De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 11 januari 2012.

Cultuurwoensdag, 11 januari 2012

Posthuis Theater trekt 30.000 mensen

Heerenveen | Het Posthuis Theater in Heerenveen heeft in het theaterseizoen 2010-2011 een recordaantal van zo’n dertigduizend bezoekers getrokken, vierduizend meer dan het seizoen ervoor. Het oude record stond op ruim 28.000 mensen in seizoen 2008-2009, aldus directeur Gerard Wolters gisteren. ,,Het record heeft er denk ik mee te maken dat we afgelopen seizoen ons 125-jarig bestaan hebben gevierd waarvoor we extra dingen hebben gedaan.”

Cultuurwoensdag, 11 januari 2012

Gerrit Bennerprijs 2012 voor Paul Panhuysen

Leeuwarden | Beeldend kunstenaar Paul Panhuysen krijgt de Gerrit Bennerprijs 2012. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren bekendgemaakt. Panhuysen, die van 1963 tot 1965 directeur was van de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden, krijgt de tweejaarlijkse provinciale prijs voor beeldende kunst voor zijn gehele oeuvre.

Economiewoensdag, 11 januari 2012

Anderhalve eeuw oud pleidooi tegen kunstmest

Kollumerzwaag | 150 jaar na de uitgifte van een kritisch essay over de keerzijde van het gebruik van kunstmest is de tekst nog steeds actueel. De uitvinder en later de grote criticus Justus von Liebig waarschuwde in zijn tijd tevergeefs tegen het grootschalig gebruik van kunstmest in de landbouw. Het leidde volgens hem tot verarming van de bodem en ongebreideld strooien zag hij als een groot gevaar voor een gezond bodemleven. Vandaag de dag zijn de uitspraken van deze Duitse wetenschapper nog steeds actueel.

Economiewoensdag, 11 januari 2012

Haven Harlingen stapt volledig over

Harlingen | Inkomende en uitgaande schepen kunnen in de haven van Harlingen voortaan gebruik maken van duurzame stroom. Alle stroomvoorzieningen in de industriehaven zijn per 1 januari overgegaan op groene stroom. Het betreft bijvoorbeeld walstroom voor schepen en stroom voor havenkranen en in de kantoren. Harlingen Seaport heeft een meerjarig contract afgesloten met Waddenstroom dat ook opgewekte energie bij boeren direct doorlevert aan ondernemers in de buurt. Energieconcern Greenchoice ondersteunt Waddenstroom.

Hoofdartikelwoensdag, 11 januari 2012

Europese zorgen om Hongaarse democratie

Het Amerikaanse Radio Free Europe overweegt opnieuw in het Hongaars te gaan uitzenden. Een deel van het Europarlement vindt dat de EU-lidstaat Hongarije afglijdt naar een dictatuur. En Brussel dreigt stappen te ondernemen tegen de conservatieve Hongaarse regering van Viktor Orbán.

Regiowoensdag, 11 januari 2012

Jaartje respijt voor monumentale es in Blauwhuis

Blauwhuis | De monumentale es mag voorlopig in het centrum van Blauwhuis blijven staan. De gemeente Súdwest-Fryslân weigert woningbouwcorportatie Elkien, de eigenaar van de boom, een kapvergunning te verlenen. Inwoners van Blauwhuis hebben zich met succes tegen het kappen van de boom verzet.

Regiowoensdag, 11 januari 2012

Bezwaar tegen alcoholslot

Leeuwarden | Een van de eerste Friezen die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, tekent daartegen bezwaar aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het gaat om een 41-jarige man.

Regiowoensdag, 11 januari 2012

Minder overleg bij hoog water, strenger optreden

Leeuwarden | Het waterschap zal zich in de toekomst harder moeten opstellen als het gaat om onderhandelen met grondeigenaren. Dat denkt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân naar aanleiding van de hoge waterstand van de afgelopen dagen.

Regiowoensdag, 11 januari 2012

Minister Schippers zet zich niet in voor De Sionsberg

Dokkum | Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat niets ondernemen om de te sluiten afdelingen van ziekenhuis De Sionsbeg in Dokkum te behouden. Dit zegt zij in antwoord op vragen van SP-Tweede Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 januari 2012

Liever gift voor kerkbehoud dicht bij huis

Leeuwarden | De oprichting van de stichting Steun Onderhoud en Restauratie van Historische Nederlandse Kerkgebouwen is ,,een interessante ontwikkeling” vindt de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Wel vraagt directeur Gerhard Bakker zich af of mensen niet liever een gift geven voor de instandhouding van de kerk in hun eigen dorp of stad.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 januari 2012

Toneelstuk Anne Zernike naar Zwitserland

Stiens | Predikante Korneel Roosma-De Vries zal korte stukken uit de voorstelling over Anne Zernike spelen op de MERK, de conferentie van Europese doopsgezinden en mennonieten, in Zwitserland. ,,De stukken worden in het Nederlands gespeeld, met Duitse boventitels”, vertelt ze.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 januari 2012

Hoop op Friese opwekking in lege kerken

Steeds meer Friese dorpskerken worden afgestoten. Zonde, vindt pinkstervoorganger Oane van der Veen uit Dokkum. Hij wil laagdrempelige diensten in leegstaande kerken gaan houden.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

Heerenveen winnaar van de zilveren award

Utrecht | sc Heerenveen heeft gisteren in Utrecht de zilveren voetbalclubaward gewonnen. De Friese club kreeg de meeste stemmen bij de verkiezing voor voetbalclub van het jaar 2011. In totaal stemden 2127 mensen op Heerenveen, dat Vitesse (1494) ver achter zich hield. De Arnhemse club kreeg wel het hoogste waarderingscijfer en won daarmee de gouden award. FC Utrecht kreeg de bronzen award omdat het de verkiezing op de meest originele manier onder de aandacht bracht.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

‘Langeler in beeld als opvolger van Jans’

Heerenveen | Art Langeler, de huidige trainer van FC Zwolle, is kandidaat om Ron Jans op te volgen bij SC Heerenveen. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Jans vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Heerenveen. De 41-jarige Langeler is sinds begin 2010 hoofdtrainer van FC Zwolle. Met die ploeg gaat hij momenteel ruim aan de leiding in de Jupiler League. Als speler was Langeler twee seizoenen actief voor De Graafschap, waarvan een seizoen in de eredivisie.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

Trainer Jans keert vrijdag weer terug naar Portugal

Vale de Garrao | Trainer Ron Jans voegt zich overmorgen toch weer bij de selectie van sc Heerenveen, die vanwege een trainingskamp voor een week is neergestreken in de Portugese Algarve. De 53-jarige coach keerde zondag op de dag van aankomst spoorslags huiswaarts, nadat de situatie rond zijn ernstig zieke moeder plotseling was verslechterd. Maandag overleed zijn moeder, morgen vindt de uitvaartplechtigheid plaats.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

Aris kan in Weer weer niet topvier status waarmaken

Weert | De basketballers van Lasaulec Aris hebben gisteravond de topvierstatus niet kunnen waarmaken in het uitduel bij hekkensluiter Weert. Na een dramatische start liep de formatie van trainer/coach Erik Braal het resterende deel van de wedstrijd achter de feiten aan: 76-64 (28-13, 14-14, 17-13 en 17-24). Na het eerdere verlies bij laagvlieger Rotterdam lieten de Leeuwarders opnieuw dure punten liggen bij een ‘kleintje’.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

Balk en MKV’29 staan model voor het voetbal in Fryslân

Balk is uitgeroepen tot Voetbalclub van het Jaar in de provincie Fryslân. Het is een nieuwe verkiezing en de uitreiking ervan vond gisteren in stadion Nieuw Galgenwaard in Utrecht plaats.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

Zonderland stapt als winnaar uit arena

Londen | De turntweekamp van het jaar werd gisteren in Londen een rondgang met steeds wisselende emoties. Epke Zonderland en Jeffrey Wammes knokten om één startbewijs voor de Spelen in een kwalificatietoernooi waarvan het resultaat voor beiden pas later volgt. Ondanks een mislukte rekoefening stapte Zonderland gevoelsmatig wel als duidelijke winnaar uit de North Greenwich Arena.

Sportwoensdag, 11 januari 2012

Hoe te leven met de angst voor de angst

Een doelman traint er zijn hele leven lang op zijn vertwijfeling, teleurstelling of angst niet te laten merken. Deze gave wordt Robert Enke fataal als hij voor de tweede keer te lijden krijgt onder een ernstige depressie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties