De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 oktober 2003.

Achtergrondvrijdag, 10 oktober 2003

‘Afrikaanse Bill Gates’ steunt verboden krant

Vorige maand kreeg dagblad The Daily News een publicatieverbod opgelegd van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Nu steunt een schatrijke zakenman de uitgever in zijn juridische strijd tegen het regime.

Bijschriftvrijdag, 10 oktober 2003

Zondag

‘Hé, joh, wat ga jij zondag doen?’ ‘Zondag? Nou, nogal duidelijk, zondag ga ik naar de kerk.

Cultuurvrijdag, 10 oktober 2003

Apetrots op een mooie opening

Het Friese theatergezelschap Tryater heet deze week iedereen welkom tijdens het Wolkomfestival . Tryater stelt het publiek voor aan nieuwe regisseurs en projecten. Ook de nieuwe artistiek leider Hans Man in ’t Veld introduceert zich bij het publiek. Voor het Friesch Dagblad houdt hij de komende dagen een dagboek bij.

Cultuurvrijdag, 10 oktober 2003

Over koeien en dromen die verdwijnen

Aan het einde van de filmopnames nemen ze een besluit. En alleen al het feit dat ze een besluit genomen hebben, geeft de twee mannen moed. De grote Amerikaanse filmdirector mag het dan wel niet met hun ideeën eens zijn, maar zij staan voor hun verhaal, dat zich vooral eerst nog afspeelt in hun hoofd, het hoofd in de wolken.

Economievrijdag, 10 oktober 2003

De Poel uit Stroobos bouwt in Steenwijk

Stroobos – Klaas de Poel handel in zuidvruchten uit Stroobos gaat met Quote Foodproducts uit De Meern een nieuwe fabriek bouwen in Steenwijk. Circa tien van de 25 personeelsleden zullen volgend jaar naar Overijssel moeten verhuizen, zegt directeur S. de Poel.

Economievrijdag, 10 oktober 2003

Divisie Philips Hoogeveen naar Drachten

Hoogeveen – Philips stopt met haar productie van motoren voor mixers en stofzuigers in Hoogeveen. Het ontwikkelingscentrum zal verhuizen naar Drachten. Met de sluiting van de fabriek gaan 109 van de 259 arbeidsplaatsen verloren. De overige functies worden binnen twee jaar overgeplaatst naar de fabriek in Drachten.

Hoofdartikelvrijdag, 10 oktober 2003

Verkiezing Schwarzenegger...

De verkiezing van de filmster Arnold Schwarzenegger tot gouverneur van Californië krijgt ook zijn weerslag in de Nederlandse politiek. In de grootste Amerikaanse staat, waar directe democratie schering en inslag is, slaagde een filmster met veel geld erin zich zo via de televisie te promoten, dat de kiezers hem een ruime meerderheid gaven.

Regiovrijdag, 10 oktober 2003

Schapen zijn goed voor stabiliteit dijken

Holwerd – Schapen mogen op de zeedijken blijven grazen. De dieren vormen geen bedreiging voor de graszoden op de waterkering. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Wageningen.

Regiovrijdag, 10 oktober 2003

Gemeenten voeren te snel 30 km-zones in

Leeuwarden – Gemeenten stellen te gemakkelijk 30 km- of 60 km-zones in en roepen te snel de hulp van de politie in om de snelheidsbeperking te handhaven. Dat zei officier van justitie mr Klaas Bunk donderdag tijdens het Ferkearsoerlis OVVF in het provinciehuis in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 10 oktober 2003

‘De Friesland wil per se chaos’

Leeuwarden - Zorgverzekeraar De Friesland maakt misbruik van haar machtspositie door apothekers te dwingen medicijnen bij een goedkope leverancier in te kopen. Dit vinden de twaalf apothekers die gisteren door de zorgverzekeraar voor de rechter werden gedaagd vanwege de goedkope medicijnen.

Regiovrijdag, 10 oktober 2003

GS: voldoende handhaving bij ATF ondoenlijk

Leeuwarden – Een goede controle op afvalverwerker ATF in Drachten was nauwelijks mogelijk. Dat stellen Gedeputeerde Staten van Fryslân in de vanochtend gepubliceerde antwoorden op vragen over de brand bij ATF (12 mei 2000) van de statenleden. De antwoorden zijn gebundeld in het rapport Reactienota de ATF-brand nader belicht.

Regiovrijdag, 10 oktober 2003

Minder hardrijders in Fryslân

Leeuwarden –Het aantal snelheidsovertredingen is vergeleken bij vijftien jaar geleden gehalveerd. Ook is het aantal verkeersongevallen met 20 procent gedaald en het aantal slachtoffers met 16 procent. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het project Fryske Diken, dat donderdag is gepresenteerd.

Regiovrijdag, 10 oktober 2003

Treinen in Fryslân rijden wel, bussen niet

Leeuwarden – Het spoorwegpersoneel van NoordNed doet zaterdag, net als de collega’s van de Nederlandse Spoorwegen, niet mee aan de acties van FNV Bondgenoten. Dat betekent dat de treinen morgen gewoon rijden in Fryslân en Groningen.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2003

Adviesbureau Stoei gaat kerken helpen

Leeuwarden – Voorgangers lopen vast. Gebouwen moeten worden afgestoten. Formatieplaatsen worden teruggebracht en mensen haken af binnen de kerken. Genoeg problemen om eens flink mee te stoeien.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2003

‘Gehandicapten zijn niet zielig’

Kollum - Het is de hoogste tijd dat kerken ervoor gaan zorgen dat gehandicapten, net als ieder ander, kunnen participeren in de gemeenschap. Daarbij moeten de kerken zich verre houden van betuttelend gedrag. ,,Gehandicapten zijn geen zielige zeehondjes.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2003

Godsdienstleraar heeft last van grote groepen

Leeuwarden – Leraren van het vak levensbeschouwelijke vorming hebben in het voortgezet onderwijs meer last van te grote groepen, dan van desinteresse van leerlingen of een hoge werkdruk. Dat blijkt uit een onderzoek van expertisecentrum CPS/Spirit in Education.

Sportvrijdag, 10 oktober 2003

De rek is er nog lang niet uit bij VC Sneek

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek beginnen zaterdag met een goed gevoel aan de competitie. Op papier is er - ten opzichte van vorig seizoen - niet zo gek veel veranderd in de selectie van het eerste damesteam, dat dit seizoen onder de leiding staat van Arjen Verseput en Bert Jansma. ,,Ik ben er van overtuigd dat dit team nog veel meer in zich heeft. Qua potentie is de rek er nog lang niet uit’’, zegt Verseput.

Sportvrijdag, 10 oktober 2003

Ibad Mohamadu wil revanche bij Cambuur

Leeuwarden – Donderdagmorgen in het Cambuur-stadion. Gedreven geeft trainer Dick de Boer aanwijzingen tijdens het partijspel tussen de gele en de oranje ‘hesjes’. De gele ploeg is het vermoedelijke basiselftal voor de wedstrijd van vanavond tegen AGOVV. Niet alleen Raymond Bronkhorst draagt geel, ook de andere, onbekendere nieuweling. Zijn naam? Ibad Muhamadu.

Weervrijdag, 10 oktober 2003

Enkel buitje

Vanavond en vannacht komen er nog diverse buien voor, afgewisseld door opklaringen. Het kwik zakt daarbij tot ongeveer 9 graden. Het waait matig tot krachtig uit het noordwesten. Morgen krijgen we ook nog een enkel buitje. Het wordt zo’n 14 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties