De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 september 2010.

Cultuurvrijdag, 10 september 2010

Gerhart Drijvers dirigent Fries Symfonie Orkest

Leeuwarden - Gerhart Drijvers is de nieuwe dirigent van het Fries Symfonie Orkest (FSO). Hij volgt Peter Liebregt op, die het orkest meer dan tien jaar heeft geleid. Liebregt overleed eerder dit jaar. Margriet Agricola, voorzitter van het orkest, maakte de aanstelling gisteren bekend. Drijvers (1963, Groningen) is hoornist en studeerde aan het conservatorium in Den Haag. In 2004 haalde hij cum laude het diploma Orkestdirectie, en vorig jaar volgde zijn master in Duitsland.

Cultuurvrijdag, 10 september 2010

‘Mooi Mislukt’ volgend jaar weer te zien

Leeuwarden - De minimusical Mooi Mislukt waarin Jan-Dirk van Ravesteijn als bouwmeester Jacob van Aken een ode brengt aan de Oldehove in Leeuwarden, is volgend jaar opnieuw te zien op de eerste verdieping van de scheve toren. Dat zal zijn na de geplande restauratie van de toren, zo meldde Van Ravesteijn gisteren. De theatermaker zit als bouwmeester Van Aken volgende week ook op de Leeuwarder Uitmarkt. Hij maakt dan afdrukken van het zestiende eeuwse grootzegel van Leeuwarden. Mooi Mislukt ging deze zomer in premičre.

Economievrijdag, 10 september 2010

Minister steekt meer geld in betere elektrische auto

Amsterdam - Om de ontwikkeling van elektrische auto’s in Nederland verder te stimuleren, stelt demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken 3,5 miljoen euro extra beschikbaar. Dit bedrag komt bovenop de 15 miljoen euro die de minister eerder hiervoor vrijmaakte. Van der Hoeven daagt de industrie uit om te komen met nieuwe verbeteringen aan de elektrische auto.

Economievrijdag, 10 september 2010

Woningstylisten profiteren van de crisis

Leeuwarden – Terwijl de bouwbranche een flinke tik heeft gekregen van de crisis, zitten woninginrichters er warmpjes bij. De trage doorstroming van woningbezitters zorgt ervoor dat er meer wordt geďnvesteerd in het interieur. Vaker dan voorheen wordt daarbij een beroep gedaan op de deskundige adviseurs.

Hoofdartikelvrijdag, 10 september 2010

Politiecontrole, rijgedrag...

De politie controleert vandaag extra op automobilisten die zich laten afleiden door een mobiele telefoon, een scheerapparaat of navigatiesysteem. Wie gepakt wordt, krijgt direct een flinke boete. Een van de achtergronden van de actie is de dood van enkele tientallen mensen per jaar als gevolg van ongevallen die in verband staan met afgeleide automobilisten.

Regiovrijdag, 10 september 2010

Gemeente wil de sterkte van wiet beperken

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden laat onderzoeken of het mogelijk is softdrugs boven een bepaalde sterkte te verbieden. Wiet en hasj hebben volgens hem tegenwoordig zo’n hoog THC-gehalte dat de grens met harddrugs vervaagt. Als het lukt de sterkte te reguleren, zou dat voor zover bekend een unicum zijn.

Regiovrijdag, 10 september 2010

Google Earth leidt kiteteam naar Jirnsum

Jirnsum - ,,Als we dit nou ’s avonds doen, en we hangen er lichtjes in, dan komen er vast ufomeldingen!” - ,,Nee wacht, ik haal hem wel even flink heen en weer: dan denken ze dat-ie neerstort.”

Regiovrijdag, 10 september 2010

‘Middelsee bezig met machtspolitiek’

Stiens - De gemeenten Ferwerderadiel, het Bildt en Menaldumadeel hebben grote druk uitgeoefend op het FNP en het CDA in Leeuwarderadeel om de PvdA uit de coalitie te zetten. Dat heimelijke politieke spel heeft wethouder Visser (PvdA) uiteindelijk de kop gekost.

Regiovrijdag, 10 september 2010

Koken voor Wilhelmina en een onderaardse liefde

Leeuwarden - Hij was chef-kok op Paleis Soestdijk voor Koningin Wilhelmina en ontmoette zijn vrouw in de ondergrondse gangen van de Sint-Pietersberg. Vandaag wordt Dick Straver honderd jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 september 2010

Vermaning met een schitterend hemels gewelf

Akkrum - Ruim 260 kerken doen deze zomer mee aan het openkerkenproject Tsjerkepaad. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de doopsgezinde kerk van Akkrum, een van de weinige vermaningen die midden in een dorp staat.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 september 2010

Kirchentag: extra controle veiligheid na Duisburg-drama

Berlijn - De organisatie van de Duitse Evangelische Kirchentag wil na de ramp op de Love Parade in Duisburg zijn veiligheidsplan nogmaals tegen het licht houden. ,,We hebben weliswaar een ervaring van tientallen jaren met massale manifestaties, maar dat biedt geen honderd procent zekerheid’’, aldus de woordvoerder van de Evangelische Kirchentag.

Sportvrijdag, 10 september 2010

Koningkaatser Frans Helfrich sloeg in geen 85 jaar PC over

Leeuwarden - Oud-koningkaatser Frans Helfrich is woensdagnacht op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Leeuwarden overleden. Helfrich deed 26 maal mee aan de PC en won de belangrijkste kaatspartij van het jaar vier keer: in 1942, 1947, 1952 en 1953. Helfrich, geboren op 20 februari 1920 in Wijnaldum, sloeg in totaal 478 punten bijeen, waarmee hij op de achttiende plaats staat in het puntenklassement aller tijden.

Sportvrijdag, 10 september 2010

Geen prijs, maar wel een openbaring

In zijn hoogtijdagen waren ze zelfs in Houtigehage bang voor hem en de jongens van de lagere landbouwschool konden maar beter niet bij een boze meneer de directeur op rapport komen. Later werd-ie milder, nog later zacht. Gaf hij een handdruk, dan hield-ie even vast. Woensdagnacht overleed Frans Hęlfrich, groot ambassadeur van de kaatssport, op 90-jarige leeftijd. Hieronder het interview uit het Friesch Dagblad van vrijdag 25 april 2008.

Sportvrijdag, 10 september 2010

Kaatsers op EK derde bij Galotxa

Moncada/Xilxes - Het Nederlandse kaatsteam, met debutant Hendrik Tolsma, Marten Feenstra en Johannes Boersma, heeft gisteren op de Europilota 2010 bij één van de vier varianten; het Galotxa, de derde prijs gewonnen. Het team van bondscoach Pieter Tienstra had zich het locale spel snel eigen gemaakt en maakte handig gebruik van de stenen trappen, die daar onderdeel van uitmaken. Op de spiksplinternieuwe kaatsbaan in Moncada werd Nederland poulewinnaar door achtereenvolgens te winnen van Italië en Frankrijk. Na het verlies in de halve finale tegen de Belgen (3-5) werden de Italianen in de strijd om het brons andermaal verslagen (5-2). In de andere poule won gastland Spanje alle partijen en rekende in de finale ook eenvoudig af met België (5-1). Eerder op de dag viel het team in Xilxes bij het Internationaal spel net buiten de prijzen. Bij het spel met de kaalgeschoren tennisbal maakte debutant Gert Jan Meekma veel indruk. Na verlies tegen België (0-6) en winst tegen Frankrijk (6-2) nam Nederland in de kruisfinale tegen Spanje nog een 3-1 en 4-3 voorsprong. Maar op 4-4 en 4-6 ging het vijfde bordje naar de Spanjaarden. Die maakten vervolgens de partij uit. In de troostfinale was België (5-5 en 6-2) nipt te sterk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties