De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 10 oktober 2016.

Economiemaandag, 10 oktober 2016

Slim 'varkentje’ controleert afvalwaterleidingen

Wommels - Een inspectierobot die de zwakke plekken van (afval)waterleidingen van binnenuit in kaart brengt, moet de kosten bij waterschappen en waterleidingbedrijven fors verlagen. Het besluit tot vervanging van leidingen is nu vaak ongefundeerd en onnodig.

Hoofdartikelmaandag, 10 oktober 2016

'Onderbuikgevoelens’ over draaideur terecht

De Brusselse draaideur. Zo heet de overstap van oud-politici naar het bedrijfsleven. De afgelopen maanden ging het er dagelijks over in Brussel. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de stap die oud-voorzitter van de Europese Commissie Barroso maakte naar Goldman Sachs, de Amerikaanse zakenbank. Maar er zijn meer die Brussel verlaten en elders onderdak vinden: de voormalige EU-commissaris Benita Ferrero-Waldner ging vrijwel direct na haar vertrek uit Brussel naar het Spaanse bedrijf Gamesa, dat in windmolens doet. De oud-commissaris lobbyt voor het bedrijf. En er is natuurlijk oud-commissaris Neelie Kroes die nota bene tijdens haar periode als commissaris banden had met een bedrijf op de Bahama’s. Ze verzweeg die functie bij haar aantreden. Bijzonder is dat de voorzitter van de Commissie, Barroso, al in 2013 wist van de praktijken van Ferrero-Waldner. In aanvankelijk verborgen gehouden notulen bleek dat Barroso Ferrero-Waldner had gedekt, ondanks bezwaren van het Ethisch Comité.

Regiomaandag, 10 oktober 2016

Deel FNP’ers moet Friese taal bijspijkeren

Wirdum - Een deel van de FNP’ers die in de politiek actief zijn moet het Fries beter machtig worden. Dat is een van de punten die zaterdag in Wirdum bij de discussiebijeenkomst van de partij naar voren kwamen. Op deze bijeenkomst werden ook de belangrijkste thema’s voor de komende herindelings- en gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld.

Regiomaandag, 10 oktober 2016

Fossielvrije rondrit moet duurzaam rijden helpen

Leeuwarden - Het parkeerterrein van de Elfstedenhal in Leeuwarden leek zaterdagochtend nog het meest op een showroom voor Tesla’s. Zo’n vijftien van deze luxueuze elektrische auto’s stonden in de startblokken voor de Grien10toer, een 180 kilometer lange fossielvrije tocht langs diverse duurzame bedrijven en projecten in de provincie.

Regiomaandag, 10 oktober 2016

Laagdrempelig gesprek moet begrip voor hulpverlener vergroten

Leeuwarden - Vervoersbedrijf Arriva is een van de deelnemers aan de voorlichtingsdag van de Leeuwarder stichting Resilient Care Taking (veerkrachtige hulpverlening, RCT), die zaterdag op het Zaailand in Leeuwarden gehouden wordt. De nieuwe stichting wil mensen die door geweld op hun werk of in privésfeer bang en onzeker zijn geworden, weerbaar maken. Zaterdag bood ze hulpverleners en werknemers in andere geuniformeerde beroepen de mogelijkheid om met publiek in gesprek te gaan en meer begrip te kweken voor hun werkomstandigheden.

Sportmaandag, 10 oktober 2016

Overtollig vet wil nog maar één kant op

Column Kees Kooman

Sportmaandag, 10 oktober 2016

Overwinning op Wit-Rusland helpt Oranje tegen Frankrijk

Sporttribunaal

Sportmaandag, 10 oktober 2016

VC Sneek leert met spanning om te gaan

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben zich zaterdagavond gerevancheerd voor een tegenvallende seizoensouverture van zes dagen daarvoor in de strijd om de Supercup in Doetinchem. In de Sneker sporthal werd Taurus voor eigen publiek in iets meer dan een uur tijd met 3-0 (25-16, 25-20 en 25-22) verslagen. Daarmee kan de nieuwe formatie van trainer-coach Petra Groenland vooruit. De kop is er af en Sneek leert al wat met de spanning om te gaan.

Sportmaandag, 10 oktober 2016

Cultheld Lufile helpt Aris in thriller voorbij Weert

Leeuwarden - Aris kende zaterdagavond een bizarre start van het seizoen. Na een matig eerste kwart zetten de Leeuwarders de achtervolging in, die in de tweede overtime beloond werd met een zege op Weert. Cultheld Mershack Lufile dunkte de winnende binnen: 100-99.

Sportmaandag, 10 oktober 2016

Schulting en Ter Mors: ploeggenotes én rivalen

Leeuwarden - Tijdens trainingen staan ze vrijwel dagelijks als ploeggenotes op het ijs, maar als het World Cup-seizoen op 4 november in Calgary van start gaat, zijn Jorien ter Mors en Suzanne Schulting ook weer elkaars concurrentes. Twee wereldtoppers in een Oranje-pak. Allebei gebrand op individueel succes.

Sportmaandag, 10 oktober 2016

Er gloort weer eens hoop bij hernieuwd Harkema Opeinde

Aannemen, spelen. Jullie moeten sneller handelen!" De derby tussen Harkema Opeinde en VVT is 24 minuten oud als trainer Willem Schokker het zat is. Met een geërgerde blik in zijn ogen spoort de coach zijn manschappen aan om de bal sneller rond te laten gaan. ,,Alleen als we dat doen, gaan we winnen vandaag", klinkt het vanaf de zijlijn. Vervolgens: ,,Net als vorige week."

Sportmaandag, 10 oktober 2016

ONS Sneek glijdt af in richting gevarenzone

Sneek - Door de derde nederlaag op rij is ONS Boso Sneek in de derde divisie afgegleden naar een positie net boven de gevarenzone. Scheveningen, de nummer drie van de ranglijst, sloeg in het laatste kwartier toe.

Sportmaandag, 10 oktober 2016

LSC en Wolvega zijn nieuwe wetten nog lang niet machtig

Sneek - Waar ze vorig jaar met elkander om de titel in de tweede klasse K streden, vechten LSC 1890 en Wolvega dit seizoen samen om behoud van het eersteklasserschap. Gisteren was in Sneek de eerste onderlinge confrontatie. LSC won, maar duidelijk werd dat beide ploegen de wetten die bij het nieuwe niveau horen nog lang niet machtig zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties