De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 10 juli 2008.

Hoofdartikeldonderdag, 10 juli 2008

Een reflecterende senaat...

Terwijl de Tweede Kamer vorige week al met reces ging, werkte de Eerste Kamer nog een weekje door. En net als bij de laatste week in het parlement kwamen er bij de senaat nog een paar belangrijke politieke kwesties ter sprake. Het Verdrag van Lissabon werd, ondanks het Ierse nee, geratificeerd en het Scheldeverdrag werd tot vreugde van Vlaanderen vanwege het belang voor de haven van Antwerpen aangenomen. Maar het opmerkelijkste wapenfeit was wel het wegstemmen van de nieuwe Aanbestedingswet.

Regiodonderdag, 10 juli 2008

Van Hall moet staat 4,5 miljoen betalen

Leeuwarden - De stichting Van Hall Larenstein moet het rijk in totaal ruim 4,5 miljoen euro terugbetalen. De agrarische hogescholen uit Leeuwarden, Velp en Wageningen die samen de stichting vormen, hebben in de jaren 1999 tot en met 2004 een te hoog aantal studenten opgegeven bij het rijk. De bijdragen die ze voor deze ‘spookstudenten’ hebben ontvangen, moeten ze nu weer inleveren, zo heeft de Raad van State besloten. De hoogste bestuursrechtbank van het land bevestigt hiermee een eerdere uitspraak van de rechtbank van Arnhem.

Regiodonderdag, 10 juli 2008

Even ertussenuit zonder te zitten en te denken

Langweer - ,,Die man heeft misschien wel een miljoen euro”, zegt Sajmiri, wijzend naar een duur jacht in de passantenhaven van Langweer. ,,En wij hebben helemaal niks. Toch vieren we vakantie op dezelfde plek. Dat kan allemaal, mooi toch.” De Albanese asielzoeker is een van de veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) uit asielzoekerscentrum Drachten die deze week op zeilkamp zijn in Langweer.

Regiodonderdag, 10 juli 2008

Voortaan veilig bieden op huis

Leeuwarden - Na de zomer begint makelaardij Meeůs in Fryslân met het verkopen van huizen via een nieuwe vorm van veilen. ‘Bieden en wonen’ combineert de snelheid van veilen met de betrouwbaarheid van een normale verkoop. Het systeem werkt via internet en een notaris houdt toezicht. De Vereniging Eigen Huis is positief, maar vraagt zich af of het zal aanslaan.

Regiodonderdag, 10 juli 2008

Voor Sc Franeker is het nu genoeg

Franeker - Het dinsdag opgestapte bestuur van Sportclub Franeker was er moe van om ,,alleen maar te moeten knokken” met de gemeente Franekeradeel, om de zo hard nodige kunstgrasvelden aangelegd te krijgen. Met voetbal kon de club zich nog nauwelijks bezighouden. ,,Het leverde teveel stress op”, zegt voorzitter Richard Wester. ,,Je moet een keer zeggen: ‘nou is het genoeg’”.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 juli 2008

Saamhorigheid in de wijk door sportproject

Heerenveen - Het grasveldje aan de Engelenvaart in Heerenveen is deze week omgetoverd tot een gezellig sportveld. Gospelmuziek klinkt uit twee boxen, tieners maken salto’s op een trampoline, anderen doen mee aan een voetbalwedstrijd of spelen een partijtje volleybal. ,,We zetten een stap de wijk in’’, zegt Bart Geertsema, van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Heerenveen.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 juli 2008

Zending in katholieke vallei

Ańora - Op een paar procent na noemt iedere Spanjaard zich katholiek. Toch wordt er ook in Spanje zending bedreven. Bijvoorbeeld door een klein groepje protestanten in een vallei in het zuiden van het land. ,,Het beeld van Spanje als een christelijk land is verkeerd.’’ Deel twee van een serie interviews over kerk en geloof in katholiek Europa.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 juli 2008

Jehova’s Getuigen houden congres over de geest

Heerenveen - Geleid door Gods geest. Dat is dit jaar het thema van het regionale congres van de Jehova’s Getuigen in het Tialf-stadion in Heerenveen. ,,We verwachten ongeveer vijfduizend bezoekers uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland, evenals de afgelopen jaren”, vertelt Herman Maijer, medeorganisator van het congres. Hij schat dat er vanuit Fryslân zo’n 1200 getuigen naar het congres toe komen.

Sportdonderdag, 10 juli 2008

Vrieling grootverdiener op CH Surhuisterveen

Surhuisterveen - De organisatie van het concours hippique in Surhuisterveen kon zich gisteren geen mooier deelnemersveld wensen. In de klassen Z en ZZ kwamen met Marc Houtzager en Jur Vrieling twee internationale toppers in actie. Houtzager bereidde zichzelf op deze manier ‘rustig’ voor op deelname aan de Olympische Spelen. Nederlands kampioen Vrieling bedankte eerder voor Peking omdat de springruiter uit het Groningse Holwierde zijn toppaard VDL Edminton nog te jong vindt voor een dergelijke zwarte krachtproef.

Sportdonderdag, 10 juli 2008

Schiermonnikoog teleurgesteld in KNHS

Schiermonnikoog Het veertigste concours hippique op Schiermonnikoog viel gisteren tegelijk met de wedstrijden in Surhuisterveen en dat zat de organisatie op het eiland niet lekker. Volgens Berna Meijer van de organiserende commissie op Schiermonnikoog ligt de schuld bij de KNHS.

Sportdonderdag, 10 juli 2008

Heerenveen aast op Noors talent

Fredrikstad Sportclub Heerenveen heeft zijn zinnen gezet op Tarik Elyounoussi van de Noorse club Fredrikstad. De 20-jarige Elyounoussi, die op jonge leeftijd van Marokko naar Noorwegen verhuisde en in het bezit is van een Noors paspoort, werd in 2006 en 2007 in Noorwegen tot talent van het jaar gekozen. Op 28 mei maakte hij zijn debuut in het Noorse A-elftal. In het duel met Uruguay scoorde de aanvaller meteen zijn eerste treffer.

Sportdonderdag, 10 juli 2008

Sulejmani krijgt rugnummer tien

Amsterdam Miralem Sulejmani heeft gisteren een vijfjarig contract getekend bij Ajax. De 19-jarige aanvaller komt over van sc Heerenveen. Vorige week bereikten de Amsterdammers al een akkoord met de Friezen over de transfersom van ruim 16 miljoen euro. ,,Ik wil de landstitel winnen met Ajax”, zei de ambitieuze Sulejmani na de ondertekening.

Sportdonderdag, 10 juli 2008

Sprik stelt rentree uit

Witmarsum Herman Sprik komt in het komende Bolswarder kaatsweekeinde nog niet in actie. De 22-jarige voorinse kampt nog teveel met de naweeën van de enkelblessure die hij op 22 juni in Berlikum opliep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties