De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 januari 2013.

Cultuurvrijdag, 11 januari 2013

Fries Museum lanceert interactieve app

Leeuwarden | Het Fries Museum brengt op 1 februari een gratis app op de markt, Friese topstukken genaamd. Daarmee kan het publiek alle objecten bekijken die vanaf september te zien zijn in de openingsexposities van het nieuwe museum. In de applicatie voor smartphones worden de voorwerpen gerelateerd aan locaties in de provincie.

Economievrijdag, 11 januari 2013

Geen stakingen bij Feenstra Verwarming

Heerenveen | Werknemers van Feenstra Verwarming in Heerenveen gaan de komende tijd niet meer staken in verband met de komende sluiting van het bedrijf. Dat is de uitkomst van het onderhandelingsresultaat tussen de vakbonden en het bedrijf. Gisteravond zijn de vakbondsleden akkoord gegaan. Er werken 125 mensen. Na 1 oktober mag Feenstra overgaan tot ontslag. Werknemers krijgen dan een ontslagvergoeding van een maand per dienstjaar.

Economievrijdag, 11 januari 2013

Noardlike Fryske Wâlden wil aanpassing van mestregels

Burgum | De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) wil dat de Nederlandse wetgeving voor het uitrijden van mest wordt aangepast. Drijfmest moet nu worden geďnjecteerd om een te grote uitstoot van ammoniak te voorkomen. Uit nieuw onderzoek van onderzoekers van de universiteit in Wageningen zou blijken dat de uitstoot bij bovengronds uitrijden minder groot is dan altijd is aangenomen. ,,Hopelijk komt er een doorbraak. Bovengronds uitrijden is beter voor het bodemleven”, zegt NFW-voorzitter Douwe Hoogland.

Economievrijdag, 11 januari 2013

WTC vervangt zakenbeurs BCD door netwerkevenement

Leeuwarden | De dinsdag en woensdag in de voorlaatste week van maart; het was voor vertegenwoordigers van Friese bedrijven en gemeenten jaarlijks het moment om volop te netwerken. In 2013 valt echter het doek voor de Bedrijven Contactdagen (BCD) in het WTC Expo in Leeuwarden. De dertigste editie zal er niet komen. Het beurscomplex komt eind maart met een alternatief. Daarnaast komt er een netwerktiendaagse in april.

Hoofdartikelvrijdag, 11 januari 2013

Onderwijskwaliteit telt meer dan het gebouw

Elk jaar moet er een school dicht in Ooststellingwerf, luidde de sombere voorspelling van wethouder Enbert van Esch van Ooststellingwerf deze week, op een avond voor ouders van basisschoolkinderen en andere inwoners van vijf dorpen in de gemeente. De afgelopen zes jaar daalde het aantal basisschoolleerlingen er met 14 procent. In Gaasterlân-Sleat keldert de aanwas nog sneller en ook andere gemeenten in Fryslân kunnen de borst natmaken. Landelijk zal het aantal leerlingen in het primair onderwijs de komende acht jaar met zo’n honderdduizend kinderen zakken.

Regiovrijdag, 11 januari 2013

Kwaliteit van Friese scholen is verbeterd

Leeuwarden | De kwaliteit van de basisscholen in Fryslân is behoorlijk verbeterd, stelt de Inspectie voor het Onderwijs in een vanmiddag gepresenteerd rapport. Leraren werken planmatiger en leerlingen presteren beter. In groep 4 is de achterstand in taal en rekenen zelfs omgezet in een voorsprong. En in groep 8 scoren de leerlingen nog maar net iets onder het landelijk gemiddelde.

Regiovrijdag, 11 januari 2013

Taxateur had een precaire dubbelrol bij grondbeleid provincie

Leeuwarden | De provincie heeft de taxateurs bij de verwerving van gronden voor de Centrale As en de N381 te veel ruimte en verantwoordelijkheden gegeven. Sturing op de kosten en de bestede tijd van de taxateur ontbrak, en de taxateur had geregeld een dubbele pet op door ook als onderhandelaar namens de provincie op te treden. Dat constateert het adviesbureau Berenschot in het rapport over het grondverwervingsbeleid van de provincie in de afgelopen jaren.

Regiovrijdag, 11 januari 2013

Justitie trekt zich stilletjes terug uit Leeuwarden

Leeuwarden | Leeuwarden wordt stevig uitgekleed als justitiehoofdstad van Noord-Nederland. De werkgelegenheid bij het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Leeuwarden slinkt fors. Voor veel medewerkers wordt Groningen de nieuwe standplaats. Ondertussen ligt er bij het ressortparket naar verluidt een voorstel waarbij de 51 medewerkers Arnhem als standplaats krijgen. Alleen het personeel van het gerechtshof blijft voltallig kantoor houden in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 11 januari 2013

Bloemetjesmarkt na jaren terug naar de binnenstad

Leeuwarden | De traditionele Leeuwarder bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag keert terug naar de binnenstad. Na jaren lang op de Lange Marktstraat en de Tesselschadestraat te zijn gehouden, verhuist de markt naar de Prins Hendrikstraat, het Ruiterskwartier, de Westerplantage en eventueel de Groeneweg. Mogelijk wordt ook een deel van de Nieuwestad erbij betrokken.

Regiovrijdag, 11 januari 2013

Friese paard blijft erg populair ondanks crisis

Leeuwarden | Het Friese paard lijkt amper te lijden onder de crisis. Dat stelde Cees Roozemond, voorzitter van de Koninklijke vereniging het Friesch Paarden Stamboek (KFPS). Hij zei dat gisteren bij de opening van de KFPS Hengstenkeuring, die dezer dagen plaats vindt in het WTC in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2013

Kerk toegang weigeren tot GBA is discriminatie

Utrecht | Het voorstel van D66 om de Nederlandse Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) los te koppelen van het ledenadministratiesysteem SILA, waarin verschillende kerken hun ledenadministratie hebben ondergebracht, is discriminatie volgens voorzitter Emile Duijsens van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving. De Tweede Kamer nam vorige maand een motie van D66 aan om de gang van zaken te herzien.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2013

Juist de vreemdeling moet goed behandeld worden

Met een Mars van Gastvrijheid trekken kerkelijke organisaties zondag op naar het nieuwe detentiecentrum op Schiphol. Ze willen dit heropenen als ‘gastvrije herberg’.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 januari 2013

Plaatselijke kerken krijgen gratis hulp bij Kerkbalans

Utrecht | Om de opbrengsten uit de actie Kerkbalans te vergroten komt er landelijke hulp voor plaatselijke gemeenten. Met het proefproject Ondersteuning Plaatselijke Geldwerving zet de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving in de PKN in op het verbeteren van kennis en vaardigheden van zogenoemde uitvoeringsvrijwilligers. Gemeenten kunnen tot maximaal twintig uur gratis begeleiding krijgen, aldus ds. Leonie Bos van de Raad. „Voor 1 juli hopen we zo’n honderd gemeenten bij dit project te betrekken.”

Sportvrijdag, 11 januari 2013

COLUMN: Schaatsen, een Nederlandse sport

Het is zaterdag 22 december, 10.00 uur in de ochtend. De zon staat stralend aan de heldere horizon en weerkaatst op het spiegelgladde ijs. De ijsbaan in het dal van Innsbruck ligt tussen torenhoge en ansichtkaartwaardige bergen vol sneeuw. Bij de aanblik van deze ijsbaan zal elke Nederlander smelten en zich op het ijs begeven.

Sportvrijdag, 11 januari 2013

EK-debutante Antoinette de Jong wedt op twee paarden

Oranjewoud | Ze was voorbestemd voor een toekomst als ruiter. De Rottumse Antoinette de Jong (17) werd groot in een omgeving van paardenfokkers en zat als peuter al op de rug van een edele viervoeter. Toch debuteert ze morgen niet als amazone, maar als schaatsster op het hoogste Europese niveau. Met deelname aan het EK allround wedt de Friezin niettemin op paarden. Twee welteverstaan.

Sportvrijdag, 11 januari 2013

Het talent is er, nu nog de ervaring en extra sponsoren

Surhuizum | Nederlanders en veldrijden; nog niet zo lang geleden was het een heel goede combinatie. Tegenwoordig is het een stuk minder. Om over Friezen en veldrijden maar helemaal niet te spreken. In Gosse van der Meer uit Surhuizum heeft Fryslân weer een groot talent; misschien zelfs wel een opvolger voor oud-wereldkampioen Gretienus Gommers (1993). De potentie is er, de prestaties ook. Nu de sponsoren nog.

Sportvrijdag, 11 januari 2013

Voetbal

Cambuur praat volgende week met kandidaat-trainers


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties