De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 10 november 2008.

Cultuurmaandag, 10 november 2008

André van Duin is vakman in schitterende show

Wat moet je als recensent nog schrijven over iemand die al meer dan veertig jaar succesvol is en elke avond volle zalen trekt, in die vier decennia miljoenen mensen heeft vermaakt op een unieke, komische manier via allerlei vermaakkanalen en die in die tijd een (jonge) schare fans aan zich heeft gebonden van heb ik jou daar? Wat moet je nu over André van Duin zeggen, een man die de lach aan zijn kont heeft hangen en elke keer weer blijk geeft van een tomeloze humorenergie en daarbij buitengewoon veel schik heeft in zijn het vak? Laat ik dan ook maar niet proberen kritisch te zijn over diens Nieuwe Revue. Daar is trouwens ook geen enkele reden voor. Deze show is een topshow waarin alles op zijn plaats valt. Het is een productie die elke seconde getuigt van absoluut meesterschap.

Cultuurmaandag, 10 november 2008

Driedaags Leeuwarder Messiaenfestival groot succes

Men kan er niet meer omheen: Leeuwarden bezit een aantal indrukwekkende kerkgebouwen met prachtige orgels en kleurrijke kunstwerken. Om die in de schijnwerpers te zetten, organiseerde de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden voor het eerst een Leeuwarder Orgelfestival. Stond toen componist Buxtehude centraal, dit jaar was dat Olivier Messiaen (1908). Het festival werd georganiseerd in samenwerking met het Groninger Prins Claus Conservatorium en de commissie die de concerten in de Koepelkerk organiseert.

Cultuurmaandag, 10 november 2008

Alle prijzen zijn belangrijk op filmfestival

Het is toch even raar, om half negen op de laatste avond van het Noordelijk Film Festival 2008. Traditioneel loopt de foyer van De Harmonie in Leeuwarden op dit tijdstip vol met mensen die in spanning afwachten welke film door de jury wordt bekroond met de Matad’or en - minstens zo belangrijk - welke het publiek het mooist vond. Dit jaar is alles anders. Nu loopt de foyer juist leeg. Mensen haasten zich de zalen in, om voor het laatst naar de film te gaan. En de prijzen? Die zijn een dag eerder al vergeven.

Hoofdartikelmaandag, 10 november 2008

Televisie, internet, seksualiteit...

De televisie is niet zo’n onschuldig medium als het lijkt. De kast neemt soms ook figuurlijk een grote plaats in: voor veel mensen is de televisie de huisvriend die dagelijks uren als achtergrondgeluid dient en nog eens vele uren dient als het venster op de wereld. Dat venster is slechts voor een deel betrouwbaar; veel televisie-uitzendingen zijn pure fictie; fantasieverhalen.

Regiomaandag, 10 november 2008

CDA wil tarief gastouders beschermen

Utrecht - Het CDA wil de vergoeding voor gastouderopvang op een ,,aanvaardbaar niveau” houden. De verlagingen van het tarief door staatssecretaris Dijksma (PvdA) gaan te ver en bedreigen vooral de structuur van kinderopvang op het platteland, besloot het partijcongres zaterdag.

Regiomaandag, 10 november 2008

Rederij Doeksen mag zich Koninklijk noemen

Terschelling - Rederij Doeksen, die onder meer de veerdienst naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland verzorgt, mag het predikaat Koninklijk voeren. De officiële naam is voortaan Koninklijke Doeksen Transport Group. De rederij kreeg de titel ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan.

Regiomaandag, 10 november 2008

De ergste rioolstank ruik je gelukkig niet

Drachten - Hoewel de bassins die de meeste stank verspreiden permanent afgesloten zijn, trekt de eerlijke geur van rioolwater af en toe penetrant op. Het deert de talrijke bezoekers van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Drachten niet, op deze friszonnige zaterdagmorgen. Net als de rwzi’s in Leeuwarden en Heerenveen is het hier open dag.

Regiomaandag, 10 november 2008

Wát? Kun je ook dammen op een clúb?! Cool!

Leeuwarden - Hoogrode koontjes van inspanning, zaterdagochtend in de kantine van Piter Jelles Aldlân in Leeuwarden. Echt stil wordt het nooit bij het schooldamkampioenschap van Leeuwarden.

Regiomaandag, 10 november 2008

Een loopende vos op een versterkt schild

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren? Het Friesch Dagblad zoekt het uit. Vandaag: Dantumadeel.

Geloof & Kerkmaandag, 10 november 2008

Gestolen bijbel terug in Damwoude

Door een tip via Meld Misdaad Anoniem heeft de Christelijke Gereformeerde Kerk in Damwoude de gestolen Statenbijbel weer terug.

Geloof & Kerkmaandag, 10 november 2008

Lintje voor organist Gerlof Eringa uit Spannum

Spannum - Gerlof Eringa uit Spannum is gisteren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding tijdens een kerkdienst van de Protestantse Gemeente Spannum-Iens. Burgemeester Liemburg van Littenseradiel spelde hem de onderscheiding op.

Geloof & Kerkmaandag, 10 november 2008

Bijbel is meer dan een papieren paus

Leeuwarden - De bijbel wordt door mensen heel gemakkelijk een heilig boek genoemd. Tegenwoordig wordt echter ook uit heel wat andere bronnen geput. Goed en niet goed, vindt dr. Bert Jan Lietaert Peerbolte. ,,Wie als christen over God wil spreken, kán niet zonder de bijbel.’’

Geloof & Kerkmaandag, 10 november 2008

Goede start Drachtster Messiaanse gemeente

Drachten - De eerste dienst van de nieuwe Messiaanse gemeente ‘Mayaan Yeshua’ in Drachten trok zaterdag ruim honderd mensen.

Geloof & Kerkmaandag, 10 november 2008

Ruim vijfhonderd mensen bij shows Herman Boon

Leeuwarden - Ruim vijfhonderd bezoekers hebben dit weekend de première-voorstellingen van cabaretier Herman Boon in muziekcentrum Schaaf in Leeuwarden bezocht. Hij deed voor het eerst zijn show Help, waar hangt het touwtje. Boon trad op op uitnodiging van het interkerkelijk werkverband Licht over Friesland (LoF).

Sportmaandag, 10 november 2008

Kalou is de twijfel voorbij

Den Haag - Hij had er moeite mee gehad, Bonaventura Kalou. Moeite met het antwoord op de repeterende vraag ‘of ’ie het nog wel zou kunnen’. Want inderdaad, zo moest hij toegeven, zou ’ie het nog wel kunnen? In Den Haag gaf de Ivoriaan gistermiddag zelf het antwoord.

Sportmaandag, 10 november 2008

Kaatsers beginnen WK met een vierde plaats

Ibarra - De Friese kaatsers zijn op het WK in Ecuador niet slecht begonnen. Het doel van bondscoach Pieter Tienstra is de finales halen in alle spelvarianten. In het Pelota de Mana, de lokale kaatsvariant die wel wat wegheeft van het Friese spel, slaagde de Oranje-delegatie daar al in. De Ecuadoriaanse variant wordt gespeeld op een baan van negen meter breed en 120 meter lang

Sportmaandag, 10 november 2008

‘Keatshert’; indringend portret van de kaatswereld

Leeuwarden - Chris Wassenaar in close-up. De koning onder kaatsers trekt zijn shirt aan, knoopt zijn broekje dicht, trekt zijn schoenen aan en snoert de veters in zijn want. HIj staat in de kleedkamer bij het kaatsveld in Minnertsga. Hij is klaar en zal de partij in zijn woonplaats winnen. Het is zijn laatste seizoen en eentje waarin camera’s hem en zijn maten volgen tot en met de PC, een hoogtijdag in het kaatsseizoen. De plek waar de kaatser met de hardste opslag ooit op gepaste wijze afscheid neemt.

Sportmaandag, 10 november 2008

Broodsporters

Sport gaat niet altijd over winnen. Sterker nog, de meeste sporters verliezen vaker dan dat ze winnen. Het is het verliezen dat het winnen zo mooi maakt.

Sportmaandag, 10 november 2008

Douwe de Vries vindt in Assen eindelijk weg terug

Assen - Winnen deed hij niet, maar Douwe de Vries werd zaterdagavond op de kunstijsbaan in Assen wel voor het eerst in zijn loopbaan als marathonschaatser leider in het klassement. Nog belangrijker was dat de Heerenvener zichzelf weer terug vond en met de vierde plaats in de tweede wedstrijd om de Essent-cup een vervelende periode af kon sluiten.

Sportmaandag, 10 november 2008

Harkemase Boys blij met punt

Harkema – Harkemase Boys wil ook na zaterdag nog niet wijken voor de eerdere hegemonie van HHC en Be Quick’28. De Hardenbergers wonnen eerder op sportpark De Bosk, maar dankzij het zwaar bevochten punt tegen de Zwollenaren, staat de ploeg van trainer Henk de Jong nog fier aan kop.

Sportmaandag, 10 november 2008

Warga heeft de smaak goed te pakken

Wergea - Warga verbaast dit seizoen vriend en vijand in de derde klasse A. Of dat nu koploper Oerterp (vorige week) of hekkensluiter ONB is, de formatie van trainer Kees Jansen is op dit moment door niets of niemand te stoppen. Na een voorzichtige seizoenstart heeft Warga de smaak goed te pakken gekregen. Dat proefde ONB gistermiddag ook in Wergea. Zonder zelf groots te spelen werd de Drachtster ploeg overtuigend van de mat gespeeld.

Sportmaandag, 10 november 2008

De opdracht is helder voor de heren van vc Sneek

Sneek - De opdracht voor de volleyballers van VC Sneek is helder. De formatie van trainercoach Ruut de Wit moet één ploeg onder zich houden. Dat moet gebeuren met beperkte middelen, waardoor het sprokkelen geblazen is. Zaterdag verzuimde Sneek in haar overlevingsstrijd een puntje, of zelfs meer, mee te pikken.

Sportmaandag, 10 november 2008

Aris moet wat vaker voor een driepunter aanleggen

Leeuwarden - Aris Friesland moet mogelijk wat avontuurlijker gaan spelen. De Leeuwarder basketballers verloren zaterdag omdat Weert er heel wat driepunters binnenschoot. Coach Pete Miller houdt niet van deze risicovolle strategie, maar moet wellicht toch mee in het Nederlandse schuttersgeweld.

Sportmaandag, 10 november 2008

Wildfire verrassend sterk in Stakeskoers Wolvega

Wolvega - Trainer Cees Kamminga heeft zijn paarden in vorm. Zoveel werd afgelopen zaterdag wel duidelijk op de drafbaan in Wolvega. Want nadat Kammiga het weekeinde ervoor in de Duitse hoofdstad Berlijn de met 60.000 euro gedoteerde Breeders Crown voor merries op zijn naam wist te schrijven, pakte hij zaterdag in Wolvega opnieuw een hoofdnummer mee. Met de outsider Wildfire sloeg hij toe in een Stakeskoers voor vier- en vijfjarigen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties