De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 11 februari 2008.

Cultuurmaandag, 11 februari 2008

‘Haak in en zing mee’ op Hollands Verdriet

,,Allemaal inhaken en zwaaien van links naar rechts!”, klinkt het in alle zalen van stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Dat laten de bezoekers van Hollands Verdriet zich geen tweede keer zeggen. Iedereen, jong en oud, ging zaterdagavond los op echte krakers als Dans je de hele nacht met mij, ’t Woanskip en Ik spring uit ’n vliegmachien. Het levenslied is nog altijd mateloos populair, zo blijkt op deze twaalfde editie van het smartlappenfestival.

Cultuurmaandag, 11 februari 2008

Kaatsland duidelijk op de kaart

Het begon vijf jaar geleden als een stageopdracht om het toen net in gebruik genomen pand van het Centrum voor de Kunsten in Sneek onder de aandacht te brengen, maar inmiddels is het Kaatslandfestival uitgegroeid tot een heus festival met veel belangstellenden. Organisator Richard Veltman is zeer te spreken over de opkomst. ,,We hadden gerekend op duizend bezoekers, maar daar gaan we dik overheen.’’

Cultuurmaandag, 11 februari 2008

Aangrijpend requiem door Opus vol extra’s

Het is een geweldig initiatief gebleken: het oprichten van Stichting Koorproject Opus door een aantal enthousiaste koorzangliefhebbers, samen met de in Fryslân niet onbekende dirigent Anne Sollie. Voor elk project wordt opnieuw een koor samengesteld uit zangliefhebbers, die in de eerste plaats enthousiast moeten zijn, maar daarnaast enigszins geschoold en over koorervaring moeten beschikken. Men moet zelfstandig en in korte tijd de muziek kunnen instuderen.

Economiemaandag, 11 februari 2008

Raad diep verdeeld over or

Den Haag - De Sociaal-Economische Raad (SER) is diep verdeeld over werknemersinspraak, de ondernemingsraad (or), in bedrijven. Uit een ontwerpadvies van de Raad blijkt dat werkgevers en werknemers het niet eens kunnen worden over dit onderwerp. Ingewijden stellen dat werkgevers de hakken in het zand zetten, vanwege de ruzie over versoepeling van het ontslagrecht in 2006.

Economiemaandag, 11 februari 2008

De Triemen neemt Trion Kwekerij over

De Triemen - Hoveniersbedrijf De Triemen neemt de kwekerij van sociale werkvoorziening Trion in Driesum over. Dat maakte directeur Gert van der Linden van De Triemen vandaag bekend. Bij Trion Kwekerij werken dertig mensen met een WSW-indicatie (Wet sociale werkvoorziening). Dat zijn mensen met een arbeidsbeperking voor wie een reguliere baan niet haalbaar is.

Hoofdartikelmaandag, 11 februari 2008

Ambtenaren, vertrouwen...

Het ontslag van de ambtenaar van de provincie Fryslân die informatie doorspeelde naar de pers, is redelijk. Dat oordeelde de rechter afgelopen week.

Regiomaandag, 11 februari 2008

De muziek, dat is wat jazzdance leuk maakt

Burgum - Zaterdagochtend, tien uur. Giechelende meisjes in kleurrijke gymnastiekkleren rennen door de gangen van sporthal Westermar in Burgum. Heiten, memmen, pakes, beppes en hier en daar wat broertjes en zusjes vullen de tribune.

Regiomaandag, 11 februari 2008

Geen bedrijventerrein Reduzum

Reduzum - De aanleg van een bedrijventerrein in Reduzum gaat niet door. Na zeven jaar voorbereiding door het dorp en de ondernemers zelf, heeft de provincie laten weten dat het plan niet past in het streekplan. Een bittere pil voor de initiatiefnemers.

Regiomaandag, 11 februari 2008

Na ziekte of ongeval toch een sportcarričre

Sneek - Helen Oudenhoven uit Witmarsum heeft een aangeboren afwijking aan haar heupen. Ze kan stukjes lopen, maar meestal verplaatst ze zich per rolstoel. Dat weerhoudt haar er echter niet van om te zwemmen en te tennissen. ,,Ze hebben het wel gezegd hoor: jij bent gehandicapt, waarom zou je sporten? Maar ik ben altijd heel beweeglijk geweest, ik wil mijn energie kwijt.”

Regiomaandag, 11 februari 2008

Man in centrum van Leeuwarden doodgeschoten

Leeuwarden - Op de Brol in Leeuwarden is vanochtend rond kwart voor zes het levenloze lichaam van een nog onbekende man gevonden. Getuigen hadden kort daarvoor verschillende schoten gehoord.

Regiomaandag, 11 februari 2008

‘Mechanisch kokkelvissen onschadelijk’

Leeuwarden/Yerseke - Mechanisch kokkelvissen hoeft geen schade op te leveren aan de natuur. Dat is de conclusie na een twee jaar durend onderzoek op de zandplaten in de Oosterschelde. De soortenrijkdom in het gebied blijkt daar niet te lijden onder de omwoeling. Het onderzoek zegt niets over de Waddenzee, waarschuwen de onderzoekers.

Geloof & Kerkmaandag, 11 februari 2008

Lintje voor Jouster dirigente Bakker

Joure - In een feestelijke dienst in de doopsgezinde kerk in Joure is Aaltje Bakker-Sietzema (59) gisteren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontving de koninklijke onderscheiding vanwege haar grote inzet voor het Doopsgezinde Kerkkoor in Joure. Al 25 jaar is zij als dirigente de bindende factor van het koor.

Geloof & Kerkmaandag, 11 februari 2008

TU en Harinck: samen verder

Kampen - Het bestuur van de gereformeerd-vrijgemaakt Theologische Universiteit in Kampen en dr. George Harinck, bijzonder hoogleraar aan deze universiteit en aan de VU in Amsterdam, hebben in een verklaring uitgesproken dat ze samen verder willen. ,,In onderworpenheid aan het Woord van God en in gebondenheid aan de gereformeerde belijdenis”. Opnieuw is een veenbrand geblust.

Geloof & Kerkmaandag, 11 februari 2008

‘Gesprek over verscheidenheid niet negeren’

Leeuwarden - Een gemeente bestaat uit vele mensen. Ieder mens is uniek. Maar de verschillen kunnen ook leiden tot verwijdering en ruzie. Ds. P.J. Teeuw, hervormd predikant in Papendrecht schreef er een boek over. Hij roept op om het gesprek over de verschillen niet te negeren.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Dronrijp blij met deelname provinciegenoten

Franeker - Steeds meer Friese turnverenigingen wagen de stap om aan het NK groepsspringen mee te doen. Tijdens de kampioenschappen, die zaterdag in sporthal Trije in Franeker werden gehouden, deden zes clubs uit Fryslân mee. CSC’45 (Heerenveen), DGC (Drachten), DOS (Dronrijp), DOS (Lemmer), Stânfries (Gorredijk) en SVK (Kollumerszwaag) maakten salto’s en schroeven in Franeker. Een recordaantal waar de organiserende vereniging DOS Dronrijp blij mee is.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Leeuwarden gooit hoge ogen met NK karate

Leeuwarden - In elke hoek van een zaal in Sportcentrum het Kalverdijkje in Leeuwarden wordt gevochten. Er wordt soms tot bloedens toe gestreden, maar de scheidsrechters leiden alles in goede banen. In Leeuwarden is gisteren voor de eerste keer een NK Karate gehouden. ’s Ochtends staat het onderdeel Kata (schijngevecht) op het programma. In de middag wordt er echt gevochten om de titel van Nederlands kampioen bij de Kumite-wedstrijden.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Harde landing in Harkema voor cupfighter VVI

Harkema – Vooraf lag niemand wakker in Harkema voor de bekerontmoeting met het ‘nietige’ VVI. De vierdeklasser uit Idskenhuizen zorgde weliswaar eerder voor sensationele overwinningen, maar zag de ontmoeting met Harkemase Boys meer als een grote belevenis. De minst gepasseerde ploeg van het noorden werd zaterdag in de derde knock-outronde met dubbele cijfers opgerold, 11-0.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Zelfs in zijn timing is Van Basten onnavolgbaar

Dat moet een flink feest gegeven hebben in huize Van Bommel. Schoonpapa Van Marwijk in gesprek met de KNVB als belangrijkste kandidaat voor de positie van bondscoach na het EK van komende zomer. Nou ja, na Hiddink dan, en misschien Rijkaard. De tweede of derde belangrijkste dus. Maar dat zal Mark een zorg zijn. Zijn terugkeer in Oranje nadert.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Gelijk spelen bij PSV en toch niet tevreden

Eindhoven - In zijn laatste jaar als hoofdtrainer bij sc Heerenveen heeft Gertjan Verbeek zaterdag in Eindhoven toch nog een succesje behaald. Het is weliswaar niet het gewenste resultaat tegen koploper PSV, maar wel een uitslag waarmee je als trainer kunt thuiskomen. Toch is het geen reden om in polonaise het PSV-stadion te verlaten. ,,Je speelt 1-1 tegen PSV en je bent niet eens tevreden. Dat zegt voldoende’’, aldus Michel Breuer.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Heerenveen oogst een punt en complimenten

Eindhoven - Sc Heerenveen is er zaterdagavond in Eindhoven maar ten dele in geslaagd de vaderlandse competitie weer spannend te maken. Neerlands hoop in bange voetbaldagen kon koploper PSV op weg naar de vierde landstitel in successie niet echt pijn doen.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Tranen verdringen de glimlach bij Marrit Leenstra

Berlijn – Het doel bij haar debuut op het WK allround was het rijden van vier goede afstanden. Dan zou Marrit Leenstra tevreden zijn, verkondigde ze vooraf. Toen het achttienjarige schaatstalent uit Wijckel gisteren in Berlijn echter de balans opmaakte, sprak de als twaalfde geëindigde Friezin met betraande ogen van een teleurstellend toernooi. ,,Dit WK hie ik my echt hiel oars foarsteld.”

Sportmaandag, 11 februari 2008

Sven Kramer regeert met harde hand

Berlijn - Wie voorafgaand aan het WK allround in Berlijn van mening was dat een tweede opeenvolgende wereldtitel voor Sven Kramer ‘appeltje, eitje’ zou zijn, had helemaal gelijk. De manier waarop de 21-jarige Heerenvener zijn wereldtitel prolongeerde, was indrukwekkend. Een tweede oranjeklant op het podium was de vele Nederlandse fans niet gegund.

Sportmaandag, 11 februari 2008

Voor wereldkampioen Sven Kramer is winnen niet vanzelfsprekend

Berlijn – Sven Kramer is de beste schaatser ter wereld. Als die conclusie al niet gerechtvaardigd was, dan toch zeker na dit weekeinde wél. De manier waarop hij in Berlijn voor de tweede opeenvolgende keer wereldkampioen werd, was indrukwekkend. Maar volgens de 21-jarige schaatser uit Oudeschoot is het lang zo gemakkelijk niet als het oogt. Nu niet en in de toekomst niet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties