De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van woensdag, 10 augustus 2005.

Agendawoensdag, 10 augustus 2005

Klassiek

Opera Stichting Intermezzo organiseert op haar terrein te Nijetrijne, gelegen aan het riviertje De Scheene in het natuurgebied De Rottige Meente nabij Wolvega, een aantal bijzondere middagen en avonden. Door operagezelschap Nijetrijne wordt in de open lucht de opera Le Donne Vendicate opgevoerd van Nicola Piccini (1763), begeleid door een instrumenteel barokensemble onder leiding van dirigent Benoit Debrock. Thema van deze kameropera is de eeuwige strijd der seksen, de onweerstaanbare aantrekkingskracht van foute mannen en de zoete wraak van vrouwen op macho’s. De première vindt volgende week donderdag plaats om 18.15 uur. Vanaf 17.00 uur kunt u onder leiding van een boswachter een wandeling of boottocht maken. Na afloop wordt een zomerse maaltijd geserveerd.

Bijschriftwoensdag, 10 augustus 2005

Eén broodje paling graag!

Ongetwijfeld zullen gisteren mensen met twijfels het Bijschrift hebben gelezen.

Expowoensdag, 10 augustus 2005

Aldeboarn, Museum Aldheidskamer: expo Meint van der Velde ‘Klein door de jaren heen’, t/m eind aug.

Hoofdartikelwoensdag, 10 augustus 2005

Iran wil een atoombom…

Iran wil een atoombom, zegt Washington. Europa denkt dat ook, maar spreekt zich er minder nadrukkelijk over uit. Samen proberen de Verenigde Staten en de Europese Unie het bewind in Teheran van het voornemen af te helpen een nucleair wapen te ontwikkelen. Daarbij hanteren ze allebei een andere aanpak. De regering-Bush probeert met harde taal, zoals het dreigen met sancties van de Verenigde Naties, de mullahs in Iran op andere gedachten te brengen. Europa probeert eerst met diplomatieke druk en het beloven van handelsvoordelen, hetzelfde te bereiken. Beide sporen zijn op niets uitgelopen. Maandag startte Iran het nucleaire programma weer op. Dat gebeurde nadat Iran het Europese aanbod afwees om de technologische, economische en politieke samenwerking met Iran te intensiveren als dat land zou afzien van uraniumverrijking. De EU had zelfs aangeboden het land te steunen als belangrijke route voor de doorvoer van olie van Centraal-Azië naar Europa. Het heeft niet mogen baten.

Regiowoensdag, 10 augustus 2005

Geld voor kinderen in noodopvang

Witmarsum – Kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale vreemdelingen hebben recht op meer uitkeringen en voorzieningen. Dit kan een gevolg zijn van de uitspraak van een rechter gisteren dat het Verdrag voor de rechten van het kind voorrang heeft boven de Koppelingswet, waarin staat dat illegalen geen recht hebben op geld en voorzieningen.

Regiowoensdag, 10 augustus 2005

Bolsward één dag het domein van filatelist

Bolsward – Drie kwartier voor het postagentschap in Bolsward de deuren opende, stonden de eersten al in de rij: postzegelverzamelaars uit het hele land die het velletje uit de serie ‘Mooi Nederland’ wilden bemachtigen. Het velletje met vijf zegels van 0,39 cent – dat gisteren is uitgekomen - is alleen verkrijgbaar in Bolsward.

Regiowoensdag, 10 augustus 2005

Straatlantaarns stuk in deel van Fryslân

Sneek – De straatverlichting in de omgeving van Sneek en Workum en in een stuk van Noordoost-Fryslân is gisteravond pas rond elf uur ’s avonds aangegaan vanwege een storing bij elektriciteitsbedrijf Nuon. Onder meer in Veenwouden, Rinsumageest en Veenwouden bleven de lantaarns uit toen de schemering inviel. ,,Vanuit onze centrale gaat elke avond een signaaltje naar een verdeelstation, een zogenoemd relais”, zegt een woordvoerster van Nuon. ,,Dat relais reageerde gisteravond niet op het signaal. Hoe dat komt, zoeken we nog uit.” Nadat de storing was ontdekt heeft Nuon een tweede startsignaal verstuurd. Daar reageerde het relais wel op, waarna de lantaars aangingen.

Regiowoensdag, 10 augustus 2005

Smallebrugge, ooit kleinste dorp van Fryslân

Fryslân kent veel buurtschappen, streken die vaak herkenbaar zijn aan een wit aanduidingsbord. Een zomerse serie over gemeenschappen zonder kerk, school of kroeg.

Regiowoensdag, 10 augustus 2005

Lemsters nemen revanche

Elahuizen - Ale Zwerver van Lemmer heeft gisteren op de Fluessen sportief revanche genomen. Een dag eerder gaf hij een zekere eerste plaats weg door onverhoeds op een boei te zeilen. Bij Elahuizen pakte hij zelfverzekerd zijn tweede zege van dit seizoen. Zwerver nam bovendien de leiding in het klassement over van Heerenveen. Met nog drie wedstrijden te gaan, is de spanning aan de top van het klassement ongemeen spannend. De verschillen tussen de nummers een tot en met vier is miniem.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 augustus 2005

Agentschap Telecom wijst kerken op verbod op piraterij

Leeuwarden - Het Agentschap Telecom heeft kerken gewaarschuwd dat zij zich niet schuldig mogen maken aan piraterij via de ether.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 augustus 2005

Tentoonstelling over Tanzaniaanse school in Pingjum

Pingjum – In het doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum is vanaf vrijdag een expositie over een meisjesschool in Kagara (Tanzania) te zien.

Sportwoensdag, 10 augustus 2005

‘Als de wind gaat afnemen wordt het feest’

Kolmeersland – De vierde dag van de zeventigste Sneekweek was er weer één om van te genieten. Het startschip bleef dit keer verschoond van elektronische problemen, waardoor alle klassen met een noordwesten wind van ruim vier beaufort, precies volgens schema konden worden weggeschoten.

Sportwoensdag, 10 augustus 2005

Derde dag: ongekende dag voor Sneekweek

Kolmeersland – Na de valse start van zaterdag en de slijtageslag van een dag later beleefde de zeventigste Sneekweek maandag een ongekende dag. Met een heerlijk lopende noordwesten wind, kracht vier tot vijf beaufort, zonder schiftingen, liep alles op rolletjes. Alle klassen hadden keurig volgens schema weggeschoten kunnen worden, maar toch liep het startschema een vertraging op. ,,Dat was onze schuld’’, zei Gerlof van der Werf, voorzitter van het organisatiecomité. ,,Het bord op het startschip dat de klassennummers aangeeft haperde. Dat kostte ons tien minuten.”

Weerwoensdag, 10 augustus 2005

Koel


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties