De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 januari 2011.

Hoofdartikeldinsdag, 11 januari 2011

De brand, de scepsis...

De grote brand in Moerdijk heeft in Fryslân veel herkenning opgeleverd: de brand bj ATF in Drachten, in 2000. De herkenning is negatief geladen: net als tijdens de brand in Moerdijk, werd bij die in Drachten gezegd dat er geen gevaar voor de volskgezondheid was. Nadien, na door slachtoffers afgedwongen nader onderzoek, bleek dat er wel gevaar voor de volksgezondheid was geweest. Tientallen mensen hebben tot op de dag van vandaag last van de gevolgen van de brand in Drachten. Velen in en rond Moerdijk vrezen een herhaling van de gebeurtenissen van Drachten. Vandaag wordt duidelijk - althans voorlopig - of en zo ja, welk gevaar er is (geweest) na de brand in Moerdijk.

Regiodinsdag, 11 januari 2011

Gedeputeerde is nu wel voor fusiegemeente de Friese Meren

Joure - CDA-gedeputeerde Galema steunt voortaan de Friese Meren, de fusiegemeente van Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Als het CDA het straks weer voor het zeggen krijgt, zal de fusie doorgaan. Dat maakte Galema gisteren bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in zalencentrum ’t Haske in Joure. Hij is lijsttrekker van de partij tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart.

Regiodinsdag, 11 januari 2011

Langere baan Eelde lokt buitenlander

Leeuwarden - Alleen een baanverlenging van Groningen Airport Eelde kan ervoor zorgen dat Fryslân meer buitenlandse toeristen gaat trekken. Dat zegt directeur Paul van Gessel van Fryslân Marketing, het bureau dat toeristen naar de provincie Fryslân probeert te trekken. Fryslân trekt nu amper buitenlandse toeristen.

Regiodinsdag, 11 januari 2011

‘Wie geen griep wil, moet achter de geraniums’

Leeuwarden - De griep waart rond. Vooral op de scholen is dat te merken. Bij grote bedrijven valt het griepverzuim mee, blijkt uit een rondgang.

Regiodinsdag, 11 januari 2011

‘Al vrij snel in de armen gesloten in Nieuw-Zeeland’

In Nieuw-Zeeland wonen elfduizend mensen met Friese roots. Het Friesch Dagblad portretteert enkele van deze Friezen om utens, in aanloop naar een grote reünie in februari.

Regiodinsdag, 11 januari 2011

Kweldercentrum: beginpunt van natuurbeleving

Hallum - It Fryske Gea opent binnen drie jaar een Kweldercentrum bij zijn boerderij aan de zeedijk bij Hallum. Dankzij 380.000 euro uit het Waddenfonds hoopt de natuurbeheerder vijftien- tot twintigduizend bezoekers per jaar te bereiken met het verhaal van Noard-Fryslân Bűtendyks.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 januari 2011

Haaije Feenstra: ‘Uitstralen waar we goed in zijn’

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland wil gemeenten in 2011 gaan helpen om meer nadruk te leggen op waar ze goed in zijn. Tevens komt er een nieuwe visienota als opvolger van Leren leven van de verwondering. Dat kondigde Haaije Feenstra gisteren in Utrecht aan op de nieuwjaarsreceptie van de Protestantse Kerk en ICCO.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 januari 2011

Kerken Harderwijk vieren fusie met een sprong van dolfijnen

Harderwijk - Met een ‘prachtsprong’ van vijf dolfijnen luiden de vijf hervormde en gereformeerde wijkgemeenten zondag de fusie tot Protestantse Gemeente Harderwijk in.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 januari 2011

John Piper keert na acht maanden terug op kansel

Minneapolis - De bekende Amerikaanse theoloog en predikant John Piper is afgelopen zondag na een afwezigheid van acht maanden weer teruggekeerd als prediker in een kerkdienst van zijn Bethlehem Baptist Church in Minneapolis.

Sportdinsdag, 11 januari 2011

De zeven gouden jaren van Jan Mulder in Brussel

Groningen - Brussel was toen nog een bruisende stad; Brussel was toen oh la la en olijk. Dat zong Liesbeth List destijds al, geďnspireerd door een lied van Jacques Brel. Wanneer het ‘toen’ speelt is niet relevant, maar het Brussel van anno 2011 is niet meer wat het geweest is. Tenminste tot die conclusie komt Jan Mulder in zijn autobiografie Chez Stans; een ster in de Rue des Dominicains (1965-1972). ‘Ik zou in het nieuwe Brussel graag de portefeuille Stadseconomie willen hebben om de stad in zijn oude glorie te herstellen.’

Sportdinsdag, 11 januari 2011

Einde loopbaan voor atlete José van der Veen

Amsterdam - Ze gaat de boeken in als een van de bekendste atletes die Fryslân heeft gehad; José van der Veen (30) stopt namelijk als middenafstandsloopster. De voormalige Surhuisterveense, nu woonachtig in Amsterdam en de afgelopen jaren veelal actief in de Verenigde Staten, meldde gisteravond dat ze het lopen van wedstrijden voor gezien houdt. ,,Ik kies nu voor mijn maatschappelijke loopbaan, zoals dat mooi heet”, stelt ze.

Sportdinsdag, 11 januari 2011

Gert Hoentje: Het leven in de skeleton is als een droom

Sneek - Zijn schouder is blauw en dik en hij is een stukje van zijn knokkel kwijt, maar verder gaat alles goed met Gert Koetje. De Fries is net terug uit Oostenrijk waar hij met zijn skeleton vierde werd bij het Nederlands kampioenschap. Met een gangetje van 110 kilometer liggend op een sleetje door een ijskanaal. Koetje wil niet anders meer. ,,Je moet incasseren, maar dat is het echt wel waard. Dit leven is een droom voor mij. Dit overtreft alles.”

Sportdinsdag, 11 januari 2011

Janmaat kampt met gekwetste linkervoet

Albufeira Daryl Janmaat heeft gisteren zijn gekwetste linkervoet in het ziekenhuis van Albufeira laten onderzoeken. De verdediger van Heerenveen wilde snel duidelijkheid over de ernst van de blessure die hij zaterdag tijdens een oefenwedstrijd tegen de amateurs van AFC in Portugal opliep. Janmaat weet echter nog steeds niet waar hij aan toe is.

Sportdinsdag, 11 januari 2011

Kapralik wil terug naar Slowaijke

Leeuwarden De kans is groot dat de Slowaakse verdediger Zdenko Kapralik deze week vertrekt bij SC Cambuur. Kapralik, die transfervrij is, aast op een overgang naar een club in zijn vaderland. Naast Kapralik mag ook Nassir Maachi naar een andere club omzien. Er heeft zich echter nog geen gegadigde voor de aanvaller gemeld.

Sportdinsdag, 11 januari 2011

Tuitert op tijd fit voor skate-off

Heerenveen Mark Tuitert is op tijd fit voor de skate-off met ploeggenoot Kjeld Nuis voor het laatste wereldbekerticket 1000 meter. De olympisch kampioen sukkelde wekenlang met een rugblessure, maar kan nu weer voluit trainen.

Sportdinsdag, 11 januari 2011

Operatie voor Wim Stroetinga

Oldeberkoop Wielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop wordt donderdag geopereerd. De Fries brak zaterdag bij een val in de zesdaagse van Rotterdam zijn sleutelbeen en zal daardoor niet met de Nederlandse ploeg afreizen naar de wereldbekerwedstrijden in Peking.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties