De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 10 juli 2003.

Bijschriftdonderdag, 10 juli 2003

Goed en kwaad

De geschiedenis is soms net een treurspel, een tragedie. Er is een voortdurende strijd tussen goed en kwaad.

Cultuurdonderdag, 10 juli 2003

David en Goliath op het orgel

Het orgel in de Nederlands Hervormde Kerk te Langweer werd in 1784 door Lambertus van Dam te Leeuwarden gebouwd en is in 1967 gerestaureerd. De klank van het orgel geeft een goed beeld hoe het orgel zo’n tweehonderd jaar geleden geklonken moet hebben.

Dossierdonderdag, 10 juli 2003

Fotoserie ‘Vroeger’

Het Friesch Dagblad bestaat 100 jaar. In de serie ‘Vroeger’ worden foto’s getoond die in de afgelopen honderd jaar in de krant hebben gestaan. Reageren op de foto’s mag. Schrijf (Postbus 412, 8912 AE Leeuwarden), stuur een e-mail (regio@frieschdagblad.nl) of bel tussen 11.00 en 14.00 uur de redactie: 058 2987 633.

Dossierdonderdag, 10 juli 2003

De nieuwe DAF 600 in Fryslân

Het is 4 mei 1959. De eerste exemplaren van de DAF-600, de nieuwe Nederlandse Personenauto, is in Fryslân gearriveerd. Een ware happening!

Economiedonderdag, 10 juli 2003

Dezelfde smaak in een andere vorm

Harlingen – Al 35 jaar maakt Astra Faam spekjes. De smaak is ruwweg dezelfde gebleven (vanille), de vorm is veranderd. Niet langer worden alleen spekjes in ruitvorm verkocht, maar ook als kabel- of feestspekje. Tot 1999 heette de spekjesfabriek Frisia suikerwerken. Na overname werd de naam veranderd in Astra Faam. Op de zakken met spekjes staat nog gewoon ‘Frisia’.

Hoofdartikeldonderdag, 10 juli 2003

Bush in Afrika…

President Bush is bezig aan een onverwachte Afrika-tournee. Onverwacht omdat de president van de Verenigde Staten zich in het verleden weinig gelegen heeft laten liggen aan het zwarte continent. In de voorstelling van zaken van de blanke conservatieve machthebbers is Afrika niets en zal het ook nooit wat worden. In hun denken leek het continent te zijn opgegeven als geopolitieke factor. Bush zei het letterlijk voor zijn benoeming tot president: Afrika past niet in ons strategisch belang.

Regiodonderdag, 10 juli 2003

‘Meer invloed van corporaties op huurprijs’

Leeuwarden/Amsterdam - Woningcorporaties moeten meer vrijheid krijgen bij het bepalen van de prijs van huurwoningen. Het huidige puntensysteem dat daarvoor bestaat is te rigide en houdt geen rekening met regionale verschillen.

Regiodonderdag, 10 juli 2003

Hartpijn maakt werken lastig

Lemmer - De glimlach van Aruna is niet van haar gezicht te krijgen als ze haar verhaal doet. De lach blijkt al snel slechts de buitenkant te zijn. ,,Van binnen gaat het niet goed’’, zegt de 49-jarige vrouw uit Lemmer.

Regiodonderdag, 10 juli 2003

Docent bouwt energiezuinige woning

Leeuwarden - Hij wilde altijd al energiezuinig wonen. Maar ook ruim en licht. David Goldsborough kreeg het ,,benauwd’’ van traditionele nieuwbouw. Hij kocht één van de kavels voor modelwoningen op een toplocatie in Zuiderburen. Voorwaarde was wel dat hij zijn huis straks openstelt voor publiek. In december moet zijn energiezuinige modelwoning klaar zijn. Goldsborough, in het dagelijks leven docent milieukunde, kan nauwelijks wachten.

Regiodonderdag, 10 juli 2003

Groot verschil huizenprijzen

Leeuwarden – De huizenprijzen in Fryslân zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in de meeste gemeenten gedaald, ten opzichte van het eerste kwartaal. Alleen in het noordwesten van de provincie stegen de prijzen. Daardoor zijn de prijzen over heel Fryslân gezien gemiddeld gelijk gebleven. In het Westerkwartier is de huizenprijs gestegen.

Regiodonderdag, 10 juli 2003

‘Veilige én mooie Achmeatoren lastig’

Leeuwarden – Een veilige én ook nog een mooie Achmeatoren lijkt een bijna onmogelijke opgave. Woensdag werd bekend dat verzekeraar Achmea voor de toren de strengste veiligheidsvoorzieningen van Nederland wil treffen.

Regiodonderdag, 10 juli 2003

Regels vakantiewerk massaal overtreden

Leeuwarden – Zo’n 20 procent van de bedrijven in Noord-Nederland voldoet niet aan de eisen voor vakantiewerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 juli 2003

‘Waarde gereformeerde belijden laten zien’

Apeldoorn - De Gereformeerde Bond doet van zich spreken. Afgelopen voorjaar verscheen een lijvig theologisch boekwerk, Belijden met hoofd en hart , en onlangs ging een reeks praktische bezinningsboekjes van start onder de serienaam Gereformeerd belijden , bedoeld voor het grondvlak van de kerk. ,,We hebben met deze initiatieven het welzijn van de kerk op het oog en willen met deze serie vooral investeren in gemeenteleden’’, zegt Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 juli 2003

Districtscongres van Jehovah’s in Thialf

Heerenveen – Naar schatting zevenduizend Jehovah’s Getuigen komen dit weekeinde bijeen in Thialf in Heerenveen voor hun jaarlijkse districtcongres. Het gekozen thema voor dit jaar is ‘Geef God heerlijkheid’.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 juli 2003

Henny Huisman volgt Catherine op bij EO

Leeuwarden – Henny Huisman volgt Catherine Keyl op als gastpresentator bij de Evangelische Omroep. De presentator verwierf grote bekendheid met programma’s als de Soundmixshow en de Surprise-show.

Sportdonderdag, 10 juli 2003

Pieter Weening heeft zin in het grote werk

Leeuwarden - De kans dat erin de Tour de France binnen enkele jaren weer eens een Friese renner meedoet is iets groter geworden. Pieter Weening tekent bij de Rabobank-formatie een tweejarig contract, zo bracht de ploeg woensdag naar buiten. En die Tour, ja, dat is toch wel een droom van de talentvolle renner.

Weerdonderdag, 10 juli 2003

Buien

Vanmiddag warm zomerweer met temperaturen rond 24 graden. Vannacht ongeveer 14 graden. Morgen is het bewolkter en er komen buien. Het kwik komt te liggen rond 22 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties