kerkmaandag, 10 februari 2003

J.J. Poort, een gedreven prediker

Leeuwarden - J.J. Poort was een opmerkelijk man. Bij tallozen werd hij bekend als prediker, maar nog meer door zijn vele boeken en boekjes. Met recht kun je hem een publicist noemen. Het leven van deze onuitputtelijke schrijver is nu beschreven in een mooie, goed leesbare biografie van de hand van Cees Hogendoorn.

Geloof & Kerkmaandag, 10 februari 2003

Nieuw cabaretprogramma Ruurd Walinga: ‘Beesten zonder Beest’

Leeuwarden - De uit Leeuwarden afkomstige cabaretier-journalist Ruurd Walinga doet zondagavond de première van een nieuw cabaretprogramma. Beesten zonder Beest is het zesde programma waarmee Walinga het land doortrekt.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Penalty schieten als extraatje bij G-voetbal

Franeker – Het G-voetbal voor mensen met een verstandelijke handicap is bij toernooien gebaat met extra activiteiten, om het enthousiasme te verhogen, vindt SPORT Fryslân.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Sneek weer in de problemen

Vught - De volleybalsters van Essent Sneek hebben zaterdag in Vught bij hekkensluiter VVC de kans laten liggen om flink afstand te nemen van de gevarenzone. Door de nederlaag in drie sets riep de formatie van trainstercoach Tjitske Ringnalda de problemen weer over zich af. Want Sneek is na het verlies plotseling weer nadrukkelijk in beeld voor degradatie.

Sportmaandag, 10 februari 2003

BCV zet WPB in de wachtkamer

Burgum - De titelaspiraties van Waterpoort Boys (WPB) kunnen voorlopig de ijskast in. De Snekers, tot zaterdag in verliespunten virtueel koploper, verloren in Burgum de topper tegen een andere kampioenskandidaat: BCV. De ploeg van Henk Konings nam door de zege de leiding over van Friese Boys, dat niet in actie kwam.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Groepsspringen DOS Dronrijp weer met beide benen op de grond

Menaldum - Het nationaal kampioenschap groepsspringen had zaterdag een mooie afsluiting moeten worden van het 35-jarig jubileum van gymnastiekvereniging DOS uit Dronrijp.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Klinkende overwinning sterkt Heerenveen

Heerenveen - Net als SC Heerenveen sprak AZ de ambitie uit om dit seizoen nog een gooi te willen doen naar Europees voetbal. De formatie van trainer Foppe de Haan zette zaterdagavond voor eigen publiek die woorden om in krachtige daden.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Thomas is allrounden even helemaal zat

Gothenburg - ,,Ik kap ermee. Ik heb hier geen zin meer in’’, foeterde Annamarie Thomas zaterdag na de drie kilometer op het WK allroundschaatsen in Gothenburg.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Klassen alleskunner van eenzame klasse

Gothenburg - Het werd in de moderne tijd van specialisatie niet meer mogelijk geacht, maar ze bestaan nog in de schaatssport: alleskunners van eenzame klasse. Drie weken na haar zilveren medaille op het WK sprint sleepte Cindy Klassen in Gothenburg de wereldtitel allround in de wacht.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Gianni Romme troeft zijn oude leermeesters af

Gothenburg - Hij noemde zichzelf halverwege het toernooi een ,,broekje van dertig’’, die op het gebied van allrounden nog een hoop kan leren van de ervaren rotten Rintje Ritsma en Ids Postma. De Friezen wisten toen al beter. De strijd was na twee afstanden feitelijk gestreden. Romme volgde zondag in Gothenburg, net als een maand geleden in Heerenveen, Jochem Uytdehaage op. Toen als Europees kampioen, nu als wereldkampioen.

Sportmaandag, 10 februari 2003

Jouster wil schaatsen in Zweden laten opbloeien

Gothenburg - In de schaduw van het WK allroundschaatsen in Gothenburg vroeg een jonge Fries afgelopen weekeinde aandacht voor een opmerkelijk project. De 23-jarige Marco Visser uit Joure houdt met geld van de gemeente Gothenburg workshops schaatsen voor de Zweedse jeugd.

Weermaandag, 10 februari 2003

Droog en zonnig

Het blijft vannacht vrijwel helder en het gaat licht vriezen. De temperatuur kan zakken tot -3 à -4 graden. Morgen is het droog en zonnig en het wordt ongeveer 3 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties