De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 10 november 2005.

Bijschriftdonderdag, 10 november 2005

De morgenster is opgegaan

Dat zijn woorden die er niet om liegen.

Cultuurdonderdag, 10 november 2005

Gescheiden trouwen met een megafoon

Wie het wel eens probeerde, weet het: met een Israëlisch stempel in je paspoort kom je Syrië niet in. In The Syrian Bride van de Israelische regisseur Eran Riklis weten Mona en haar Druzische familie dat in elk geval niet. Ze wonen in het dorp Majdal Shams in de buurt van Kiryat Shmona op de Golanvlakte in het noorden van Israël (of het zuiden van Syrië?). De plaatselijke politiechef, zo’n typerend onsympathieke Israëli, weet dat van dat stempel wel, en die zet Mona’s vader bij wijze van pesterij een hak door toch een stempel in Mona’s paspoort te zetten.

Cultuurdonderdag, 10 november 2005

27ste Editie van het Noordelijk Filmfestival geopend

Leeuwarden – Bij de opening van het Noordelijk Filmfestival in De Harmonie in Leeuwarden werd woensdagavond herhaalde malen een lans gebroken voor de komst van het nieuwe Fries Museum op het Zaailand. Vooral omdat het Centrum voor Film in Fryslân een nieuw filmhuis in het pand is beloofd.

Economiedonderdag, 10 november 2005

‘De structuur was helemaal weg’

Burum – Nadat de koeien begin vorig jaar waren vertrokken van het melkveebedrijf van Ane (34) en Aukje (32) Leistra in Burum drong het besef pas goed bij de boer dat ze het familiebedrijf hadden beëindigd. ,,De structuur viel weg en ik had bijna niets meer te doen. De stallen moesten schoon maar ik kwam er niet aan toe om dat allemaal schoon te maken.” De boer stelde alles uit en vier maanden nadat de laatste koeien waren vertrokken, was de stal nog niet schoon. ,,Ik ging toen in Denemarken op een boerderij werken om toch maar weer een inkomen te hebben en doel in het leven te krijgen.”

Economiedonderdag, 10 november 2005

Zuivelfabriek start met ‘weidegangzegel’

Rouveen – De zuivelcoöperatie Rouveen Kaasspecialiteiten in Rouveen introduceert binnenkort een speciaal ‘weidegangzegel’. Daarmee geeft de zuivelfabriek, die gisteren haar honderdjarig bestaan vierde, voor bepaalde kaassoorten de garantie dat de melk afkomstig is van koeien, die gedurende de zomermaanden in de wei staan. De melkveehouders krijgen daarvoor een bonus van een halve eurocent per kilo melk. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan kreeg de kaasfabriek de koninklijke status.

Economiedonderdag, 10 november 2005

Veerman: Kerk moet boeren steunen

Voorthuizen – Boeren die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden, moeten bij bedrijfsbeëindiging kunnen rekenen op steun van de kerken. Volgens minister Veerman van Landbouw kunnen kerken de boeren helpen bij het beëindigen van hun bedrijf. Veerman zei dat gisteren in Voorthuizen, waar hij een gesprek had met een groep agrariërs. De bewindsman stelde dat kerken hun agrarische gemeenteleden een realistisch beeld van hun toekomst moeten schetsen. ,,Laat zien aan boeren dat ze niet moeten doormodderen. Laat hun zien dat je beter kunt stoppen dan dat de bank de stekker eruit trekt”, zo zei Veerman. Jaarlijks stoppen zo’n vijftienhonderd boeren.

Economiedonderdag, 10 november 2005

Van der Velde wint boekwinkelprijs 2005

Leeuwarden – Boekhandel Van der Velde aan de Nieuwestad in Leeuwarden heeft de Innovatieprijs 2005 van de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) gewonnen.

Economiedonderdag, 10 november 2005

‘Buwalda dupe van vastgoedfaillissement’

Groningen – Bouwbedrijf Buwalda uit Skettens en Bank Bercoop in Oldeberkoop zijn flink benadeeld door het faillissement van een aantal vastgoedbedrijven in Groningen. Dat maakte curator R. Luinstra vandaag bekend.

Hoofdartikeldonderdag, 10 november 2005

Seksuele voorlichting…

Een nieuwe sigaret op de markt brengen is geen eenvoudige opgave tegenwoordig. Reclame voor tabaksproducten is langzamerhand verbannen. Het begon met een verbod op advertenties die roken associeerden met sport, het eindigde met een totaalverbod op welke product- of merkreclame dan ook. Fabrikanten en verkopers werden gedwongen om pregnante antireclame op hun verpakkingen af te drukken: ‘Roken is dodelijk’, of woorden van die strekking.

Regiodonderdag, 10 november 2005

Deur voor nieuwbouw op kier

Leeuwarden – De deur voor een nieuw Fries Museum staat op een kier en die krijg je niet zomaar weer dicht. Dat constateerde Statenlid Jan Kloosterman van Gemeentebelangen Friesland gisteren nadat duidelijk werd dat een meerderheid van Provinciale Staten alvast vijf miljoen euro beschikbaar stelt voor nieuwbouw op het Zaailand, om een evenhoge bijdrage uit de Kompasfondsen veilig te stellen. ,,Wie nu ‘ja’ zegt, moet van verrekt goede huize komen om straks ‘nee’ te zeggen”, vond ook Theo van de Bles van GrienLinks.

Regiodonderdag, 10 november 2005

Bezuiniging op kunst en cultuur gaat niet door

Leeuwarden – Provinciale Staten zien af van voorgenomen bezuinigingen op de Friese musea, culturele instellingen en sociaal beleid en zorg. In plaats daarvan wordt bezuinigd op kleinschalige wegenprojecten en uitvoering van bodembeleid.

Regiodonderdag, 10 november 2005

Nuon-aandeel mag beleend

Leeuwarden – Gedeputeerde Ploeg heeft de goedkeuring van een groot deel van Provinciale Staten voor het oprichten van de houdstermaatschappij Falcon. Daarmee kan de provincie vanaf 2007 alvast over de miljoenenwaarde van de Nuon-aandelen beschikken. Over de risico’s wordt later gepraat.

Regiodonderdag, 10 november 2005

Fietser is slecht af op de Schrans

Leeuwarden – Sigarenboer Peter van de Kamp heeft niets dan lof voor de vernieuwde Schrans in Leeuwarden. De winkelstraat is een ware allee geworden met brede stoepen én zelfs ruimte voor parkeren. ,,Waar kan dat nog in Leeuwarden”, zegt Van de Kamp die zijn winkel aan de Schrans heeft. Alleen fietsers klagen steen en been. In de nieuwe situatie delen zij de rijbaan met automobilisten en dat is behoorlijk wennen. Van de Kamp krijgt veel klagende fietsers in zijn tabakszaak. ,,Automobilisten zijn niet gewend de rijbaan met de fietser te delen. Vroeger was het hier een racebaan en het is nu een dertig kilometer zone. Vooral ouderen vinden het niet prettig als een grote bus of vrachtwagen hen achterop komt rijden.” Tot ongelukken heeft het nog niet geleid.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 november 2005

‘Men vindt nog steeds de weg naar kapel Pniël’

Leeuwarden-Huizum – Zo actief als vroeger is de Vereniging van Rechtzinnig Hervormden Pniël in Leeuwarden-Huizum lang niet meer, maar er is nog geen enkele sprake van dat de (voormalige) Evangelisatie wordt opgedoekt. Donderdag viert de vereniging haar honderdjarig bestaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 november 2005

Voederbak.nl over vertaalkeuzes NBV

Haarlem – De website voederbak.nl geeft sinds begin november uitleg over de vertaalkeuzes in bekende en minder bekende bijbelpassages uit De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) .

Geloof & Kerkdonderdag, 10 november 2005

‘Feel good’-geloof is een gevaar

Surhuisterveen – Wordt geloven in de 21ste eeuw moeilijker? Volgens EO-coryfee Andries Knevel ,,ja en nee’’. Er is meer openheid gekomen in de samenleving om te praten over religie, maar tegelijkertijd word je als christen ook meer uitgedaagd om na te denken wat, hoe en waarom je eigenlijk gelooft. Hij zei dat woensdagavond in Surhuisterveen.

Weerdonderdag, 10 november 2005

Af en toe regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties