De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 10 september 2003.

Agendawoensdag, 10 september 2003

Klassiek

NNO Barok- en operaspecialist Michael Hofstetter dirigeert volgende week donderdag het eerste concert van het Noord Nederlands Orkest in De Lawei te Drachten. Op het programma staan werken van de Italiaanse componisten Rossini en Verdi voor koor, orkest en solisten. Het concert begint om 20.00 uur.

Bijschriftwoensdag, 10 september 2003

Samenspannen

Heeft u ook zo’n vervelende smaak in de mond als u het woord ‘samenspannen’ hoort?

Cultuurwoensdag, 10 september 2003

Het Fries Popnet wil de pop uit het slop halen

De Friese popliefhebber komt tegenwoordig weinig meer aan zijn trekken. Het popklimaat lijkt uitgebloeid te zijn en veel muzikanten zoeken hun heil in nabijgelegen oorden, zoals Groningen. Hoog tijd voor verandering dus.

Economiewoensdag, 10 september 2003

‘V&D uit gevarenzone met massaontslag’

Amsterdam Detailhandelsconcern Vendex KBB schrapt 1815 van de 8500 volledige banen bij dochteronderneming Vroom & Dreesmann, die door aanhoudende verliezen dreigt om te vallen. Hierbij gaat het om 2300 werknemers. Minimaal twaalf kleinere warenhuizen gaan dicht, waarvan er zeven mogelijk een nieuw leven krijgen als Hemawinkel.

Economiewoensdag, 10 september 2003

Sluiting V&D’s leidt tot geschokte reacties in Fryslân

Heerenveen/Sneek - De sluiting van de V&D-vestigingen in Heerenveen en Sneek heeft tot geschokte reacties geleid bij de betrokken gemeentes en de winkeliersverenigingen. Heerenveen gaat met 50 werknemers per 1 februari 2004 definitief dicht. De vestiging in Sneek met 60 personeelsleden vervalt per 1 augustus 2004 en wordt mogelijk omgebouwd naar de Hema-formule.

Expowoensdag, 10 september 2003

Aldeboarn, Aldheidskeamer Uldrik Bottema: wisselexpositie van Reny Jonker-Watzema uit Lelystad: alles over de koe en een tentoonstelling van boerderijen in en rond Aldeboarn, t/m 30 sept.

Hoofdartikelwoensdag, 10 september 2003

De beste man/vrouw…

De politieke kleur van een burgemeester lijkt nauwelijks meer een rol te spelen bij de keuze van de kandidaat. De functie van eerste burger binnen een gemeente verschiet steeds makkelijker van kleur. Sinds de nieuwe benoemingsprocedure inging op 1 januari 2002 zijn in Fryslân zeven burgemeesterswisselingen geweest. In vijf gevallen verschoot de burgemeester van kleur. Dat is bijzonder: decennialang was het ondenkbaar dat een ‘christelijke gemeente’ een ‘rode burgemeester’ kreeg.

Regiowoensdag, 10 september 2003

‘Torteltuin’ gaat mogelijk dicht

Oosterwolde - ,,Het is een hele leuke plek om te spelen”, zegt de tienjarige Jorte Hofstra uit Oosterwolde. ,,Er zijn omgevallen bomen waar we in klimmen en er is een leuk grasveldje in het midden.” Jorte heeft het over de ‘Torteltuin’ aan de Quadoelenweg in haar woonplaats, vernoemd naar de tuin in het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt Pluk van de Petteflet .

Regiowoensdag, 10 september 2003

Leeuwarden is veel te duur

Leeuwarden – De lastendruk voor het bedrijfsleven in Leeuwarden is zo hoog dat deze het imago van de stad negatief beďnvloedt. Ook maakt Leeuwarden te veel plannen die ze niet allemaal uitvoert. Die klachten werden gisteravond geuit tijdens een bijeenkomst over de ‘zelfevaluatie van de bestuurskwaliteit’ in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 10 september 2003

‘Iedereen brengt een opvoersetje aan’

Leeuwarden – De bromfietshandel maakt zich op grote schaal schuldig aan het opvoeren van brommers en scooters. Veiligheidsorganisatie 3VO ergert zich hier aan en wil dat politie en de branche-organisatie maatregels neemt.

Regiowoensdag, 10 september 2003

Seip debuteert in winnend Jong Oranje

Praag – Marcel Seip kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut in Jong Oranje.

Regiowoensdag, 10 september 2003

Leo Pruis: ‘Ze vielen mooi voor mijn voeten’

Stavoren – Leo Pruis was zaterdag met vier treffers de grote man bij QVC, dat de competitie begon met een 4-3 zege tegen Ens. Daarmee was hij de meest productieve schutter in het openingsweekeinde van het amateurvoetbal. De 26-jarige aanvaller van de naar de derde klasse gedegradeerde Stavorense club was blij met zijn productie, maar meer nog met de drie punten. ,,Ze vielen mooi voor mijn voeten.’’

Regiowoensdag, 10 september 2003

‘Thialf wordt verkocht aan Friese partijen’

Heerenveen – Thialf wordt verkocht aan Friese partijen. Dit zegt de Aldtjerkster ondernemer A. Zeilstra. Hij is nu nog eigenaar van het juridisch deel van de aandelen van het stadion. Eerder deze week meldde hij dat de aandelen van Thialf verkocht zouden worden aan Duitse beleggers. Daar ziet hij nu vanaf. ,,Ik heb inzicht gekregen in bepaalde zaken en ik ben overtuigd geraakt dat het stadion beter af is wanneer het in Friese handen blijft. Dat was oorspronkelijk ook mijn doel toen ik de aandelen zelf kocht.”

Geloof & Kerkwoensdag, 10 september 2003

Directeur Zending over Grenzen vertrekt

Leeuwarden – Directeur Hans van den Hoek van stichting Zending over Grenzen (ZoG) heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft de christelijke fondsenwerver uit Almere dinsdagmorgen bekendgemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 september 2003

Geestelijke begeleider maakt innerlijk vrij

In kerkelijk Nederland wordt steeds meer het belang in gezien van geestelijke begeleiding. Ook, of juist, voor predikanten is het belangrijk dat ze weten hoe ze iemand moeten begeleiden op geestelijk vlak. Maar wat houdt geestelijke begeleiding eigenlijk in vraagt Frits Mertens zich af.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 september 2003

‘Bezwaarden NHK op verkeerde been gezet’

Huizen – Plaatselijke Hervormde Gemeenten kunnen helemaal niet met behoud van bezit weigeren mee te gaan met de nieuwe Protestantse Kerk in Nederland. Dat zegt dr ir Jan van der Graaf, voormalig algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 september 2003

‘Buurtwinkel’ om de hoek

Haren – Een dienstencentrum dat net zo laagdrempelig is voor mensen als ,,de buurtwinkel om de hoek’’. Dat moet het nieuwe Regionaal Dienstencentrum Groningen/Drenthe zijn, vindt hoofd RDC ds F. Tjeerdsma. Vrijdag is de officiële opening van het kantoor in Haren.

Sportwoensdag, 10 september 2003

Districtsbekertoernooi nog achter op schema

Leeuwarden – In de eerste ronde van het Noordelijk districtsbekertoernooi werden gisteravond een aantal inhaalduels afgewerkt. Vanwege de droogte van de velden werden eind augustus nogal wat wedstrijden afgelast. Maar ook na gisteravond ligt de KNVB nog achter op schema en is het leed nog altijd niet geleden.

Sportwoensdag, 10 september 2003

Wim Stroetinga maakt weer naam en faam

Oldeberkoop – De wereldkampioenschappen wielrennen op de baan in Moskou verliepen twee weken gelden niet helemaal zoals Wim Stroetinga had verwacht. Afgelopen weekeinde nam de achttienjarige junior uit Oldeberkoop wraak op hetzelfde velodrome. Daar vond en kreeg Stroetinga de bevestiging dat hij op deze discipline nog altijd met de besten mee kan. Met een Europese titel op de puntenkoers en zilver bij de ploegachtervolging maakte Wim Stroetinga weer naam en faam.

Weerwoensdag, 10 september 2003

Regen

Vandaag is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. Er waait een zwakke tot matige westelijke wind en het wordt 17 graden. Morgen valt er nog een bui maar zijn er ook flinke zonnige perioden bij 19 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties