De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 november 2007.

Cultuurzaterdag, 10 november 2007

‘Happy Hour’ in Leeuwarder eetcafé

,,Het hoeft geen kunstacademie te zijn’’, moedigt Julia Górniewicz aan, waarna iemand zijn hand opsteekt. De zojuist tot storyboardtekenaar omgedoopte deelnemer, Theun, gaat bij een groot vel papier staan. In Leeuwarder eetcafé ’t Helemaal, tegenover De Harmonie, hebben zich acht mensen verzameld voor de animatieworkshop van Julia Górniewicz van afgelopen donderdag. Voorzien van een zelfgemaakt naambordje en koffie of thee zitten ze allemaal rond de tafel. Er staat veel op het programma, dus wordt er aandachtig naar Górniewicz geluisterd.

Cultuurzaterdag, 10 november 2007

Niemand kan zeggen dat ’ie het niet wist

Mocht er onverhoopt nog iemand in Nederland rondlopen die nog niet (ongeveer) weet welk een humanitaire ramp zich al jaren in Darfur afspeelt, dan heeft diegene na deze week zijn onschuld verloren. De actieweek ‘Tot zo ver Darfur’ is de zoveelste schreeuw om aandacht van mensenrechten- en hulporganisaties, en de zoveelste oproep aan de wereldleiders om nu toch eindelijk eens met de vuist op tafel te slaan, een grote VN-macht met ‘robuust mandaat’ naar de West-Sudanese regio te sturen en het regime in Khartoum hard aan te pakken.

Economiezaterdag, 10 november 2007

Nederland als zuidelijkste stuk Scandinavië

Groningen - ,,In de Baltische staten zien ze Nederland als het zuidelijkste land van Scandinavië”, zegt Robert Schuddeboom ambassadeur in Letland. ,,Nederland heeft een heel goed imago: kosmopolitisch, betrouwbaar, voorspelbaar, degelijk.”

Economiezaterdag, 10 november 2007

.Zakenreizigers in Chinees journaal

Dertien noordelijke ondernemers zijn ruim een week in China om te kijken of zij zaken kunnen doen in deze opkomende economie. Het Friesch Dagblad volgt de ondernemers tijdens hun reis naar Chengdu in het zuidwesten, de havenstad Tianjin en de hoofdstad Peking.

Economiezaterdag, 10 november 2007

LED-licht bespaart energie en water in de kassen. Foto: PlantLab

Leeuwarden - De glastuinbouw. De groente-, fruit- en bloemenbranche is verbonden met glas. De productiewijze is ontstaan omdat in glazen kassen in een warme omgeving geteeld kan worden, zelfs in het kille Nederland. ,,Maar eigenlijk is de teelt in dergelijke systemen energetisch een ramp”, vertelt onderzoeker Gertjan Meeuws van het samenwerkingsverband van drie Nederlandse bedrijven PlantLab.

Hoofdartikelzaterdag, 10 november 2007

Over kerken...

De rol van kerken als baken bij maatschappelijke veranderingen wordt fletser. Die mening uitte de directeur van de NCRV, Coen Abbenhuis. De kerk heeft haar functie als kern-kerk verloren en is een berm-kerk geworden; van het centrum van de samenleving naar de marge. Die mening kwam deze week naar voren op een symposium naar aanleiding van een boek van prof. dr. Gijs Dingemans, over religie in de samenleving.

Regiozaterdag, 10 november 2007

‘We moeten bruggen leren slaan tussen de burger en de boer’

Franeker - Stedelingen leven te veel in de stad, en plattelanders zijn op hun beurt ook vooral op zichzelf gericht. Dat moet anders: bruggen slaan naar elkaar levert zonder meer een mooier Nederland en een aangenamer leven op. Dat is de boodschap die drie sprekers vandaag inbrengen bij het slot van een congres over plattelandsontwikkeling, dat sinds donderdagavond in Franeker wordt gehouden.

Regiozaterdag, 10 november 2007

Alle kans voor aquacultuur en zilte landbouw

Probeer verzilting niet langer te bestrijden, maar grijp de kansen die een zilte omgeving biedt, betoogden verschillende deskundigen donderdag in Leeuwarden. Boeren moeten het zoeken in zilte landbouw, aquacultuur, natuur en recreatie.

Regiozaterdag, 10 november 2007

Wie betaalt het wijkplan?

Leeuwarden - Door onduidelijkheid over de betalingsconstructie staat een deel van de opknapplannen voor Heechterp/Schieringen op de tocht. Plannen zijn er genoeg voor de probleemwijk die prachtwijk moet worden, maar wie gaat daarvoor betalen?

Regiozaterdag, 10 november 2007

‘Thuis hennep telen toestaan’

Drachten - Mensen met een hennepkwekerijtje op zolder, dat moet kunnen. Als het aan burgemeester Middel van Smallingerland ligt, wordt dit zo snel mogelijk toegestaan. Hij is een groot voorstander van het gedogen van de productie en de inkoop van softdrugs. Dat schrijft hij in zijn internetdagboek. Totnogtoe geldt in Nederland alleen een gedoogbeleid voor de verkoop van softdrugs.

Regiozaterdag, 10 november 2007

Zorg voor de naaste is slecht bespreekbaar in bedrijve

Dokkum - Na een lange werkdag nog aan de slag in de verpleging, met een ziek kind naar de arts of luisteren naar de verhalen van een ouder. Zo’n een op de acht werknemers in Nederland is in de vrije tijd mantelzorger. En dat is een baan op zich, volgens coördinator Francien Bekius van het Steunpunt Mantelzorg in Noordoost-Fryslân. Logisch dat een mantelzorger af en toe met de gedachten ergens anders is of zich wat vaker ziek meldt. Maar in de praktijk blijkt de combinatie van een baan met de zorg voor een naaste een stuk lastiger.

Sportzaterdag, 10 november 2007

Kommer en kwel in het kwadraat bij Cambuur

Zwolle - SC Cambuur-Leeuwarden is meer dan ooit de vorm, het vertrouwen én de weg kwijt. FC Zwolle maakte dat gisteren pijnlijk duidelijk. Het gebeurde in een stadion in opbouw, met een tegenstander in verval. Want dat is Cambuur op dit moment. De vraag is hoe het tij gekeerd moet worden. Het is kommer en kwel in het kwadraat.

Sportzaterdag, 10 november 2007

Onvermoeibare Bradley laat zich niet temmen

Heerenveen - Michael Bradley is pas twintig jaar, maar sinds dit seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde in het eerste elftal van sc Heerenveen. Samen met de één jaar jongere Geert Arend Roorda vormt hij het hart van de Friese ploeg, die na een valse start, op de rails staat. In anderhalf jaar tijd is de Amerikaan waar hij wil zijn, maar de onvermoeibare Bradley laat zich niet temmen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties