De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 december 2004.

Achtergrondvrijdag, 10 december 2004

Zorg psychiatrie schiet tekort

De zorg voor chronische psychiatrische patiënten schiet ernstig tekort, waardoor ze eerder ernstige complicaties oplopen. De sterfte onder chronische psychiatrische patiënten is twee keer zo hoog als gemiddeld. Dat zei dr Anton Loonen deze week bij de aanvaarding van het bijzonder hoogleraarschap in de farmacotherapie bij psychiatrisch patiënten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij maakt zich ernstig zorgen over de positie van de groep ‘kwetsbare patiënten’. Loonen stelt dat de farmacie een belangrijke rol kan gaan spelen bij de verbetering van de zorg. Hieronder enkele delen van zijn oratie.

Bijschriftvrijdag, 10 december 2004

Tranen van vreugde

We moesten in het vroege voorjaar het vrolijke speenkruid zoeken, het meenemen naar school, waar we het tijdens de plantkundeles gingen ontleden.

Cultuurvrijdag, 10 december 2004

Twintig jaar lang in de ban van Duende

Vorig jaar Kerst hakte Grietine Molenbuur uit Leeuwarden de knoop definitief door. Ze zou stoppen met haar dierbare geesteskind dansgroep Duende. ,,Ik koe suver net mear rinne doe’t ik dy jûns by myn broer Bertus oankaam. Ik wie sa kapot, sa leech. Ik wie hielendal op. It koe net mear.’’ En nu bleef ze bij haar besluit. Vanavond en morgenavond staat dansgroep Duende voor het laatst op de planken van De Harmonie met de voorstelling Omzien .

Economievrijdag, 10 december 2004

Het Landbouwblad naar landelijke schaal

Drachten – Door de fusie van de gewestelijke landbouworganisaties tot LTO Noord per 1 januari verdwijnt één van de oudste landbouwkranten van Nederland. ,, Het Landbouwblad gaat met ingang van die datum op in een landelijke krant die wel de uitstraling houdt van Het Landbouwblad”, meldt huidig hoofdredacteur Wiebe Dijkstra trots. Om de lokale binding met de lezer te behouden wordt er gewerkt met aparte edities en wisselpagina’s.

Hoofdartikelvrijdag, 10 december 2004

Paniek in de politiek

Onlangs had de televisierubriek Buitenhof als gast de hoogleraar Ian Buruma (1951), zoon van een Friese vader en een Britse moeder. Hij is onder meer bekend geworden door zijn boek Het Westen in de ogen van zijn vijanden , een onderwerp dat direct raakt aan de toestand waarin ons land na de moord van 2 november terecht is gekomen. Aan het eind van het interview werd aan Buruma gevraagd een korte karakteristiek te geven van de toestand waarin hij ons land had aangetroffen. Zijn antwoord luidde: ,,Paniek’’.

Regiovrijdag, 10 december 2004

Verkeer over sluipweg uit vrees voor gevaar

Leeuwarden – Veel automobilisten in Fryslân mijden de doorgaande wegen waar hard gereden wordt en veel ingehaald wordt, omdat ze zich daar niet veilig voelen. In plaats daarvan nemen ze liever een sluiproute over rustige, landelijke binnenwegen. Echt veilig is die ‘oplossing’ niet.

Regiovrijdag, 10 december 2004

Film over Eisinga vooral leerzaam

Franeker – Vijf jaar geleden lanceerde filmmaker Anton Stoelwinder voor het eerst het idee: hij zou nog wel eens een film willen maken over Eise Eisinga, de bouwer van het Planetarium in Franeker. Maar ja, er was geen geld en ook geen tijd. Eerst moest het Planetarium zelfstandig worden. Vorig jaar begon het balletje weer te rollen. Ditmaal ging het wel door, en gisteravond beleefde Eise Eisinga, het fenomeen van Franeker z’n première. Plaats van handeling: de Koornbeurs, op een steenworp afstand van het huis waar Eisinga meer dan 220 jaar geleden het oudste nog werkende planetarium ter wereld bouwde. De première werd bijgewoond door zo’n vierhonderd bezoekers.

Regiovrijdag, 10 december 2004

‘Geen rijkssteun voor kassen in Berlikum’

Berlikum – De Raad voor het Landelijk Gebied vindt dat het Rijk geen geld meer moet steken in de ontwikkeling van de glastuinbouw in de omgeving van Berlikum en Emmen. Dat bevestigt projectleider P. Levelink van het advies glastuinbouw. De Raad komt in januari officieel met het advies naar buiten.

Regiovrijdag, 10 december 2004

Nationaal Park Alde Feanen mag er komen

Earnewâld – Natuurgebied de Alde Feanen krijgt definitief de status Nationaal Park. Aan het eind van een spannende vergadering is gisteravond het daarvoor benodigde startdocument vastgesteld door het Overlegorgaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 december 2004

Geen cameratoezicht op bezoek kerk en moskee

Leeuwarden – Het is niet toegestaan om in het kader van de handhaving van de openbare orde beveiligingscamera’s te richten op de ingang van kerken of moskeeën. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bepaald.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 december 2004

‘De armoede zit ver weg’

Diaconieën in Fryslân doen op plaatselijk niveau veel om mensen met een minimuminkomen te helpen. In het Friesch Dagblad een serie voorbeelden ter inspiratie. Deel 4.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 december 2004

Wachten opent een mens voor God

In de Adventstijd vormen hopen en verwachten belangrijke geloofsthema’s. Wat hopen en verwachten we eigenlijk? Ds Stephan de Jong gaat in een tweeluik in op verlangen en verwachten in de Adventstijd. Deel 2: verwachten.

Sportvrijdag, 10 december 2004

Zwemster Inge Dekker verbetert nationaal record uit 1987

Wenen – Zwemster Inge Dekker uit Heerenveen heeft gisteren tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in Wenen een Nederlands record gezwommen op de 200 meter vlinderslag. De Friezin verbeterde in 2.11,27 minuten het zeventien jaar oude record van Conny van Benthem. Die kwam in 1987 tot een tijd van 2.11,74. Ondanks het nationaal record plaatste Dekker zich met de tijd niet voor de finale. Daarvoor was ze vijfhonderdste van een seconde te langzaam.

Sportvrijdag, 10 december 2004

Boutiette wint in zesdaagse met dank aan Van der Veen

Assen - Bertjan van der Veen liet donderdag op de kunstijsbaan in Assen tactisch een sterk staaltje marathonschaatsen zien in de derde etappe van The Greenery Six. Met dank aan de Jouster behield ploeggenoot Miel Rozendaal het spruitjespak als leider in de marathonzesdaagse en maakte KC Boutiette het succes voor het team van Time Out Sport compleet door de wedstrijd te winnen. De Amerikaan versloeg op de streep Jan Maarten Heideman (Oldebroek) en Cédric Michaud uit Frankrijk.

Sportvrijdag, 10 december 2004

Bakkati wil weer toeterend door de straat

Heerenveen – Als de noordelijke derby tussen SC Heerenveen en FC Groningen voor één speler speciaal is dan geldt dat zeker voor Said Bakkati. De 22-jarige verdediger van de Friese club is geboren en getogen in de Groningse hoofdstad, maar kwam in de naburige provincie als voetballer tot volledige wasdom. Vrijdag start Bakkati voor de zesde keer dit seizoen als basisspeler op de positie van rechterverdediger.

Sportvrijdag, 10 december 2004

Meespelen Huntelaar en Vandenbussche onzeker

Heerenveen – Het meespelen van topscorer Klaas Jan Huntelaar en doelman Brian Vandenbussche in de derby tegen FC Groningen was gisteren na de laatste training nog hoogst onzeker. Huntelaar wordt geplaagd door liesklachten, terwijl de Belgische sluitpost de training staakte met een pijnlijke knie. Het zware programma van de laatste weken lijkt zijn tol te eisen en met het oog op het UEFA Cup-duel tegen SK Beveren van woensdag wenst trainer Gertjan Verbeek geen enkel risico te nemen.

Weervrijdag, 10 december 2004

Mist

Vanmiddag en vanavond is er veel bewolking, kans op mist en kans op gladheid. Morgen is er eerst veel bewolking met mistkansen en soms wat motregen. Overdag 5 tot 7 graden met een matige west- tot zuidwestenwind. Zondag winters.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties