De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 maart 2007.

Cultuurzaterdag, 10 maart 2007

Urker Mannen Ensemble houdt Elfstedentocht

Leeuwarden - Het Urker Mannen Ensemble onder leiding van Pieter Jan Leusink houdt komende zomer een elfstedentocht. Het koor treedt van 22 augustus tot en met 1 september op in alle elf steden in de provincie Fryslân. Tijdens de concerten in kerken worden volksliederen, klassieke composities en chansons ten gehore gebracht. Ook zingt het ensemble het Friese volkslied.

Cultuurzaterdag, 10 maart 2007

Friese dichters dragen poëzie voor in Parijs

Leeuwarden - De Friese dichters Tsjebbe Hettinga, Albertina Soepboer en Tsead Bruinja zijn volgende week te gast bij het Institut Néerlandais in Parijs. Het drietal draagt voor uit eigen werk op Frisia Cantat (Fryslân zingt), een literaire en muzikale avond dat geheel in het teken staat van de Friese taal. De gedichten die de Friezen voordragen zullen ook in het Frans worden voorgelezen.

Cultuurzaterdag, 10 maart 2007

Reis door het brein van Friese kunstenaars

Normaal komen ze het atelier van een kunstenaar niet uit. Schetsen dienen als studie- en oefenmateriaal voor het uiteindelijke kunstwerk en worden niet en plein public getoond. Zonde, vindt het Leeuwarder kunstinitiatief VHDG. Een schets is de kiem van het kunstwerk en ontstaat spontaan, waardoor het veel zegt over de kunstenaar zelf. In de expositieruimte van VHDG is vanaf vandaag de tentoonstelling Fryslân Sketst te zien, met schetsen van 55 Friese beeldend kunstenaars. ,,Het is een ontdekkingstocht door het brein van de kunstenaar”, zegt Kie Ellens van VHDG.

Economiezaterdag, 10 maart 2007

‘De maatschappij is tegenwoordig gehandicapt’

Sinds de overheid de WAO-uitkering heeft afgeschaft voor mensen die minder dan 35 procent zijn afgekeurd, heeft deze groep het niet makkelijk. Werkgevers staan niet te trappelen om deze gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkzoekenden aan te nemen. Toch blijkt het in de praktijk goed mogelijk om een plek voor deze mensen te vinden. En dan blijken werkgevers ook te kunnen profiteren van gemotiveerde medewerkers. Het Friesch Dagblad portretteerde in de afgelopen weken bedrijven die gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst namen. Dit artikel is de laatste in de serie.

Economiezaterdag, 10 maart 2007

‘Personeel horeca moeilijk te vinden’

Dokkum/Franeker - De horeca in Fryslân moet steeds meer moeite doen om voldoende personeel te vinden. ,,Er is nog geen sprake van een tekort”, vertelt vestigingsmanager G. Lijzenga van het CWI in Dokkum. ,,Maar bedrijven moeten wel meer moeite doen om voldoende mensen te vinden.”

Hoofdartikelzaterdag, 10 maart 2007

De rekenmeester...

Voortdurend verschijnen berichten over groei en over afkalving van het aantal kerkleden. Dergelijke berichten dienen zorgvuldig te worden gelezen. Want bij oppervlakkig lezen en interpreteren kunnen gemakkelijk conclusies worden getrokken die niet terecht zijn. Wie bij ‘kerkleden’ tegelijk denkt aan gelovigen, maakt een lees- en denkfout. Immers, niet alle gelovigen zijn kerklid. Anders gezegd: als het aantal kerkleden daalt, daalt niet automatisch het aantal gelovigen.

Regiozaterdag, 10 maart 2007

Niet elke lijstduwer even succesvol

Leeuwarden - Met 6044 voorkeurstemmen neemt Rendert Algra plaats in de Statenfractie van het CDA. Daarmee is de Jubbegaster, die met zijn bekendheid als voormalig Tweede Kamerlid stemmen moest trekken, verreweg de meest succesvolle lijstduwer. Lijstduwers van andere partijen haalden bij lange na de persoonlijke kiesdrempel van 1536 stemmen niet.

Regiozaterdag, 10 maart 2007

Kindertheologie voor in de klas

Leeuwarden - Kinderen kunnen veel dieper nadenken over godsdienstige vraagstukken dan de meeste volwassenen aannemen. Eigenlijk zijn het kleine lekentheologen, zei godsdienstpedagoog dr. Henk Kuindersma gisteren tijdens een studiemiddag in Leeuwarden voor onderwijzers in het openbaar onderwijs, georganiseerd door het Centrum voor Levensbeschouwing.

Regiozaterdag, 10 maart 2007

Grote brand in winkel op Zaailand

Leeuwarden – Een uitslaande brand heeft gisteren het pand van Blom Damesmode aan het Zaailand in Leeuwarden in de as gelegd. De brand begon rond half zes ’s middags in de bovenverdieping van het pand. Er vielen geen gewonden.

Regiozaterdag, 10 maart 2007

Robbie Williams in Drachtster Thalenpark

Waar Sneek zich profileert als waterstad en Leeuwarden zich als werkstad, wil Smallingerland de cultuurstad (want Drachten als dorp gaat er nog steeds niet in bij burgemeester Middel) van Fryslân worden. De gemeente praat er al jaren over. Er moeten maar eens spijkers met koppen worden geslagen, vindt Middel, en ook de bevolking mag haar stem laten horen. Dat kan via de website www.datdrachtenwiljemeemaken.nl.

Sportzaterdag, 10 maart 2007

Jeugdcomplex van Cambuur zit even zonder stroom

Leeuwarden - De Hertgang, het nieuwe jeugdcomplex van Cambuur Leeuwarden aan De Greuns, zit sinds deze week zonder elektriciteit. De reden hiervan zou te maken met BV Sport en het wel of niet tijdig hebben betaald van de rekeningen, waardoor de club haar nieuwe complex afgesloten zag worden van de voorzieningen.

Sportzaterdag, 10 maart 2007

Cambuur kan uit maar niet duels winnen

Den Bosch – Wat is dat toch met Cambuur Leeuwarden? De heren spelen de ene week, tegen FC Haarlem, als een krant, om een week later het naar een prijs snakkende FC Dordrecht af te drogen. Gisteravond vormde stadion De Vliert het kille decor voor andermaal een zeperd van de Leeuwarders tegen FC Den Bosch.

Weerzaterdag, 10 maart 2007

Voorjaar

Vandaag is het vrij zonnig en droog met temperaturen die komen te liggen rond 10 ŕ 11 graden. De wind is matig tot krachtig aan zee uit het westen tot noordwesten. Morgen liggen de temperaturen tussen 11 en 14 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties