De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 10 februari 2005.

Bijschriftdonderdag, 10 februari 2005

Echtheid

De bergrede wordt wel ‘de grondwet van het koninkrijk der hemelen’ genoemd.

Economiedonderdag, 10 februari 2005

Bonden dreigen met acties bij Atoglas

Leeuwarden – De vakbonden dreigen met acties bij kunststoffabriek Atoglas in Leeuwarden. Volgens FNV Bondgenoten weigert de directie te praten over het openhouden van een deel van de fabriek.

Economiedonderdag, 10 februari 2005

14 Miljoen euro voor inrichting landbouw

Leeuwarden – Het is de bedoeling dat de provincie Fryslân van 2007 tot en met 2013 elk jaar een half miljoen euro uittrekt voor de inrichting van landbouwgebieden. Het Rijk zal de investering van de provincie verdubbelen en Europa gaat dat bedrag weer verdubbelen. Daardoor komt er in Fryslân in totaal 14 miljoen euro beschikbaar voor landbouw in de nieuwe landinrichting.

Economiedonderdag, 10 februari 2005

Damen Shipyards onderhandelt over koop Amels

Makkum/Gorinchem – De moedermaatschappij van scheepswerf Amels, Damen Shipyards, is in onderhandeling over de overname van de werf in Makkum. Dat maakte woordvoerder J.W. Dekker van Damen vandaag bekend. Wie de overnamekandidaat is, wil Dekker niet zeggen. Vorige week maakte Damen bekend dat het de scheepswerf in Makkum deze zomer sluit, omdat de orders achterblijven. Daardoor gaan ruim 170 banen verloren. De vakbonden willen dat Amels een schip mag afbouwen dat casco uit Polen komt, zodat de werf voorlopig kan openblijven.

Hoofdartikeldonderdag, 10 februari 2005

De Westergozone…

,,De gemeenten in noordwest-Fryslân hebben wel ambitie maar geen visie’’, zei CDA-gedeputeerde Ploeg in oktober 2004 in een interview met het Friesch Dagblad. Wat intussen zijn eigen ambitie en visie voor de Westergozone was, werd niet echt duidelijk - behalve dan dat hij meer eigen initiatief verwachtte van het bedrijfsleven in de streek. Maar de ondernemers in de regio waren destijds in verwarring en beroering, omdat de Westergozone door minister Dekker in haar Nota Ruimte was aangewezen als ‘nationaal landschap’. Ook daarover deed Ploeg afstandelijk en laconiek: ,,Natuurlijk is het niet fijn als een gebied waarin je de economie wilt ontwikkelen, opeens tot nationaal landschap benoemd wordt. Alleen de naam al klinkt niet uitnodigend voor bedrijven. Maar aan de andere kant kan ik me ook niet druk maken om de discussie. Ik wacht de uitkomst rustig af.’’

Regiodonderdag, 10 februari 2005

Politie Fryslân gaat minder boetes uitdelen

Leeuwarden – De politie Fryslân gaat dit jaar aanmerkelijk minder boetes voor verkeersovertredingen schrijven dan vorig jaar. De doelstellingen van vorig jaar zijn niet meer realistisch. Er zal wel even vaak worden gecontroleerd.

Regiodonderdag, 10 februari 2005

Leeuwarden teruggefloten

Leeuwarden – Leeuwarden heeft gisteren een tik op de vingers gekregen van de Raad van State. De rechter vernietigde het eerste bestemmingsplan van het bouwplan Zuidlanden (1900 woningen). De rechter achtte de milieueffect rapportage (mer) niet gedetailleerd genoeg en niet actueel. De stad houdt rekening met een geringe vertraging van de bouw.

Regiodonderdag, 10 februari 2005

‘Gedragstherapie wordt hier overgewaardeerd’

Langweer - Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) staat volop in de belangstelling. De Gezondheidsraad erkent de ziekte als een reële, ernstig invaliderende aandoening. En ook al beschouwt minister Hoogervorst van Volksgezondheid CVS niet als zelfstandige ziekte, patiënten zoals Ivo Galama uit Langweer hopen toch dat het advies leidt tot minder scepsis bij artsen en uitkeringsinstanties.

Regiodonderdag, 10 februari 2005

De Berlikumers wisten het wel, van die twaalfde stad

Berlikum – Wat de Berlikumers altijd al wisten, heeft de Alkmaarse gemeentesecretaris Joost Cox na uitgebreid archief- en bronnenonderzoek nu bevestigd: ooit was Berltsum de twaalfde stad van Fryslân. In het binnenkort te verschijnen boek van Cox over plaatsen met stadsrechten staat dat er zelfs nog een dertiende ‘Friese’ stad was: Appingedam. Voordat deze plaats door de Groningers werd ingelijfd, behoorde hij toe aan de Friezen die de hele noordelijke kuststreek in handen hadden.

Regiodonderdag, 10 februari 2005

Frisia mag zeker tot april geen zout winnen

Sexbierum – Zoutfabriek Frisia in Harlingen mag zeker tot april geen zout halen uit zijn winningsputten bij Sexbierum en Pietersbierum. De provincie Fryslân en de gemeente Franekeradeel hebben zich voorlopig aangesloten bij het negatief advies daarover van Wetterskip Fryslân, aan het Staatstoezicht op de Mijnen.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 februari 2005

Een bewerkelijke streekgemeente

Kornhorn – De Christelijke Gereformeerde Kerk van Kornhorn vierde in 2004 het honderdjarig bestaan. Het was de bedoeling om tijdens de jubileumviering ook een boek uit te geven over de geschiedenis. Dat lukte net niet meer binnen het jubileumjaar; woensdagavond werd Kroniek van lief en leed, 100 jaar Christelijke Gereformeerde Kerk in Kornhorn en omgeving alsnog gepresenteerd.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 februari 2005

Vasten is het symbool van nederig leven

Leeuwarden - De Vastentijd, die woensdag is begonnen, is een symbool van het nederige leven dat een christen op aarde leidt. Het Paasfeest, dat volgt op de veertig dagen van ontzegging, symboliseert de verheffing en het feest dat christenen na hun dood tegemoet kunnen zien, zo hield kerkvader Augustinus (354-430) zijn gehoor voor.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 februari 2005

YMCA trekt steun aan Federatie Jeugdwerk in

Leeuwarden – De landelijke christelijke jongerenorganisatie YMCA heeft de subsidie stopgezet aan de Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland (FCJF). Deze koepel van enkele honderden Friese jeugdclubs verkeert nu in acute geldnood. In een brief aan alle classes van de Protestantse Kerk in Nederland roept het bestuur van de Federatie de classes op om de kerken aan te sporen om 0,25 euro per belijdend lid te geven voor het jeugdwerk.

Sportdonderdag, 10 februari 2005

Ugur Yildirim speelt in de strijd tegen racisme

Birmingham – Het ziet er naar uit dat Ugur Yildirim woensdagvanavond in Birmingham debuteert als basisspeler in het Nederlands elftal. Zelf hield de 22-jarige aanvaller van SC Heerenveen zich nog wat op de vlakte, maar na twee dagen ‘Oranje’ hoopt hij nog steeds vanavond in het Villa Park zijn eerste ‘cap’ te kunnen noteren. ,,Het maakt me niet zo veel uit of ik mag starten. Ik zal al blij zijn als ik een minuutje mag meespelen. Als ik mijn debuut maar kan maken. Dat lijkt me logisch’’, zegt Yildirim.

Sportdonderdag, 10 februari 2005

Maria Sterk doet aanval op werelduurrecord

Groningen – Marathonschaatsster Maria Sterk (25) uit Hallum doet op dinsdag 29 maart een aanval op het werelduurrecord. Dat maakte Sterk woensdag na de marathon in Groningen bekend.

Weerdonderdag, 10 februari 2005

Onstuimig

Het is onstuimig weer met veel regen en wind. Het wordt vanmiddag rond 8 graden, bij een matige tot vrij krachtige en aan zee een harde zuidwestenwind. Vannacht wordt het droog vanuit het noorden. Morgen schijnt nu en dan de zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties