De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 10 november 2004.

Agendawoensdag, 10 november 2004

Klassiek

Klassiek & Wereldmuziek Volgende week woensdag vindt in De Harmonie te Leeuwarden een dubbelconcert plaats, uitgevoerd door jazz- en tangozangeres Quirine Viersen en bandoneonspeler Carel Kraaijenhof. Zij worden muzikaal bijgestaan door de leden van Sexteto Canyengue. Het concert begint om 20.30 uur.

Bijschriftwoensdag, 10 november 2004

Tevergeefs

‘Als de Here het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlieden daaraan’

Cultuurwoensdag, 10 november 2004

Samen geloven in mooie en vriendelijke dingen

Je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Ik behoor tot de eerste groep; mijn kinderen tot de tweede. Dus toen wij afgelopen nazomer op de Uitmarkt in Amsterdam gevolgd werden door de cast van The Sound of Music bezweek ik onmiddellijk en zette mij op een laag hekje vanwaar ik de muzikale rondgang goed kon volgen. Hoewel de kinderen mij aan mijn mouw trokken en probeerden mee te krijgen naar ,,veel interessantere dingen mam’’, bleef ik zitten en genoot van de met een gettoblaster uitgeruste zangers die de melodie voorzagen van tekst en bijbehorende pasjes.

Dossierwoensdag, 10 november 2004

Intriges, roddel en achterklap op niveau

De Nederlandse hockeyheren hadden zich ten doel gesteld om voor de derde achtereenvolgende keer olympisch goud te veroveren. Het leek Philip Kooke interessant om, mede namens zijn werkgever NOS Studio Sport, de weg daar naar toe als officieus lid van het begeleidingsteam te volgen en zijn bevindingen in boekvorm te beschrijven.

Economiewoensdag, 10 november 2004

Fryslân wil Prohef

Leeuwarden - De provincie Fryslân wil banen creëren door bedrijven te stimuleren het zogenoemde Prohef in te voeren. Prohef is een andere manier van premieheffing. Werkgevers betalen geen sociale lasten over het loon, maar een percentage van de productiewaarde. De afdracht wordt vervolgens verminderd met een heffingsaftrek per werknemer. Hierdoor gaan de loonkosten omlaag en dat leidt tot meer banen. Sinds 1996 is het mogelijk op lokaal niveau te experimenteren met Prohef.

Economiewoensdag, 10 november 2004

Locatiebeslissing

Groningen - Bedrijven laten zich bij de vestiging van het bedrijf nauwelijks leiden door milieukosten. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus H. van der Veen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het effect op de omzet komt neer op gemiddeld 1 procent, zo blijkt uit een enquęte onder 750.000 bedrijven.

Economiewoensdag, 10 november 2004

Markante Horeca

Leeuwarden - J. Dijkstra van de horecagelegenheid Leave Sawntjin uit Hijum heeft naast de titel Meest Markante Horecaondernemer van Nederland gegrepen. Gisteren werd die titel toebedeeld aan L. Petit, eigenaar van het Badhotel Rockanje en het Delta Hotel in Vlaardingen. Dijkstra was eerder dit jaar verkozen tot Meest Markante Horecaondernemer van Fryslân.

Economiewoensdag, 10 november 2004

VosLibert

Leeuwarden - Directeur J. Vos van communicatiebureau VosLibert heeft per 1 november zijn werkzaamheden bij het bedrijf beëindigd. Over de redenen van vertrek worden geen mededelingen gedaan. De naam van het bedrijf blijft ongewijzigd. Vos blijft actief in de branche. Bij het bedrijf werken na de oprichting in 1992 momenteel ruim 40 mensen.

Expowoensdag, 10 november 2004

Ameland, Amelander musea: wisselexpo ‘Amelander meesters‘, t/m 18 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 10 november 2004

Remkes, de VVD…

De VVD heeft het moeilijk. De rechtse aanhang van de liberalen vindt de afgescheiden Geert Wilders een interessant alternatief, blijkens peilingen. Van Aartsen moet proberen dat deel van zijn achterban terug te halen en daarom slaat hij stoere taal uit over al die onderwerpen waarmee Wilders scoort. Met name in de kwestie van extremistische moslims verwerft Wilders veel sympathie. Ongetwijfeld niet alleen vanwege zijn standpunten, maar ook vanwege zijn omstandigheden: omgeven door stoere binken van de beveiliging betreedt hij de Tweede Kamer. Tegen het publicitaire effect kan niemand op. Misschien Ayaan Hirsi Ali. Maar die zit om veiligheidsredenen elders. Pas als zij weer in de Kamer komt, kan de VVD van haar ‘gebruik maken’.

Regiowoensdag, 10 november 2004

‘Bad in Oosterwolde dicht’

Oosterwolde - Het overdekte zwembad De Boekhorst in Oosterwolde moet op termijn dicht. Daarvoor in de plaats zou Appelscha naast het openluchtbad Bosbad een nieuw overdekt bad moeten krijgen. Het derde zwembad in Ooststellingwerf, de Haulewelle in Haulerwijk, moet in handen komen van de inwoners. Zoniet, dan gaat ook dat dicht.

Regiowoensdag, 10 november 2004

Fietsen zonder licht kost 23 euro

Leeuwarden - Niet verkeerd om te weten: betrapt een agent een fietser zonder voorlicht of achterlicht, dan kost dat veertien euro boete. Voor én achter geen licht levert een bekeuring op van 23 euro. Geen reflectie op de trappers of aan de zijkant van de wielen: ook 23 euro boete. En een knipperlichtje mag ook niet; da’s alleen toegestaan voor voetgangers.

Regiowoensdag, 10 november 2004

Friese Poort in Drachten ontruimd na bommelding

Drachten – De locatie van ROC Friese Poort aan de Leidijk in Drachten is vanmorgen om kwart voor negen ontruimd nadat er een bommelding was geweest. De politie heeft een flink gebied rond de school afgezet. De leerlingen zijn volgens de politie naar huis gestuurd. De docenten zijn opgevangen in de naburige sporthal De Splitting. Rond tien uur is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) met enkele docenten naar binnen gegaan om de negentig lokalen te doorzoeken. Vanmorgen was nog niet bekend of er ook iets is aantroffen.

Regiowoensdag, 10 november 2004

Parkeergeld Drachten mag van raad omhoog

Drachten - Parkeren in Drachten kost binnen enkele jaren overal op straat 1,20 per uur en een euro per uur in de parkeergarages. De gemeenteraad van Smallingerland heeft daar gisteravond toestemming voor gegeven bij de behandeling van het beleidsplan. Nu kunnen automobilisten op de meeste plaatsen nog voor ongeveer de helft van dat geld een uur parkeren.

Regiowoensdag, 10 november 2004

Noodopvang asielzoekers nog lang nodig

Groningen – Gemeenten zullen nog lang geconfronteerd worden met uitgeprocedeerde asielzoekers. Zolang de vertrekvoorzieningen van minister Verdonk niet werken, blijft noodopvang nodig.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 november 2004

‘Toekomst van het orgel niet somber’

Groningen - Gaat het werkelijk zo slecht met de orgelcultuur als liefhebbers somber tegen elkaar zeggen en de media ons willen doen geloven? Dr Jan Roelof Luth van het Liturgisch Instituut in Groningen gelooft er weinig van. Op zaterdag is een symposium, waarin hij graag ,,de harde feiten op tafel’’ wil hebben.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 november 2004

‘Liever Bush dan mevrouw Clinton’

Leeuwarden – ,,Ik heb toch liever Bush, met alles wat ik van hem weet, dan mevrouw Clinton. Die kan over vier jaar gekozen worden, en dat is veel erger. Die heeft naast mevrouw Arafat gestaan, toen die beweerde dat Israël gifgas gebruikte op de Westbank. Zonder daartegen te protesteren. En die heeft gecollecteerd voor Hezbollah en Hamas. Dan maar liever Bush.”

Sportwoensdag, 10 november 2004

Een wegbereider die zijn plafond zoekt

Drachten – De Rus Sergey Nizovski (19) maakt tijdens de zaalcompetitie, die dit weekeinde begint, deel uit van de eerste selectie van korfbalvereniging Drachten. Dat Nizovski heel wat in zijn mars heeft bleek afgelopen week op het WK voor teams onder 23 jaar in het Duitse Duisburg. Met 25 treffers vond de Rus zichzelf na het toernooi terug op de derde plaats van de topscorerslijst.

Sportwoensdag, 10 november 2004

Yildirim in selectie B-team Turkije

Heerenveen – Ugur Yildirim is opgeroepen voor een oefeninterland van een B-team van Turkije. De 22-jarige aanvaller van SC Heerenveen komt volgende week woensdag in Oostenrijk in actie met een selectie van spelers uit het nationale team en Jong Turkije. Yildirim, die eerder aangaf nog geen keuze gemaakt te hebben voor het Turkse of Nederlandse nationale team te willen uitkomen, gaat wel op de invitatie in. Omdat het om een oefenduel gaat is het geen bindende wedstrijd, waardoor de rechterspits van Heerenveen, die dit seizoen overkwam van Go Ahead Eagles, nog gewoon voor Oranje kan uitkomen. Hannu Haarala is voor het eerst opgeroepen voor een oefenwedstrijd van het Finse A-team tegen Italië.

Weerwoensdag, 10 november 2004

Vrij zonnig

Het is vandaag regenachtig en bewolkt met temperaturen rond 8 ŕ 9 graden. Vanavond wordt het droog en vannacht volgen er enkele opklaringen en zakt het kwik tot rond 2 ŕ 3 graden. Morgen wordt het vrij zonnig weer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties