De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 10 maart 2008.

Cultuurmaandag, 10 maart 2008

Jonge talenten op eerste pianoconcours

Je hebt een mooie vleugel aangeschaft in de kerk, waarvan tijdens de eredienst regelmatig gebruik wordt gemaakt. Maar alleen het gebruik op zondag is toch wel wat weinig. Enkele mensen in Damwoude vonden de oplossing: ze organiseerden een pianoconcours. Zo werd de vleugel van De Ontmoeting in Damwoude afgelopen zaterdag intensief gebruikt door 29 beginnende tot vergevorderde pianisten, die meededen aan het eerste concours.

Cultuurmaandag, 10 maart 2008

Vereniging Stęd Sleat Nederlands Kampioen fanfare

Arnhem - Muziekvereniging Stęd Sleat is zaterdag Nederlands kampioen geworden in de vierde divisie fanfare in het Musis Sacrum in Arnhem. Stęd Sleat voerde onder andere het inspeelwerk Aurelia van S.S. Wesley uit, in een arrangement van Lieuwe de Jong. Het korps behaalde in totaal 83,92 punten.

Cultuurmaandag, 10 maart 2008

Mina Choi wint Max Reger Orgelconcours

Leeuwarden - De Amerikaanse Mina Choi (1979) heeft zaterdag het Internationaal Max Reger Orgelconcours gewonnen. Aan het concours, dat plaatsvond in de Koepelkerk in Leeuwarden, deden vier organisten mee.

Cultuurmaandag, 10 maart 2008

Schierstins krijgt collectie De Vries

Leeuwarden - Het Theun de Vriesgenootschap krijgt een omvangrijke collectie boeken en artikelen van schrijver Theun de Vries (1907-2005) geschonken. Het gaat om een particuliere verzameling bestaande uit 100 á 120 titels van Leo van der Ster uit Rijssen. Hij is al zo’n 57 jaar een fervent verzamelaar van boeken van de Friese schrijver. Toen Van der Ster vorig jaar, het honderdste geboortejaar van de schrijver, de Theun de Vrieskeamer in De Schierstins in Veenwouden bezocht, besloot hij zijn complete verzameling te schenken aan het Theun de Vriesgenootschap.

Hoofdartikelmaandag, 10 maart 2008

Burgers die klikken...

De Staat der Nederlanden is er ruim acht miljoen euro rijker op geworden. Beter gezegd: De Staat is voor ruim acht miljoen euro minder bestolen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft namelijk vorig jaar voor ruim acht miljoen euro aan sociale fraude ontdekt. Dat bedrag is aanzienlijk hoger - een half miljoen - dan het jaar daarvoor. Ziedaar het klinkende resultaat op basis van klikkende burgers.

Regiomaandag, 10 maart 2008

Inhaalwedstrijd bij SKS

Woudsend - Afgelaste skűtsjesylwedstrijden bij de Sintrale Kommisje Skűtsjesilen (SKS) worden voortaan ingehaald. Woudsend en Lemmer werden zaterdag op de jaarvergadering aangewezen als wedstrijdplaatsen waar de inhaalraces plaatsvinden. Langweer verloor de strijd om de inhaalwedstrijd, omdat het water van de Wielen te ondiep is.

Regiomaandag, 10 maart 2008

Acht promotiefeestjes op het bondsconcours

Drachten - De kelder van de Friese fanfare en brassband is zo goed als leeg. Alle drie muziekverenigingen die zaterdag in de vijfde divisie uitkwamen op het bondsconcours van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) speelden zo goed dat ze het recht kregen te promoveren naar een hogere afdeling. In totaal vierden acht verenigingen een promotiefeest in De Lawei in Drachten. Eén vereniging kreeg zelfs nog het predikaat lof van de jury: Gerkesklooster-Stroobos.

Regiomaandag, 10 maart 2008

Rooie Veren gaat confrontatie aan

Heerenveen - De PvdA vernieuwingsbeweging Rooie Veren - met sterke wortels in Fryslân - botst met de partijleiding. Friese moties die tijdens het partijcongres van de sociaal-democraten zijn ingediend, worden onvoldoende uitgevoerd door de partijtop. Gedeputeerde Andriesen - een van de trekkers van Rooie Veren - raadde de partijtop tijdens een bijeenkomst gisteren in Heerenveen aan ‘goed te luisteren’. ,,Als de motie voor de structuur van de partij niet goed wordt uitgevoerd, dan wordt de toonzetting heel anders.’’

Regiomaandag, 10 maart 2008

Weer minder inbraken in ‘Drachten’

Drachten - Het aantal woninginbraken in de gemeente Smallingerland is in 2007 opnieuw afgenomen. Er werd 137 keer ingebroken in woningen. Ook het aantal autoinbraken en diefstal van fietsen en motorvoertuigen daalde. De overlast van jeugd is wel toegenomen, net als het aantal geweldsincidenten op straat.

Regiomaandag, 10 maart 2008

Monument voor de vrouwen die achterbleven

Moddergat - Aan de voet van de dijk staat een standbeeld, omwikkeld met zwart doek dat stevig is vastgemaakt aan het beeld. Het waait hard. Een eindje verderop lopen de hele middag mensen - alleen, twee aan twee of in kleine groepjes - de dijk op, naar het monument voor de omgekomen vissers van Paesens-Moddergat. Lang blijven de meesten niet bovenop de dijk staan, daarvoor is het te koud.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2008

Organist Andries Riemersma geëerd

Burum - Organist Andries Riemersma (74) is zondag in de gereformeerde kerk te Burum gehuldigd voor het feit dat hij al zestig jaar het kerkorgel bespeelt. Hij kreeg door ouderling Evelien Meindertsma de diamanten onderscheiding opgespeld van het Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2008

Samen de schouders eronder

Lollum - De 24-uurs Muziekmarathon en het succesverhaal van de aanpak van het jeugdwerk in Lollum-Waaksens is allang niet meer alleen ‘iets van de jeugd’. Het werkt door in de kerk, op school en in de levens van jongeren zelf. ,,Laatst belde een collega-docent. Hij zei: ‘die jongen is cómpleet veranderd’”, vertelt Dan van Aken.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2008

24 uur muziek in kerk Lollum voor de naaste in Tadzjikistan

Lollum - I love rock ’n roll. So put another dime in the jukebox, baby. I love rock ’n roll. So come and take your time an dance with me! Uit de speakers in de gereformeerde kerk van Lollum klinkt de hit uit de jaren tachtig van Joan Jett and the Blackhearts. Even later neemt ds. Liuwe Westra plaats achter de clavecimbel om samen met Baukje Westra (fluit) en Arjen Versloot (viool) een stuk te spelen uit de Pastorale van de zeventiende-eeuwse componist Archangelo Corelli (1653-1713).

Sportmaandag, 10 maart 2008

Botsing van culturen bij het EK muurkaatsen

Franeker – Titels levert de tweede editie van de Europese kampioenschappen muurkaatsen in sporthal De Trije in Franeker alleen op voor het Nederlandse (lees: Friese) jeugdteam onder dertien jaar (Pieter van der Schoot en Franke Jongboom). Naast Nederland hebben ook België, Frankrijk, Spanje en Italië, landen die aangesloten zijn bij het comité International de Jeu de Ball, delegaties naar Fryslân gestuurd. Een primeur voor het internationale muurkaatsen.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Sneek nog niet rijp genoeg

Sneek - Ingecalculeerd was de nederlaag tegen VC Weert dan wel niet, maar na afloop was er berusting bij de volleybalsters van Sneek. De Limburgse koploper was zaterdag in alle facetten een maatje te groot voor het team van trainer Derk de Saegher. Alle speelsters moesten top zijn om Weert in de problemen te brengen. Dat was niet het geval.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Franeker/Wânswert flikt het in de barrage

Wânswert - Het zag er zaterdag even slecht uit voor de dammers van Wânswert/Franeker. Als een armworstelaar wiens hand bijna tegen de tafel gedrukt wordt, zo dicht waren de Friezen bij het mislopen van de promotie naar de ereklasse. Toch weet Excelsior uit Den Bosch/Rosmalen in dorpshuis Eldorado in Wânswert niet door te drukken en via een sneldambarrage kan het Friese tiental toch nog de champagnekurken laten knallen. Na Damclub Leeuwarden, Huizum, De Oldehove en Rinsumageest is Franeker/Wânswert de vijfde Friese club die in de nationale top gaat meedraaien.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Snert, regen en overal bikkels in Kootstertille

Kootstertille - De speaker toont zich een groot optimist, want hoewel het weer er beslist niet beter op wordt ziet de man met de microfoon een zonnetje dat op doorbreken staat. De werkelijkheid is anders op de zevende editie van de Wadro Survivalrun, gisteren in Kootstertille.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Op zoek naar liefde en passie voor het paard

Drachten - Laurens van Lieren is zelf een van de talentvolste dressuurruiters van Nederland, maar geniet er zichtbaar van als hij ook anderen hogerop kan helpen in zijn sport. Mooi meegenomen lijkt het dan dat de vaak jonge amazones deze 27-jarige dressuurruiter in alles wat hij doet bewonderen, maar veel belangrijker lijkt het dat anderen met respect zijn verrichtingen volgen.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Heerenveen klampt aan

Heerenveen – Sc Heerenveen zette zaterdagavond in het eigen Abe Lenstrastadion de succesformatie van NAC Breda, de nummer drie van de eredivisie, even op zijn plaats. De formatie van trainer Gertjan Verbeek trakteerde de Brabanders op de eerste nederlaag van 2008. Maar wat belangrijker was, met de zege doorbraken de Friezen de negatieve reeks van vier wedstrijden zonder overwinning en klampten daardoor weer aan bij de top.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Het seizoen begint nu pas echt voor de Flyers

Heerenveen - De spelers van Flyers waren gewaarschuwd. Op de deur van de kleedkamer in Thialf hing een briefje in het Engels: HIJS wil try everything to win en get back into the finals. De Heerenveense ijshockeyers bleken er klaar voor en zetten Den Haag in de vijfde wedstrijd van de halve finale in de play-offs simpel aan de kant. In de finale om het landskampioenschap wacht nu Tilburg Trappers. ,,Het seizoen begint voor ons nu pas”, aldus coach Andjelic, die afscheid wil nemen met een titel.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Amateurvoetbal gaat volledig op de schop

Leeuwarden – Eind februari presenteerde de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) haar eindrapport Optimalisering voetbalpiramide amateurvoetbal. De rapportage behelst niet alleen de invoering van de veelbesproken topklasse, die rechtstreeks onder het betaald voetbal zal gaan functioneren, maar heeft ook verregaande gevolgen voor de klassen daaronder. Als het aan de KNVB ligt gaat het gehele amateurvoetbal met ingang van het seizoen 2009-2010 op de schop.

Sportmaandag, 10 maart 2008

Harkemase Boys terug waar ’t hoort: de hoofdklasse

Hoogeveen - ,,Op ’e skouders, mannen”, sprak iemand zaterdagmiddag op het veld van HZVV. En nog geen twee tellen later had Henk de Jong, trainer van Harkemase Boys, het beste uitzicht van iedereen. Hij zag feestvierende supporters, blije bestuurders en uitgelaten spelers. Spelers die luttele minuten eerder door een zege in Hooge

Sportmaandag, 10 maart 2008

Alsof er niets aan de hand is

Nu dit weer. Denk je een keer over iets anders te kunnen schrijven. Waren we net met z’n allen in een gelukzalige slaap verzonken, in de wetenschap dat het allemaal vanzelf goed zou komen. Topper PSV-Ajax, die zou beslissen of de competitie alsnog spannend zou worden? Who cares! Na dit seizoen zou Ajax hoe dan ook minstens een decennium heersen, dus wat maakte deze competitie nou helemaal nog uit?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties