De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van maandag, 10 juni 2013.

Cultuurmaandag, 10 juni 2013

Titelprolongaties op Euro Brass Drachten

Drachten | De twaalfde editie van Euro Brass in Drachten heeft dezelfde winnaars opgeleverd als vorig jaar. In alle drie de groepen wisten de titelverdedigers hun eerste plaats te prolongeren. Het festival vond vrijdag en zaterdag plaats in schouwburg De Lawei.

Hoofdartikelmaandag, 10 juni 2013

‘Verbond’ industrie en milieubeweging

De consument heeft meer macht dan veel mensen denken. De afgelopen jaren zijn veel voorbeelden te vinden van consumentenacties die hebben geleid tot veranderingen. Die voorbeelden zijn vooral te vinden op het gebied van het milieu. Dat de plofkip in ongenade is geraakt en dat vleesvarkens meer ruimte krijgen, is vooral het resultaat van hardnekkige acties van een aanvankelijk kleine groep fanatiekelingen. Door gebruik te maken van dezelfde ‘trucs’ als de industrie in propaganda/reclame bereikt deze kleine groep op den duur meer mensen. Hoe meer massa een opvatting krijgt, hoe meer tegen-macht. Uiteindelijk kiest de markt ervoor de maatschappelijke tegenwind te omzeilen door mee te gaan met de wens van steeds meer mensen. Organisaties die hebben gepleit voor veranderingen worden niet zelden gebruikt om het nieuwe gedrag van de markt te gebruiken als reclame. Zo pronkt Albert Heijn met de resultaten van overleg met de Dierenbescherming over een meer diervriendelijke manier van het produceren van varkensvlees.

Regiomaandag, 10 juni 2013

Meertaligheid is de norm in de Friese zorg

Leeuwarden | Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in Fryslân kunnen net zo gemakkelijk hun moedertaal gebruiken met zorgpersoneel als ze dat doen in andere situaties in het dagelijks leven. Dat geldt voor het Fries, maar ook voor streektalen als het Stellingwerfs en het Bildts. Dat is een van de uitkomsten van het rapport Hokker taal prate jo?, op basis van een enquête die door 206 Friese mbo-studenten in de zorg is uitgevoerd.

Regiomaandag, 10 juni 2013

In Sneek is cultuur echt nog booming business

Sneek | ,,U wilt graag in de grote zaal kijken?”, vraagt vrijwilligster Jannet de Lange in de foyer van Theater Sneek. ,,Het is natuurlijk ook wel vreemd: een open dag van Cultureel Kwartier, en dan een gesloten deur”, geeft ze toe. Eventjes later komt ze aanlopen met directeur Ben Knapen van het succesvolle nieuwe theater. Voor het Friesch Dagblad maken we een uitzondering, gebaart hij joviaal. Zeven andere bezoekers grijpen ook hun kans. ,,Kom maar mee.”

Regiomaandag, 10 juni 2013

Brandweer beperkt schade van truckbrand

Heerenveen | De schade door een grote brand op industrieterrein De Kavels in Heerenveen is gisterochtend beperkt gebleven tot vijf met levensmiddelen gevulde vrachtwagens van Broersma Transport, een aantal containers en de opslag van geperste petflessen van de Lidl.

Geloof & Kerkmaandag, 10 juni 2013

Homogeweld blijvend in het oog houden

Leeuwarden | De Raad van Kerken in Nederland zou niet alleen de anti-geweldverklaring tegen homoseksuelen moeten ondertekenen, maar ook moeten monitoren in hoeverre de kerken de consequenties nakomen die daaruit zouden moeten volgen. Dat geluid klonk zaterdagmiddag in de Waalse kerk in Leeuwarden tijdens de Roze Lezing.

Geloof & Kerkmaandag, 10 juni 2013

Bonifatiusdag: Anselm Grün geeft college over horen met het hart

Echt horen als mens is luisteren met je hart naar wat God te zeggen heeft en dat omzetten in daden. Die boodschap gaf Anselm Grün gisteren in Dokkum mee aan zo’n achthonderd toehoorders.

Sportmaandag, 10 juni 2013

Tweede worden is voor Sweering al niet genoeg meer

Drogeham | Amper een week na zijn knappe tweede plaats in de Omloop van het Ronostrand, verraste Harry Sweering zaterdag in de Ronde van de Kerspelen opnieuw. In de finale van de zevende wedstrijd van de noordelijke clubcompetitie moest de 23-jarige Sneker alleen Bram Verweij voor laten gaan. Voor de renner uit Haren was het de tweede opeenvolgende keer dat hij de klassieker rond Drogeham op zijn naam schreef.

Sportmaandag, 10 juni 2013

Iedema maakt verschil bij lopen in de Feanster 40

Surhuisterveen | Menno Iedema heeft zaterdag de veertiende editie van de triatlon Feanster 40 in Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De Drachtster kwam na een kilometer zwemmen, dertig kilometer fietsen en negen kilometer te voet als eerste over de meet in een tijd van 1.33,34. Hiermee onttroonde Iedema vijfvoudig winnaar Jacob Veenstra uit Groningen, die op 43 seconden achterstand tweede werd. De derde plaats was voor Ralf de Jong uit Drachten (1.37,54).

Sportmaandag, 10 juni 2013

De Waterpoort doet ook op veld stapje terug

Kampen | De korfballers van De Waterpoort zijn zaterdag ook in de veldcompetitie gedegradeerd naar de tweede klasse. De Snekers trokken in het beslissingsduel met Regio’72 uit Vaassen aan het kortste eind (15-16).

Sportmaandag, 10 juni 2013

Anema maakt met Reinder flinke stap op concours Sneek

Ysbrechtum | Het concours hippique Sneek is bij Ysbrechtum met vijf dagen dressuur, springen en mennen in 24 jaar uitgegroeid tot een topconcours in Fryslân. De langste startlijsten waren er afgelopen weekeinde in de dressuurrubrieken voor zowel paarden als pony’s. Ieke Baukje Anema liet daar zien dat zij er met haar Wifo’s Reinder aan toe is om de stap te maken naar de nationale subtop van de dressuur en stiekem droomt ze al van meer met deze zelfgefokte Fries.

Sportmaandag, 10 juni 2013

Merrie Caitlin Scott geeft hengsten het nakijken

Wolvega | Dankzij een supersnelle slotronde won Caitlin Scott zaterdagavond op de drafbaan Victoria Park in Wolvega de halve finale van het Criterium der Vierjarigen. De merrie liet Conan Boko, Caen Oldeson en Cowboy Fanatic achter zich en dat was opmerkelijk. Dit drietal, allemaal hengsten, werden op voorhand hoger ingeschat dan de winnares.

Sportmaandag, 10 juni 2013

Wie in Joure op de motor stapt, weet van de gevaren

Joure | Industrieterrein De Woudfennen in Joure was dit weekeinde omgetoverd tot een raceparcours voor de Friese Supermoto-races. De jubilerende motorclub Flying Boetoe, dat haar 40-jarig bestaan vierde, verwelkomde 120 voornamelijk Nederlandse wedstrijdrijders, die in verschillende klassen in actie kwamen op een grotendeels verhard en gedeeltelijk onverhard circuit.

Sportmaandag, 10 juni 2013

Onvoorspelbare wind plaagt fierljeppers

Winsum | De felicitaties nam hij nog net in ontvangst, maar veel meer woorden wilde Bart Helmholt niet vuilmaken aan zijn dagzege van zaterdag in Winsum. De ljepper uit Burgum reikte in zijn eerste sprong al tot 19,46, maar een opmaat naar meer bleef mede door de onvoorspelbare wind uit. Dat zijn collega-topklassers niet eens de grens van negentien meter wisten te doorbreken, zei genoeg over de bescheiden en andermaal koude fierljepavond.

Sportmaandag, 10 juni 2013

Paratafeltennis wil vooruitgang boeken in Fryslân

Leeuwarden | Sporthal Kalverdijkje vormde zaterdag het decor voor het Nederlands kampioenschap tafeltennis voor sporters met een lichamelijke beperking. Het was voor de tweede maal dat het NK naar Leeuwarden kwam, na een eerdere editie in 2004. In totaal streden 74 paratafeltennissers in zes verschillende klassen om de titel. De organisatie was in handen van tafeltennisvereniging DOV, met Jan Kootstra als voorman. Die had voor de deelnemers die van ver moesten komen zelfs een hotel in Grou geregeld. ,,Anders zijn ze kapot als ze hier om negen uur ’s ochtends arriveren. En we willen natuurlijk graag dat ze allemaal hiernaartoe komen.’’

Sportmaandag, 10 juni 2013

Robin van Persie is onbetwist de nummer één van de ‘grote vier’

Kort voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010 in Zuid-Afrika, deed Robin van Persie een bijzondere uitspraak. Hij voerde de term ‘de grote vier’ in, doelende op het viertal spel Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en hijzelf. Nu drie jaar verder is de vraag: wie is de grootste van deze vier?

Sportmaandag, 10 juni 2013

De Brand

In een verloren uurtje mag ik graag een blik werpen in het boek Bretaalwei De Brand (1992), de biografie over de legendarische kaatser Johannes Brandsma. De Brand intrigeert me, hij was de kaatser die ik had willen zijn maar nooit zou worden. Atletisch, charmant, zelfbewust en succesvol.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties