De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 10 februari 2016.

Economiewoensdag, 10 februari 2016

Van aardappelloof is een uitstekend bestrijdingsmiddel te maken

Het Bildt - Aardappelteler Piet Hoekstra uit het Bildt lijkt het ei van Columbus te hebben gevonden om erwiniaziektes te voorkomen. Aan het eind van de groei wordt normaliter het loof van de pootaardappel doodgespoten of verbrijzeld om de knollen beter te laten afrijpen. Maar dat groen zit soms vol erwinia-bacteriŽn die zieke aardappelen kunnen veroorzaken. Door het kapot te slaan verspreiden die bacteriŽn zich. Met een buitje regen spoelen ze zo de grond in en raken de nieuwe aardappels besmet.

Economiewoensdag, 10 februari 2016

Buitenlandse bedrijven moeten werk melden

Leeuwarden - Buitenlandse bedrijven krijgen een meldingsplicht als zij tijdelijk werk doen in Nederland. Kleine bedrijven zullen hiervan worden uitgezonderd. Zo moet een eigenaar van een Duits bedrijf dat in Nederland een tunnel bouwt, melden welke medewerkers aan de tunnel werken en hoe lang ze komen werken. Door invoering van deze plicht kan de Inspectie SZW controleren of EU-werknemers het loon krijgen waar ze recht op hebben en daarmee voldoen aan de Europese detacheringrichtlijn. In oktober 2015 stuurde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit wetsvoorstel aan de Raad van State. Gisteren stuurde hij het naar de Tweede Kamer.

Hoofdartikelwoensdag, 10 februari 2016

Duitse samenleving trilt op grondvesten

De gebeurtenissen in oudejaarsnacht in Keulen dreunen na in de Duitse samenleving. Politie en burgers waren niet in staat om de handtastelijkheden en erger bij vrouwen op het stationsplein te beŽindigen. De politie probeerde na die nacht de feiten te verdoezelen. Die handelwijze verergerde de situatie. Veel vrouwen waren betast, aangerand en sommigen zelfs verkracht en dat mocht niet bekend worden.

Regiowoensdag, 10 februari 2016

Huisartsen: doe iets tegen de afvaloven

Harlingen - Huisartsen en andere vertegenwoordigers van de medische beroepsgroep uit Harlingen en directe omgeving willen dat de politiek actie onderneemt tegen de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. Daarbij willen zij ook meer duidelijkheid over de gezondheidsrisicoís die deze afvaloven met zich mee brengt.

Regiowoensdag, 10 februari 2016

Kerk koopt huis in Wiuwert voor asielzoekers

Wiuwert - De protestantste gemeente van Britswert, Wiuwert en Easterwierrum heeft in Wiuwert een huis gekocht voor een asielzoekersgezin dat in Nederland mag blijven. De kerkenraad van de gemeente wil hiermee op een praktische manier een steentje bijdragen aan het oplossen van het vluchtelingenprobleem.

Regiowoensdag, 10 februari 2016

Friezen slikken minste antibiotica in Noorden

Leeuwarden - Het gebruik van antibiotica door inwoners van Frysl‚n ligt veel lager dan in buurprovincies Drenthe en Groningen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren naar buiten heeft gebracht. In vergelijking met heel Nederland ligt het antibioticagebruik in Frysl‚n ongeveer rond het gemiddelde.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 februari 2016

Burgumer kerk zet in op samen eten

Burgum - De Kruiskerk in Burgum wordt donderdagavond omgetoverd tot een restaurant. Na het succes van de eerste editie in november vorig jaar, houdt de Protestantse Gemeente Burgum opnieuw een Burgumer Diner. Tachtig mensen hebben zich aangemeld voor het driegangendiner.

Sportwoensdag, 10 februari 2016

Spelers hadden liever het tij mťt De Jong gekeerd

Leeuwarden - Wat voor de spelers van SC Cambuur eerst een vrije dag was, werd een trainingsdag en uiteindelijk zelfs de dag waarop hun trainer besloot om op te stappen. De reacties binnen de spelersgroep waren vooral die van verbazing en teleurstelling. Aanvoerder Sjoerd Overgoor, vice-aanvoerder Erik Bakker en routinier Martijn van der Laan over een hectische dag.

Sportwoensdag, 10 februari 2016

Geen verwijten na vertrek van De Jong

Het zelfverkozen vertrek van Henk de Jong kwam ook voor Cambuurs clubleiding als een verrassing. Als er al een schuldvraag was, kwam daar gisteren geen antwoord op. ,,Dat dit gebeurt, had je een keer kunnen verwachten."

Sportwoensdag, 10 februari 2016

Cambuur: hoe clubman De Jong toch een passant werd

Om vier uur gisternacht schrok Henk de Jong wakker. Ook met de ogen open bleek de nachtmerrie die Cambuur-seizoen 2015/2016 heet echter werkelijkheid. Toen wist de 51-jarige trainer uit Drachten genoeg: ,,Het is mooi geweest."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties