De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 juli 2015.

Economievrijdag, 10 juli 2015

Economie: Fosfaatproductie groeide, het rijk keek toe

Leeuwarden - In de afgelopen jaren is de landelijke overheid nalatig geweest door niet op tijd het dreigende fosfaatoverschot aan te pakken. Die kritiek uit de landbouwbelangengroep Dutch Dairymen Board (DDB) voorafgaand aan een rondetafelgesprek met landbouw- en maatschappelijke organisaties, dat vanavond plaatsvindt. Naar verwachting produceren melkveehouders na het einde van de melkquotering per 1 april van dit jaar meer fosfaat dan de EU-norm toelaat. Vorige week kwam staatssecretaris Sharon Dijksma met een regeling om de productie te beperken.

Hoofdartikelvrijdag, 10 juli 2015

HOOFDARTIKEL De snelle veekoper

Op de valreep voor de vakantie heeft staatssecretaris Sharon Dijks-ma zich de woede op de hals gehaald van veel melkveehouders. En dat is geen verrassing. Natuurlijk waren maatregelen nodig om de snel groeiende fosfaatproductie in de melkveehouderij terug te dringen. Nederland mag veel meer mest uitrijden dan de Europese norm toestaat, maar deze toegestane normoverschrijding (derogatie) is aan een limiet gebonden: de nationale fosfaatproductie - inclusief varkens- en pluimvee - moet onder de 172,9 miljoen kilo fosfaat blijven. Die grenzen zijn bijna bereikt, maar de melkveehouderij heeft zijn portie (maximaal 84,9 miljoen) zelfs al overschreden.

Regiovrijdag, 10 juli 2015

Regio4: Gemeente Kollumerland gaat actief graven ruimen

Kollum - De gemeente Kollumerland c.a. gaat actief graven ruimen. Dat staat in het Beleidsplan begraafplaatsen Kollumerland c.a. 2015-2025.

Regiovrijdag, 10 juli 2015

Regio3: Krimpfriezen verhuizen vaak binnen provincie

Leeuwarden - Voor onderzoekers is het lastig vast te stellen wat er precies gebeurt bij de verhuizingen van en naar een krimpregio. De aantallen zijn het probleem niet, want ieder jaar houden gemeenten keurig bij hoeveel inwoners ze hebben. Het Centraal Bureau voor de Statistiek weet bovendien te vertellen hoeveel mensen er tussen twee specifieke gemeenten zijn verhuisd in de afgelopen jaren. Maar om vast te stellen wat elk type verhuizer precies doet, daarvoor ontbreken nu nog de cijfers. Terwijl een goed inzicht in juist die gegevens kan helpen om als krimpregio de juiste keuzes te maken.

Regiovrijdag, 10 juli 2015

Regio2: Wachten op subsidie voor bredere sluis

Kornwerderzand - De subsidieaanvraag van 57 miljoen euro bij de Europese Unie voor een bredere passage in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand is vooralsnog niet goedgekeurd. De provincie Fryslân verwacht begin volgende week te horen wat de redenen hiervoor zijn. ,,Op basis daarvan kijken we wat de vervolgstappen zijn. We schieten sowieso in de vertraging, maar om hoeveel tijd het gaat is nu nog niet te zeggen'', aldus provinciewoordvoerder Harco Zwaan.

Regiovrijdag, 10 juli 2015

Regio1: Toelating 'veilig' gif moet herzien worden

Door Wybe Fraanje -

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juli 2015

KERK1

Het gebeurt met enige regelmaat dat ik met jonge mensen praat die niet precies weten wat ze willen worden. Mijn eigen kinderen hebben nu die leeftijd. Ze willen met mensen werken, dat in elk geval. En het moet afwisselend werk zijn, en je moet er niet elke ochtend en middag een uur voor in de file hoeven staan. Liefst een beetje flexibele werktijden en ook nog graag iets doen wat er toe doet. Iets waarmee je werkelijk verschil maakt in de wereld. Word predikant!, denk ik dan wel eens. Soms zeg ik het hardop en dan zie ik meestal meteen een afwijzend gezicht; nee, dat is zoiets saais. Bovendien moet je dan wel erg vast in God geloven en een begrafenisdienst leiden - nee, dat lijkt ze niets.

Sportvrijdag, 10 juli 2015

SPORT2. Blessure Triemstra valt mee: onwillige spier

Sint Jacobiparochie - De blessure waarmee Taeke Triemstra in de finale van hoofdklassewedstrijd in Harlingen uitviel, blijkt mee te vallen. Gevreesd werd dat de kaatser uit Sint Jacobiparochie weer een schouderkwetsuur zou hebben. Uit onderzoek door fysiotherapeut Tamminga in Naarden bleek gisteren dat het om een onwillige spier gaat. Triemstra ontbreekt zaterdag vermoedelijk wel in Ee en zondag in Bolsward. Dan is Jacob Wassenaar waarschijnlijk zijn vervanger.

Sportvrijdag, 10 juli 2015

SPORT1. Van den Boomen gaat voor kans na vertrek De Roon

Nu kapitein Marten de Roon het schip verlaat, ligt er een erfenis te wachten bij sc Heerenveen. Waar de koers van trainer Dwight Lodeweges genoegzaam bekend is, gaf hij gisteren in Langezwaag na het oefenduel met Motherwell (0-0) ook een voorproefje van de invulling van zijn middenveld. Aanwinst Branco van den Boomen krijgt wellicht eerder een kans dan gedacht.

Sportvrijdag, 10 juli 2015

SPORT3. De koffer van Frans Maassen: ontspannen door eigen plaats in mooie film

Acht keer maakte Frans Maassen de Tour de France mee als coureur. Hij won de rode tussensprinttrui en boekte één etappe-overwinning. In 2004 ging hij namens Rabobank voor de eerste keer als ploegleider naar de Ronde van Frankrijk. Het leven van een renner verschilt nogal van dat van een teammanager, weet Maassen. Dat blijkt wel uit de bagage die de LottoNL-Jumbo-begeleider mee heeft naar Frankrijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties