De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 januari 2008.

Economievrijdag, 11 januari 2008

Nieuw Productschap Akkerbouw van start

Den Haag - Het nieuwe Productschap Akkerbouw (PA) is van start gegaan. De aftrap werd gisteren gegeven door minister Donner (Sociale Zaken).

Economievrijdag, 11 januari 2008

Gratis advies over koeien in de wei

Leeuwarden - Boeren die overwegen hun koeien in de wei te laten grazen, kunnen hierover vanaf nu gratis advies krijgen van de Stichting Weidegang. Het advies is volgens de stichting bedoeld voor ,,melkveehouders die voor de keuze staan tussen opstallen of weiden, bijvoorbeeld door de bouw van een nieuwe stal, het overgaan op automatisch melken of een bedrijfsuitbreiding.”

Economievrijdag, 11 januari 2008

.Kip weer vaker op het menu in 2007

Zoetermeer - Kippenvlees is weer populairder, varkensvlees heeft terrein prijsgegeven. Dat meldden de Productschappen Vee, vlees en Eieren (PVE) gisteren tijdens hun nieuwjaarsbijeenkomst.

Economievrijdag, 11 januari 2008

Autokrakers gaan steeds vaker voor de airbag

Den Haag - Autokrakers hebben hun zinnen steeds vaker gezet op airbags. Bovemij, de verzekeraar van branchevereniging Bovag, leed vorig jaar 664.000 euro schade aan airbagdiefstal. Een jaar eerder was dat nog 450.000. Dat meldt het blad Verzekerd! van het Verbond van Verzekeraars. Bovemij heeft ongeveer de helft van de verzekeringsmarkt in de autobranche in handen.

Hoofdartikelvrijdag, 11 januari 2008

De prachtwijken als toneelstuk

Minister Vogelaar is een van de meest geplaagde bewindslieden van het kabinet. Ze heeft een grote aanvaring gehad met de woningcorporaties over de financiering van onder meer het oppoetsen van probleemwijken. De wijk Heechterp in Leeuwarden is er een van. De politiek en de woningcorporaties hebben een schimmig gevecht gevoerd rondom taken en rechten van de corporaties. Minister Vogelaar heeft op één punt de corporaties te pakken: haar partijgenoot Bos, minister van Financiën, heeft vervroegd de vennootschapsbelasting voor de woningcorporaties ingevoerd. Dat kost de organisaties vijfhonderd miljoen euro.

Regiovrijdag, 11 januari 2008

De Afsluitdijk: icoon van innovatie en duurzaamheid

Franeker - Je zou de Afsluitdijk kunnen inpakken in een gigantische ‘zachte’ waterkering. Aan weerszijden van het huidige dijklichaam met de A7 spuit je het nodige zand op en laat je de natuur zijn gang gaan. Dan ontstaat een ‘rijke dijk’: aan de Waddenzeezijde komt dan een landschap van kwelders, baaien, schelpdierbanken, duinen en misschien zelfs bos. Aan de IJsselmeerzijde komen rietvelden met poelen. Een dertig kilometer lang en honderden meters breed natuurgebied, met een vervoersruggengraat over het midden.

Regiovrijdag, 11 januari 2008

Friezin in Kenia: weinig slaap en veel geregel

Malindi - Nee, slapen schiet er de laatste weken een beetje bij in. Ria Fennema uit Hurdegaryp runt twee weeshuizen in Kenia. Sinds het geweld uitbrak in Kenia, helpt ze niet alleen kinderen, maar indirect ook duizenden andere mensen. ,,Veel mensen zijn alles kwijt. Het is vreselijk, maar we kunnen alleen wat basishulp bieden. Wat eten en wellicht een plek bij familie of vrienden waar ze kunnen verblijven.”

Regiovrijdag, 11 januari 2008

Verboden op balkon te zitten in Sint Anne

St.-Annaparochie - Wat moet je met een zorgcomplex waarvan de bouw is stilgelegd omdat de bewoners straks waarschijnlijk gaan klagen over lawaai van de naburige supermarkt? Zorggroep Noorderbreedte heeft voor dit probleem in St.-Annaparochie een onorthodoxe oplossing gezocht.

Regiovrijdag, 11 januari 2008

Geweld tegen politie steeds ‘normaler’

Leeuwarden - Verbaal en fysiek geweld tegen politieagenten is niet voorbehouden aan de jaarwisselingen. Je ziet het steeds meer, zei korpschef Berndsen gisteren op de jaarlijkse persbriefing van de Friese politie. In 2007 is meer dan honderd keer aangifte gedaan door een agent van fysiek geweld. Of er sprake is van een trend, staat niet vast.

Regiovrijdag, 11 januari 2008

Fries OM treedt hard op na Oud en Nieuw

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) in Fryslân gaat keihard optreden tegen relschoppers rond de jaarwisseling. Geweld tegen politieagenten en brandweermensen wordt dubbel zo zwaar bestraft. Justitie wil de schade zoveel als mogelijk is, verhalen op de daders. Die worden ook versneld voorgeleid aan de rechtbank.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2008

Jozua Gemeente wordt Vineyard Gemeente

Kollumerzwaag - De Jozua Gemeente in Kollumerzwaag gaat vanaf morgen verder als Vineyardgemeente. De evangelische gemeente wil graag ,,deel zijn van een groter geheel”, aldus voorganger Simon Regnerus. De nieuwe naam wordt Vineyard Gemeente Kollumerzwaag.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2008

Fusie met vesper en cabaret in Joure

Joure - Met een feestelijke vesper en cabaret viert de Protestantse Gemeente Joure vanavond de fusie van de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk, die per 1 januari een feit werd. De gemeente gaat een kleine vierduizend leden tellen, waarvan ongeveer de helft van hervormde en de helft van gereformeerde afkomst.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2008

Topdrukte bij MAF door crisis Kenia

Harderwijk/Nairobi - Door de crisis in Kenia heeft de zendingsorganisatie MAF het zeer druk. De Harderwijkse organisatie Stichting Mission Aviation Fellowship (MAF) helpt hulpverleners en zendelingen in landen die moeilijk te bereiken zijn. Daarvoor zetten zij hun vliegtuigen in.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2008

‘Te veel geld naar kerkgebouw’

Utrecht - Rooms-katholieke parochies hebben in 2006 gemiddeld 80 procent van de miljoenen die de actie Kerkbalans opbracht, aan onderhoud van de kerkgebouwen moeten besteden. Volgens mgr. Punt van Haarlem is dat onevenredig veel. ,,Dat geld is nodig voor de parochies”, zei hij gisteren in Utrecht.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2008

PKN snakt naar helder systeem dat de inkomsten registreert

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) snakt naar een helder systeem dat de inkomsten van de gemeenten registreert. Gisteren werden in Utrecht tijdens de presentatie van de jaarlijkse geldwervingsactie Kerkbalans kritische vragen gesteld naar de herkomst van de cijfers die gepresenteerd werden. De PKN meldde dat de plaatselijke gemeenten in 2006 274,6 mijoen euro op hebben gehaald, een stijging ten opzichte van 2005 toen 271,1 miljoen binnenkwam.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Avanti wil op herhaling in Midwintercup

Leeuwarden - ‘Futsaltitel komt Avanti toe’, kopte deze krant nadat de Stienser futsallers vorig jaar winnaars werden van de Midwintercup. In sporthal De Trije in Franeker wordt morgen de finaledag gespeeld van de 21ste editie van het toernooi en wat Avanti betreft wordt het succes van afgelopen jaar nog eens dunnetjes overgedaan.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Aris verliest, maar is wel op de goede weg

Rotterdam - In het duel met Rotterdam had coach Tony Vandenbosch gisteren voor het eerst de voltallige Aris-selectie tot zijn beschikking. Baten mocht het nog niet voor de Leeuwardense basketballers. Toch werd er voorzichtig over een kleine stap in de goede richting gerept.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Stiens verspeelt zege in slotfase

Klazienaveen HV Stiens heeft gisteravond het belangrijke inhaalduel met Actief Klazienaveen niet winnend weten af te sluiten. De ploeg van trainer Eddy Miedema, sinds afgelopen week aan het roer bij de Stiensers, ging met 31-27 onderuit. Bij rust leidde de ploeg van Miedema nog met 11-12. Het door blessures gehavende en vermoeide Stiens verspeelde in de slotfase alsnog een goed resultaat. Door de nederlaag blijft Actief Stiens drie punten voor. De Friezen staan voorlaatste op de ranglijst.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Harkemase Boys treft in beker VVI

Leeuwarden - Harkemase Boys neemt het in de derde ronde van het Noordelijke bekertoernooi op tegen zaterdag vierdeklasser VVI. De ploeg uit Idskenhuizen verraste dit bekertoernooi door onder meer eersteklasser Leeuwarder Zwaluwen en tweedeklasser Trynwâldster Boys uit te schakelen. Een ander mooi duel is, vanuit Fries oogpunt gemeten, het duel tussen Balk en Heerenveense Boys.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Trainingcentrum KNZB in Drachten

Drachten Zwembond KNZB start op 1 september met drie regionale trainingcentra (RTC) en één daarvan zal in Drachten gehuisvest zijn. Daar kunnen zwemmers op jonge leeftijd voortaan een fulltime opleidingsprogramma gaan volgen. Dit meldt de bond op de website. Amsterdam en Eindhoven zijn de andere locaties. Binnen de centra kunnen de getalenteerde zwemmers en zwemsters dat 20 tot 30 uur per week gaan trainen in combinatie met een aangepaste studie. De leeftijdsnorm is nog onduidelijk. Een groot deel van het bestaande programma van de nationale jeugdselectie en het olympic talentteam wordt geschrapt. Het vrijgekomen budget zal worden gebruikt om de RTC's te ondersteunen.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Middlesbrough ‘pronkt’ al met Alves

Middlesbrough SC Heerenveen verkeert nog steeds in het onzekere, maar Middlesbrough maakte zijn fans gisteren alvast even lekker. De Engelse club pronkt op zijn website pontificaal met een grote foto van Afonso Alves. Trainer Gareth Southgate is er echter nog niet helemaal uit, want hij zei dat nog een andere Braziliaanse spits in beeld is: Fred van Olympique Lyon. Southgate: ,,We zijn al met veel aanvallers in verband gebracht, maar op dit moment hebben wij op niemand een bod uitgebracht.”

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Rentree Mboua in basiself Cambuur

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden staat voor de zoveelste keer in haar bestaan voor een geweldige krachttoer. Vanavond komt mede rode lantaarndrager FC Omniworld naar Leeuwarden en die wedstrijd moet worden gewonnen. Trainer Jurrie Koolhof start met een debutant, Jurjen Bosch uit Hallum. Hij kreeg reeds een invalbeurt tegen Go Ahead Eagles. Ook Marc Mboua maakt zijn rentree. Hij heeft nog wel last van zijn enkel. ,,Een helft gas geven en dan zien we wel waar het schip strandt”, aldus Koolhof. Ferdinand Katipana is geschorst. Zijn plaats wordt ingenomen door Bennie van Noord. Marinus Dijkhuizen, Sandor van der Heide en Ynca Casal zijn geblesseerd. Chris de Wagt is gepasseerd. Hierdoor verhuist Rick Hooijboer weer naar de achterste vier en keert Erik Wegh terug op het middenveld.

Sportvrijdag, 11 januari 2008

Jurjen Bosch vindt plotseling profavontuur ’n droom

Leeuwarden - Jurjen Bosch maakte vorig jaar juli de overstap van zaterdagtweedeklasser Wykels Hallum naar eerstedivisionist SC Cambuur Leeuwarden. Hij begon dit seizoen bij de beloften, maar na twee maanden haalde trainer Jurrie Koolhof de Hallumer al bij de eerste selectie. In de laatste wedstrijd van 2007 bij Go Ahead Eagles in Deventer viel hij in en maakte hij zijn debuut. Vanavond staat de 22-jarige spits in de basiself van Cambuur tegen FC Omniworld. ,,Het lijkt wel een droom.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties